Chinese keuken niet langer in top 3 populairste restaurants

28 maart 2017 | Roy Spijker

De Restaurantweek is vandaag van start gegaan. Tijd om in het Nederlandse aanbod te duiken. Uit cijfers van databedrijf BoldData blijkt dat je in 2017 bij 20.873 verschillende eetgelegenheden terecht kunt. In 2015 waren dat er nog 22.327. Met stip op nummer 1 staat al jaren de Nederlandse keuken met ruim 7.000 eetgelegenheden. Op 2 staat de Italiaanse keuken met 3.121 restaurants. Op de voet gevolgd door de Franse keuken met 2.655 restaurants. In 2015 stond de Chinese keuken nog op de derde plaats met 2.756 restaurants, dat zijn er nu nog maar 2.057. Een daling van maar liefst 25 procent.

Hoewel het aantal Nederlandse en Franse restaurants sinds 2015 is gedaald, blijft het aantal Italiaanse restaurants groeien. De afgelopen twee jaar met maar liefst 13 procent. Ook het aantal Vlaamse restaurants is met 26 procent sterk gestegen: van 407 in 2015 naar 514 in 2017. Met een afname van 50 procent is de Russische keuken de grootste daler. In 2015 waren er nog twee Russische restaurants. Nu is het enige Russische restaurant nog te vinden in Amsterdam: Anna Pavlovna.

Sushi
Niet alleen het aantal Chinese restaurants is sterk gedaald, er lijkt ook een einde aan de sushi hype te komen. Ons land telt nu 305 sushi restaurants, 20 minder dan in 2015. Aziatische restaurants met een Thaise en Indonesische keuken doen het wel goed. Het aantal Thaise en Indonesische restaurants is de afgelopen twee jaar licht gestegen met 3 procent.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Chefs Michelin Interview
Margo Reuten, Da Vinci Maasbracht: 'Waar blijven de vrouwen?'

Er is geen vrouw binnen onze landsgrenzen zoals Margo Reuten. Zeer zeker niet op culinair vlak. De drive en de passie die deze sterrenchef tentoonspreidt is ongeëvenaard. Met twee Michelinsterren op zak en talloze awards op het cv - de meest recente is die van 'Woman of the Year' van Relais & Châ...

Personalia Chefs
Patrick Kessler nieuwe chef-kok De Kersentuin in Amsterdam

Signature Chef Stefan van Sprang van Restaurant De Kersentuin in Amsterdam heeft Patrick Kessler gepresenteerd als de nieuwe chef-kok. Patrick Kessler werkte al sinds 2016 bij De Kersentuin, en het restaurant is voor hem bekend terrein: "Ik wil vooral op dezelfde voet door blijven gaan en ge...

Events Chefs
Chefkok Bas Oonk van Restaurant Basaal uit Den Haag gastchef in Gibraltar

Chefkoks uit Gibraltar, Nederland, Zweden en Groot-Brittannië sloegen de handen ineen en kookten samen op woensdag 18 oktober in The Wessex Lounge in Gibraltar. Het evenement werd gehost door Vicky Garcia-Bishop, één van de toonaangevende chefs, (kookwedstrijd kampioen) van Gibral...

Achtergronden
Iens komt met eigen festival

IENS introduceert het eerste IENS Festival. Een unieke online campagne, waarbij restaurants bezoekers voordelig laten kennismaken met hun keuken en gastvrijheid. Van 26 oktober tot en met 30 november geven honderden restaurants in heel Nederland 50 procent korting op de gehele rekening aan gasten di...

Regelgeving
AirDnD weizigd naam op last van Airbnb

Het Nederlandse platform voor huiskamerrestaurant, AirDnD, heeft zijn naam veranderd in ShareDnD. De naamswijziging was nodig, omdat Airbnb dreigde met juridische stappen tegen de website. "We hebben besloten onze naam te veranderen, omdat wij als startende onderneming niet de financiël...

Vlees cijfers
Vleesverbruik niet verder gedaald

De daling in vleesverbruik heeft zich in 2016 niet doorgezet. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. In 2016 verbruikte de Nederlander met ruim 76 kilo vrijwel evenveel vlees als in het jaar ervoor. Wakker Dier is bezorgd: “De huidige vleesconsum...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: