CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

4 mei 2021 | Redactie

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan één werkzame persoon opgeheven. Het aantal nieuw opgerichte bedrijven bedroeg 57 duizend, ongeveer evenveel als in het eerste kwartaal van 2020. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

Eerder berichtte het CBS al dat het aantal bedrijfsopheffingen in 2020 ruim 20 procent hoger was dan in 2019. In het eerste kwartaal van 2021 lag het aantal opheffingen in alle bedrijfstakken lager dan een jaar eerder.

Relatief veel horecabedrijven en webwinkels opgeheven

Het aantal bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon was het eerste kwartaal van 2021 met 4 655 lager dan in hetzelfde kwartaal van 2020 (5 060). Het aandeel bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon steeg wel van 13 naar 15 procent. De meeste bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon waren te vinden bij de organisatie-adviesbureaus, namelijk 135. Ook stopten in het eerste kwartaal 125 kledingwebwinkels en 105 cafetaria's, lunchrooms, snackbars, ijssalons en andere eetkramen. Bij de top 10 branches met de meeste bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon zijn relatief veel horecabedrijven en webwinkels. De webwinkels zijn een branche met grote dynamiek met zowel veel bedrijfsopheffingen als –oprichtingen. In het eerste kwartaal van 2021 zijn er 510 webwinkels opgeheven.

Aantal bedrijfsoprichtingen vrijwel gelijk aan vorig jaar

Het aantal nieuw opgerichte bedrijven was in het eerste kwartaal van 2021 aanzienlijk hoger dan het aantal bedrijfsopheffingen. In het eerste kwartaal van 2021 zijn ongeveer 57 duizend bedrijven opgericht, ongeveer evenveel als in het eerste kwartaal van 2020. Ook het aandeel opgerichte bedrijven met één werkzame persoon was voor beide periodes ongeveer gelijk: 92 procent.

Vooral veel nieuwe webwinkels

Bij de branches met de bedrijfsoprichtingen met meer dan één werkzame persoon is de detailhandel via internet ook goed vertegenwoordigd; de top 5 bestaat zelfs volledig uit verschillende typen webwinkels. Het totaal aantal opgerichte webwinkels is 1 050. Ondanks de coronacrisis staan de restaurants ook nog in de top 10 oprichtingen met meer dan één werkzame persoon. Wel werden er bijna een derde minder restaurants gestart dan in het eerste kwartaal van 2020, nog voor de coronacrisis. Het aantal opgerichte cafetaria’s, lunchrooms, snackbars en dergelijk is gelijk aan het eerste kwartaal van 2020.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
''De eerste doorgroeimogelijkheid is een feit''

Familierestaurant Midas uit Woerden heeft de knop omgezet en is in deze tijd volledig gaan bezorgen naar particulieren via hun cateringlocatie. Nieuwe fietsen en auto’s erbij én een nieuw filiaal in Berkel en Rodenrijs. Door een nieuw filiaal te openen en een kleine steun van de overhei ...

Achtergronden Internationaal
Just Eat Takeaway gaat supermarktartikelen leveren

Lieferando.de opent zijn deuren voor de levering van supermarkten. Hierdoor is het voor meer dan 12 miljoen gebruikers mogelijk om bijna alles met betrekking tot voedsel en geselecteerde supermarktartikelen te bestellen. Verwacht wordt dat de leveringen gemiddeld 20-30 minuten zullen duren. Het bedr ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: voorsorteren op de toekomst

Ik ben druk met offertes opvragen. Voor een klant die een complexe website moet laten bouwen. En voor wat renovatiewerk aan een ‘oude dame’, een huis uit 1906. Het is een pittige zoektocht om de juiste leveranciers te vinden die de klus kunnen klaren. Je komt de gekste dingen tegen al ...

Gastronomie
Restaurant Intens haalt sterrenkwaliteit in huis

Positieve energie doorgeven en in verbinding blijven met je medewerkers en je gasten. Dát is in coronatijd, als je hotel en restaurant gesloten is, best een uitdaging. Je kunt er dan voor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten óf je denkt in kansen en mogelijkheden. Restaurant Int ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Interview
''Positief vooruit blijven kijken naar de toekomst''

Pablo van Dick (openingsfoto), Linda Hogerhorst en Hertzog Olivier (foto onderaan artikel) runnen het restaurant Eet-Lokaal aan de Markt-Wittenburgstraat in Zevenaar. De horeca, die voor een lange tijd gesloten was, mag sinds 28 april 2021 weer gedeeltelijk open. Pablo van Dick en Hertzog Olivier ve ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: