Broei brengt plantaardig dineren naar Amersfoort: “We openen geen geitenwollensokkencafé”

Auteur: redactie
Opening 22 maart 2024
Broei brengt plantaardig dineren naar Amersfoort: “We openen geen geitenwollensokkencafé”

Na het succes in Utrecht opent restaurant Broei ook in Amersfoort. Deze zomer gaan de deuren open op een wel heel iconische plek; het Nefkensgebouw. Maar voordat het zo ver is hebben ondernemers Stijn Knaapen en Danny Simon nog flink wat wensen. Om die waar te maken, zijn ze via CrowdAboutNow een crowdfunding gestart.

De unieke locatie belooft de plek te worden om de dromen van de twee enthousiaste ondernemers waar te maken; genoeg ruimte voor zowel intieme zitplekken als een uitnodigend terras. Maar voor de grote opening staat er dus nog veel op de planning. Met de definitieve ontwerpen en aannemers klaar om te starten, richt de crowdfunding zich vooral op de realisatie van hun 'culinaire broedplaats' - de keuken.  

En met succes; binnen één dag hebben ze 30 procent van het doelbedrag binnengehaald en binnen een week was al meer dan de helft van het doel bereikt. Als de financiering slaagt, biedt Broei Amersfoort deze zomer van ontbijt tot diner een 100 procent plantaardig menu.

Aanwinst

Dat zou een aanwinst zijn voor de Amersfoortse binnenstad, want de vegetarische en veganistische keuken wordt steeds populairder. Zo toonden de ondernemers met Broei in Utrecht aan dat een volledig plantaardige kaart naast ecologisch ook een commercieel duurzaam concept is.

Van koffietentje tot volwaardig restaurant

Broei groeide in Utrecht uit van bescheiden koffiehoek naar een volwaardig plantaardig restaurant. Maar ook de ondernemers zelf hebben een aardige ontwikkeling doorgemaakt. Knaapen begon als biologiestudent en Simon startte zijn carrière als afwasser. Als eigenaren van het geprezen restaurant Vaartsche Rijn hebben ze samen de culinaire scene in Utrecht verrijkt. “We waren eigenwijs en durfden het soms aan om een compleet vegetarisch hoofdgerecht te serveren. Dat was in die tijd, rond 2013, heel uitdagend.” Knaapen vult aan: “Maar dit zette ons ook aan het denken: Hoe tof zou het zijn om iedereen te laten zien en proeven dat je heerlijk kunt eten zonder dierlijke producten te gebruiken?”

Geen geitenwollensokken café

Met zo’n succes is een uitbreiding logisch. “Het is hoog tijd om Broei een nieuwe, grotere plek te geven. Daarom halen we Broei naar Amersfoort. Een stad waar plant-based dineren wel een kick kan gebruiken. En nee, we gaan geen geitenwollensokkencafé openen,” aldus Knaapen.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws