Bistrobar Berlin kookt van kop tot graat: Kabeljauwkop

19 september 2017 | Roy Spijker
Bistrobar Berlin kookt van kop tot graat: Kabeljauwkop<

No waste. Duurzame vangst. Koken van kop tot graat. Het is helemaal 2017. Voor Fedor Kok, souschef bij Bistrobar Berlin in Nijmegen, viel alles op zijn plek tijdens een bezoek aan de haven van het IJslandse Reykjavik. Hij bracht zijn ideeën mee naar huis. En Ron Blaauw loved it...

In restaurant Matur og Drykkur (eten en drinken) had men gelukkig een Engelse menukaart. Fedor deed een vangst die zijn kokshart sneller deed slaan.

Op het menu stond het mooiste stuk vis dat hij ooit gegeten heeft: een kabeljauwkop. “Het vlees in de wang van de vis is het mooiste vlees, maar we laten het in Nederland eigenlijk links liggen, doodzonde”, zegt Fedor. Incourante delen hebben nog niet echt de weg naar de menukaart gevonden. “Veel verdwijnt waarschijnlijk in vissticks, kattenvoer en andere ondoorzichtige producten, ik vind het de taak van de moderne kok om ook met deze ingrediënten te koken en dat bewustzijn bij gasten te creëren Er is zoveel meer smaak te ontdekken”.

Dus besloot hij te experimenteren, sloeg in drie maanden tijd een twaalftal kabeljauwkoppen in en ontwikkelde zíjn signatuurgerecht. Punchy, shiny en krachtig, maar zacht van smaak. ‘Een gerecht met een goede kop’, aldus de breed glimlachende Fedor...

Het resultaat? Een ferme klap op de schouder van Ron Blaauw, huisadviseur van Berlin, tijdens de proefkooksessie. Een aantal koppen werden ’s avonds aan tafel verkocht. Alleen maar blije gezichten. Proef geslaagd. Douce points vanuit IJsland voor Fedor dit jaar.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Amsterdam de duurste, Zwolle het goedkoopst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in onze hoofdstad is € 25,10, dit is 3,5% hoger dan vorig jaar. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5% dit jaar naar € 22,64. Zwolle is, net als vorig jaar, de goedk...

Achtergronden Culinair
Kinderen eten gratis bij Jamie Oliver’s Diner

Elke zondag is het ‘Kids Eat Free’ bij Jamie Oliver’s Diner en staat alles in het teken van de kleine gasten. Zo kunnen de kids, naast genieten van een gratis kindermenu, ook spelen met lego, kleuren en zijn er tafelspelletjes voor het hele gezin. Jamie Oliver vindt het belangr...

Culinair Michelin Interview 10 jaar De RestaurantKrant
10 jaar De RestaurantKrant: Jef Schuur blikt terug

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week blikt Jef Schuur, Patron Cuisinier Bij Jef*, terug op het interview dat wij met hem h...

Culinair
Sterrenchef Wim Severein opent deuren van The Millèn

Wim Severein, bekend van voormalig sterrenrestaurant Wereldmuseum, opent op 24 juli de deuren van zijn eigen high-end restaurant The Millèn. Op de eerste etage van het Rotterdam Marriott Hotel kookt de chef-kok met zijn bekende signatuur: pure gerechten van het seizoen met eerlijke ingredi&eu...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Controles Inspectie SZW bij fastfoodketens en hotels

De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad. Bij een groot deel van de fastfoodvestigi...

IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

Met de heerlijke zomerse temperaturen draaien ijsblokjesmachines in de horeca overuren. Niet zo gek natuurlijk, ijsblokjes zijn een welkome én koele toevoeging aan ieder drankje. Niets zo onschuldig als ijsblokjes, toch? Dat is niet helemaal waar. IJs is namelijk het vergeten voedsel als h...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: