Bierbeleving met vintage bockbier

20 september 2017 | Thijs Jacobs

Gasten willen tegenwoordig meer dan alleen een goed glas bier. Ze willen beleving. Het verhaal achter een bier. Al eens aan een vintage bockbier kaart gedacht dit najaar? Maak de bockbierbeleving bovendien compleet met heerlijke bijpassende hapjes. Wat maakt vintage bockbier dan zo bijzonder? Het is een ware smaaksensatie!

Aging van bockbier

Al een aantal jaar brengen diverse brouwers oudere vintage bockbieren op de markt. Niet voor niets, omdat de smaak fantastisch kan evolueren. Zo vermindert de hopbitterheid en moutbitterheid in het eerste jaar en maken zij plaats voor aroma’s en smaak van zwart fruit zoals bramen en bosbes, maar ook de smaak van pruimen. De karamel komt verder naar voren en verandert bovendien in port-, cognac- en sherrytonen. De bockbieren worden intenser van smaak, mede ook door de afname van koolzuur en het ontstaan van een zachte, ronde nasmaak.

Wel of geen hergisting

Bewaar als horecazaak daarom eens de bockbieren van meerdere jaren. Leg ze in een kelder of op een donkere plek met een stabiele temperatuur, het liefste rond de 15 graden. Belangrijk om bij de bewaring mee te nemen is dat de rijping van bockbieren bij hergistend bockbier vooral in het eerste jaar plaatsvindt en bij niet hergistende bockbieren pas na het eerste jaar. De bockbiertijd komt er weer aan. Serveer je gast daarom in oktober een mooi vintage bockbier proefplankje met bijpassende hapjes voor de optimale bockbierbeleving. Heel wat brouwerijen en zelfs groothandels, zoals de Kweker, verkopen van diverse bockbiermerken vintage bier.

Vintage bockbier inspiratie opdoen?

Bezoek op maandag 16 oktober 2017 een inspirerende en bovenal bijzondere vintage bockbier bier&food masterclass in Fort Everdingen. Nederlands bekende zytholoog en biersommelier Fiona de Lange inspireert je met tientallen jaren oude bockbieren en veel inhoudelijke informatie over bier&food en vintage bockbier. Wil je als zaak dit najaar of deze winter meer doen met bier&food? Neem dan zeker de kaart mee! Voor meer informatie en aanmelding, de plaatsen zijn beperkt dus wees er snel bij, kijk op www.fionadelange.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Chefs
Tweesterrenchef Syrco Bakker kookt de sterren van de hemel bij Restaurant Hemingway

De chef van tweesterren restaurant Pure C te Cadzand-Bad Syrco Bakker was vrijdag 11 oktober te gast bij Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom als eerste gastchef. Samen met chef-kok Torben Bouterse (restaurant Hemingway) heeft hij de sterren van de hemel gekookt door signatuur gerechten van beide ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: