Belangenvereniging restaurants: Les Patrons Cuisiniers

Auteur: Redactie
Belangenvereniging restaurants: Les Patrons Cuisiniers

Horecaondernemers in Nederland kunnen zich aansluiten bij verschillende belangenverenigingen en samenwerkingsverbanden. In deze rubriek licht de redactie in een artikel een belangenvereniging uit.  Dit keer: Les Patrons Cuisiniers.

De geschiedenis en missie

Les Patrons Cuisiniers is opgericht op 14 oktober 1991. Negen gepassioneerde restaurateurs/horecaondernemers waren unaniem; De culinaire creativiteit en kwaliteit in Nederland moet naar een hoger niveau worden gebracht. Toine Hermsen, een van de eerste chefs in Nederland die twee Michelinsterren verdiende, is één van de negen oprichters van Les Patrons Cuisiniers. Anno 2023 telt Les Patrons Cuisiniers niet negen, maar 25 leden. Hun doel; innige verbondenheid in het streven naar perfectie.

Les Patrons Cuisiniers is een gedreven vriendengroep die zich actief bezig houdt met het gunnen, geven en bijdragen. Zo is de vereniging niet alleen “Gedreven door ambacht en verenigd in de zoektocht naar smaak”, maar ook dragen ze bij aan het jaarlijkse borstkankergala. De chefs zetten hun talenten in om een steentje bij te dragen aan het goede doel.

De vereniging zet zich in om gastronomisch talent te bevorderen en culinaire kennis te delen. De leden delen hun ervaring, expertise en passie om culinaire grenzen te verleggen. Daarnaast richt de vereniging zich op het stimuleren van talentontwikkeling; Ze ondersteunen jonge en getalenteerde chefs met programma’s en stages. Op deze manier dragen ze bij aan de toekomstige groei en ontwikkeling van jonge chefs.

De leden

Leden van de vereniging krijgen toegang tot diners, evenementen en gaan diverse samenwerkingen met andere chefs aan. Hierdoor krijgen alle leden de mogelijkheid om culinaire ervaringen op te doen. Het lidmaatschap van Les Patrons Cuisiniers is exclusief en wordt alleen aangeboden aan chef-koks die aan de criteria voldoen. Daarnaast is er een ballotage van de leden om de kwaliteit en de reputatie van de vereniging te waarborgen.

Wanneer een chef in het vizier komt van het bestuur wordt het restaurant bezocht, beoordeeld en geëvalueerd. Daarna volgt een officiële uitnodiging.

De volgende 25 chefs zijn aangesloten bij de verenging (juni 2023): Jef Schuur (Bij Jef*, Den Hoorn), Martin Kruithof (De Lindenhof**, Giethoorn), Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**, Staphorst), Menno Post (Olivijn*, Haarlem), Egon van Hoof (MOS*, Amsterdam), Dennis Huwaë (Daalder*, Amsterdam), Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot (212**, Amsterdam), Wilco Berends (De Nederlanden*, Vreeland), André van Alten (La Provence*, Driebergen-Rijsenburg), Erik de Mönnink (De Swarte Ruijter*, Holten), Lars van Galen (’T Lansink*, Hengelo), Ronald van Roon (Calla’s*, Den Haag), Erik Tas (’T Ganzenest*, Rijswijk), Erik van Loo (Parkheuvel**, Rotterdam), Jos Grootscholten (Perceel*, Capelle aan den IJssel), Thijs Meliefste (Meliefste*, Wolphaartsdijk), Edwin Vinke (De Kromme Watergang**, Hoofdplaat), Thomas van Santvoort (Flicka*, Kerkdriel), Yuri Wiesen (Restaurant Wiesen*, Eindhoven), Soenil Bahadoer (De Lindehof**, Nuenen), Djailany van de Laarschot (Nastrium, Helmond), René Brienen (Brienen Aan De Maas*, Well), Eric Swaghoven (Valuas, Venlo) en Henk Savelberg (Savelberg* Thailand, Bangkok)

Fotografie: Special Pixels

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws