Bavaria N.V. boekt recordomzet

19 april 2018 | Thijs Jacobs

Swinkels Family Breweries N.V., holding van Bavaria N.V. heeft voor het derde jaar op rij een recordomzet geboekt, ondanks uitdagende marktomstandigheden. De netto-omzet kwam uit op € 659 miljoen, een stijging van 6,5 procent ten opzichte van 2016. Het bedrijfsresultaat daalde van € 45,8 miljoen naar € 41,1 miljoen, mede door aanzienlijke investeringen en een toename van kosten. De investeringen betroffen alle brouwerijen – in Nederland, België en Ethiopië – alsook de mouterij in Eemshaven. Lees hier het volledige jaarverslag van 2017.

Brouwen en bouwen

“2017 was een jaar van brouwen en bouwen”, aldus Jan-Renier Swinkels, bestuursvoorzitter van Bavaria N.V. “2017 zien we als een tussenjaar na de vele veranderingen in 2016 door overnames en nieuwe samenwerkingen. We hebben verdere investeringen gedaan om het bedrijf klaar te stomen voor de toekomst, terwijl we tegelijkertijd opnieuw een recordomzet hebben geboekt doordat we stevig door hebben gebrouwen. Een toename van kosten en de investeringen zorgden echter voor een lager nettoresultaat in 2017. We verwachten de komende jaren de vruchten te kunnen plukken van onze investeringen en zullen daartoe in 2018 de ingezette koers doorzetten en focussen op kostendiscipline. We zien 2018 dan ook vol vertrouwen tegemoet en kijken uit naar het 300-jarig bestaan van onze Bavaria-brouwerij in Lieshout in 2019, een belangrijke mijlpaal”.

Onze merken: in Nederland en over de grens

2017 was een uitdagend jaar, waarin het bedrijf enerzijds groei liet zien en anderzijds tegenwind kende. Het merk Bavaria zag in de thuismarkt toenemende concurrentie op het gebied van alcoholvrij bier, onophoudelijke promotiedruk in supermarkten en kortingsdruk in de horeca. Op internationaal gebied waren er uitdagingen door overheidsreguleringen in Afrika en Azië en in het Verenigd Koninkrijk door de Brexit.

La Trappe en Cornet presteerden zeer goed. In de merken Palm, Rodenbach, Brugge Tripel en Swinckels' werd geïnvesteerd middels redesigns. Het merk Swinckels’ werd bovendien succesvol geïntroduceerd in de retailkanalen.

Markten zoals Frankrijk, Italië, Oost-Europa en Noord- en Zuid-Amerika presteerden eveneens goed. Het lokaal gebrouwen bier uit Ethiopië, Habesha, groeide dusdanig hard en wordt op dit moment in capaciteit uitgebreid waardoor heel Ethiopië bediend kan worden.

Mouterij Holland Malt presteerde goed en maakt sinds dit jaar gebruik van twee nieuwe mouttorens in Eemshaven. Dit zorgt voor een capaciteitstoename van 50 procent, waardoor de sterke internationale positie van Holland Malt verstevigd wordt.

Stappen in duurzaamheid

Naast nationale en internationale uitbreiding zette Bavaria N.V. ook stappen op het gebied van duurzaamheid. “Duurzaamheid blijft een kernonderdeel van onze bedrijfsvoering. We hebben het bedrijf in bruikleen van volgende generaties. Wij streven daarom naar langetermijn-waardecreatie op sociaal en financieel vlak en op het gebied van milieu. In 2017 hebben we besloten om de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties in de strategie te integreren”, zegt Swinkels.

Zo is er een regionale samenwerking opgezet met bedrijven als Mars, Friesland Campina en Hydreco, voor het gebruik van aardwarmte door middel van geothermie om de transitie naar duurzame energie in de toekomst mogelijk te maken. Daarnaast werden er 1.280 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum geplaatst, om het energieverbruik verder te verduurzamen. Ook vond de officiële oprichting van de Boer Bier Water-coöperatie plaats. Met Boer Bier Water wordt het restwater uit de productieprocessen in Lieshout gezuiverd, zodat het weer teruggebracht kan worden in de bodem en gebruikt kan worden door boeren in de omgeving. Zo wil Bavaria ervoor zorgen dat er altijd voldoende grondwater blijft; voor de omgeving van Bavaria maar ook voor Bavaria zelf en verschillende betrokken partijen zoals Rijkswaterstraat en het waterschap.

Innovatie

2017 kenmerkte zich ook door de oprichting van Swinkels Innovations, een innovatielab, en het interne innovatieprogramma Pink Innovation Box. Medewerkers uit de hele organisatie worden met dit programma gestimuleerd om hun ideeën omtrent innovaties op het gebied van producten, processen en duurzaamheid om te zetten naar een concreet plan. De Pink Innovation Box zorgde voor de introductie van het Bavaria Radler Ice Lemon 2.0% in de zomer van 2017, waarbij het proces van akkoord tot introductie slechts zes weken duurde, en ‘Pimp Your Can’, een website waar consumenten gepersonaliseerde blikjes bier kunnen designen en bestellen.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: