Basiliek, Zoldering en Puur Sahn finalisten van Copa Jerez 2024

Auteur: redactie
Awards Events Drinks 4 juni 2024
Basiliek, Zoldering en Puur Sahn finalisten van Copa Jerez 2024 Jury vlnr: Carmen Aumesquet (Consejo Regulador Jerez), Magda van der Rijst, Peter Bruins, Heleen Boom, Adrian Zarzo Habraken

De vierkoppige vakjury bestaande uit prominenten uit de wijn-spijs wereld, heeft zich deze editie van de tweejaarlijkse prestigieuze sherry-spijs wedstrijd Copa Jerez - georganiseerd door het Consejo Regulador van Sherry - mogen ontfermen over een groot aantal aanmeldingen.

Uit de ingezonden menu’s en de begeleidende sherry pairingen, heeft de jury restaurant Zoldering, Restaurant Puur Sanh en Restaurant Basiliek uitgeroepen tot de finalisten van de Nederlandse finale, die op 24 juni in Amsterdam zal plaatsvinden.

Het aantal inzendingen en met name de finalisten laten zien dat de Nederlandse horeca serieus bezig blijft met de ontwikkeling van het werken met sherry’s op hoog niveau.

De Copa Jerez

De Copa Jerez is twintig jaar geleden ontstaan als een unieke kans voor chefs en sommeliers om te verdiepen in het gastronomisch potentieel van sherry. De Copa Jerez wordt gezien als een gerenommeerd wereldpodium.

Het winnende team van de Nationale Finale zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale Finale van de Copa Jerez, die wordt gehouden in het centrum van de Sherry Wines, Jerez de la Frontera in Spanje in 2025. Daar zal het team het opnemen tegen de finalisten van zeven andere landen.

De finalisten die tijdens de Nederlandse voorronde op de tweede en derde plaats eindigen, worden in Jerez uitgenodigd voor een meerdaagse course tot Certified Sherry Educator.

De Nederlandse finale 2024

De drie finalisten zullen het tegen elkaar opnemen bij Peter Pan Kookstudio in Amsterdam. Het prachtige kookatelier - bekend van onder andere opnames voor Snackmasters - biedt de teams, bestaande uit slechts één kok en één sommelier, alle voorzieningen om hun finaleopdracht op professionele wijze te kunnen bereiden. De presentatie van de teams worden beoordeeld door de jury en de uit Jerez ingevlogen Consejo Regulador.

De jury

De inzendingen zijn blind beoordeeld door de jury bestaande uit voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers Heleen Boom, chef, sommelier en restauranteigenaar Adrian Zarzo Habraken, Neerlandica en vinoloog Magda van der Rijst en maître Peter Bruins. De juryvoorzitter licht toe:

Sommelier Marvin Walraven en chef Nino Christoffel

Zoldering, Amsterdam

“Gerechten spreken aan, spannende ingrediënten in kalme manier gecombineerd. Het menu mist misschien wat finesse in de presentatie. Uitwerking info over sherry en pairing is een van de beste van dit jaar. De jury is met name overtuigd door de duidelijkheid van de keuzes in menu en pairing.”

Sommelier Stijn Hinke en Jean Paul Witte

Restaurant Puur Sanh, Berg en Dal

“Voorgerecht heel positief, verfijnd, goede omschrijving. Hoofdgerecht iets twijfel over uiterlijk. Heel leuk dat het menu volledig vegetarisch is. Pairings goed gekozen. Een medium palo cortado is een unieke keuze, wel daarmee 2 x palo cortado bij het menu. De jury hoopt wel dat er een compleet verhaal over Jerez en de sherry verteld zal worden met het menu en de flessen.”

Sommelier Anne Marie Nijhoff en chef Yornie van Dijk

Restaurant Basiliek, Harderwijk

“Heel vaak het gevoel van “lekker” bij het lezen van het menu. De kaviaar is spannend gebruikt, waardoor het echt een meerwaarde is. Wel veel items in het hoofdgerecht, dat wordt een spannende timing tijdens de wedstrijd. Geen twijfel over de keuzes en de kwaliteit van het menu, duidelijke finalist.”

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws