Bakerstreet wordt plofkipvrij

15 juni 2015 |
Bakerstreet wordt plofkipvrij<

Holland Casino is begin dit jaar gestopt met plofkip. De tankstations van Shell en broodjesspecialist Bakerstreet stoppen voor
het einde van het jaar. De drie bedrijven schakelen om naar kip met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming, zo lieten zij weten aan Wakker Dier. Wakker Dier is blij met de overstap: “Terwijl supermarkten rommelen met de Kip van Morgen, nemen deze bedrijven wel hun verantwoordelijkheid door te kiezen voor echt betere kip met een keurmerk.”

Shell
De voorverpakte broodjes in de tankstations van Shell zijn vanaf 1 oktober 2015 plofkipvrij. De overige producten, waaronder de verse broodjes van Deli2Go, zullen voor het einde van het jaar gemaakt zijn met kip met een Beter Leven ster. Shell stapt tegelijkertijd ook over op varken en rundvlees met een dierenwelzijnskeurmerk.

Bakerstreet
Alle kipbroodjes in de 8 vestigingen van broodjeswinkel Bakerstreet worden binnenkort plofkipvrij. Bakerstreet stapt ook over op varkens- en rundvlees met één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Beide omschakelingen zijn voor het einde van het jaar rond.

Half miljard plofkippen lijden in Nederland
Nederland slacht jaarlijks een half miljard plofkippen. De uit de kluiten gewassen kuikens hebben minimale leefruimte: met 21 kippen op een vierkante meter. Dat is minder dan een A4-tje per kip. Ze verblijven in dichte stallen en zitten dag en nacht in hun eigen poep. Het meest kenmerkende aan de plofkip is de ongelimiteerde groeisnelheid: al binnen 42 dagen behalen ze hun slachtgewicht. Door deze absurd snelle groei worden de dieren ziek en lijden pijn. Miljoenen kuikens sterven nog voordat ze de slachtleeftijd hebben bereikt. Om zoveel mogelijk kuikens de slachtleeftijd wel te laten halen, wordt er veel antibiotica gebruikt.

De plofkipcampagne gaat door
Sinds de start van de plofkipcampagne zijn er al veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen overgestapt op kip met minimaal één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Ook de consument kiest veel vaker voor kip met een keurmerk. Supermarkten blijven achter. Ze blijven plofkip verkopen of stappen over op de ‘flopkip’. Alleen supermarkt Jumbo heeft met de Nieuwe Standaard Kip een goede stap gezet om het leven van de kippen echt te verbeteren. Jumbo laat hiermee zien dat de kipplannen van de andere supermarkten echt onvoldoende zijn. Wakker Dier zet haar campagne voort totdat de plofkip uit alle supermarktschappen is verdwenen, en is vervangen door een fatsoenlijkere kip.

Foto: Stefano Corso

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: