Bakerstreet wordt plofkipvrij

15 juni 2015
Bakerstreet wordt plofkipvrij

Holland Casino is begin dit jaar gestopt met plofkip. De tankstations van Shell en broodjesspecialist Bakerstreet stoppen voor
het einde van het jaar. De drie bedrijven schakelen om naar kip met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming, zo lieten zij weten aan Wakker Dier. Wakker Dier is blij met de overstap: “Terwijl supermarkten rommelen met de Kip van Morgen, nemen deze bedrijven wel hun verantwoordelijkheid door te kiezen voor echt betere kip met een keurmerk.”

*Shell*
De voorverpakte broodjes in de tankstations van Shell zijn vanaf 1 oktober 2015 plofkipvrij. De overige producten, waaronder de verse broodjes van Deli2Go, zullen voor het einde van het jaar gemaakt zijn met kip met een Beter Leven ster. Shell stapt tegelijkertijd ook over op varken en rundvlees met een dierenwelzijnskeurmerk.

*Bakerstreet*
Alle kipbroodjes in de 8 vestigingen van broodjeswinkel Bakerstreet worden binnenkort plofkipvrij. Bakerstreet stapt ook over op varkens- en rundvlees met één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Beide omschakelingen zijn voor het einde van het jaar rond.

*Half miljard plofkippen lijden in Nederland*
Nederland slacht jaarlijks een half miljard plofkippen. De uit de kluiten gewassen kuikens hebben minimale leefruimte: met 21 kippen op een vierkante meter. Dat is minder dan een A4-tje per kip. Ze verblijven in dichte stallen en zitten dag en nacht in hun eigen poep. Het meest kenmerkende aan de plofkip is de ongelimiteerde groeisnelheid: al binnen 42 dagen behalen ze hun slachtgewicht. Door deze absurd snelle groei worden de dieren ziek en lijden pijn. Miljoenen kuikens sterven nog voordat ze de slachtleeftijd hebben bereikt. Om zoveel mogelijk kuikens de slachtleeftijd wel te laten halen, wordt er veel antibiotica gebruikt.

*De plofkipcampagne gaat door*
Sinds de start van de plofkipcampagne zijn er al veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen overgestapt op kip met minimaal één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Ook de consument kiest veel vaker voor kip met een keurmerk. Supermarkten blijven achter. Ze blijven plofkip verkopen of stappen over op de ‘flopkip’. Alleen supermarkt Jumbo heeft met de Nieuwe Standaard Kip een goede stap gezet om het leven van de kippen echt te verbeteren. Jumbo laat hiermee zien dat de kipplannen van de andere supermarkten echt onvoldoende zijn. Wakker Dier zet haar campagne voort totdat de plofkip uit alle supermarktschappen is verdwenen, en is vervangen door een fatsoenlijkere kip.

~Foto: Stefano Corso~

Overig nieuws