Bakerstreet wordt plofkipvrij

15 juni 2015 |
Bakerstreet wordt plofkipvrij<

Holland Casino is begin dit jaar gestopt met plofkip. De tankstations van Shell en broodjesspecialist Bakerstreet stoppen voor
het einde van het jaar. De drie bedrijven schakelen om naar kip met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming, zo lieten zij weten aan Wakker Dier. Wakker Dier is blij met de overstap: “Terwijl supermarkten rommelen met de Kip van Morgen, nemen deze bedrijven wel hun verantwoordelijkheid door te kiezen voor echt betere kip met een keurmerk.”

Shell
De voorverpakte broodjes in de tankstations van Shell zijn vanaf 1 oktober 2015 plofkipvrij. De overige producten, waaronder de verse broodjes van Deli2Go, zullen voor het einde van het jaar gemaakt zijn met kip met een Beter Leven ster. Shell stapt tegelijkertijd ook over op varken en rundvlees met een dierenwelzijnskeurmerk.

Bakerstreet
Alle kipbroodjes in de 8 vestigingen van broodjeswinkel Bakerstreet worden binnenkort plofkipvrij. Bakerstreet stapt ook over op varkens- en rundvlees met één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Beide omschakelingen zijn voor het einde van het jaar rond.

Half miljard plofkippen lijden in Nederland
Nederland slacht jaarlijks een half miljard plofkippen. De uit de kluiten gewassen kuikens hebben minimale leefruimte: met 21 kippen op een vierkante meter. Dat is minder dan een A4-tje per kip. Ze verblijven in dichte stallen en zitten dag en nacht in hun eigen poep. Het meest kenmerkende aan de plofkip is de ongelimiteerde groeisnelheid: al binnen 42 dagen behalen ze hun slachtgewicht. Door deze absurd snelle groei worden de dieren ziek en lijden pijn. Miljoenen kuikens sterven nog voordat ze de slachtleeftijd hebben bereikt. Om zoveel mogelijk kuikens de slachtleeftijd wel te laten halen, wordt er veel antibiotica gebruikt.

De plofkipcampagne gaat door
Sinds de start van de plofkipcampagne zijn er al veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen overgestapt op kip met minimaal één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Ook de consument kiest veel vaker voor kip met een keurmerk. Supermarkten blijven achter. Ze blijven plofkip verkopen of stappen over op de ‘flopkip’. Alleen supermarkt Jumbo heeft met de Nieuwe Standaard Kip een goede stap gezet om het leven van de kippen echt te verbeteren. Jumbo laat hiermee zien dat de kipplannen van de andere supermarkten echt onvoldoende zijn. Wakker Dier zet haar campagne voort totdat de plofkip uit alle supermarktschappen is verdwenen, en is vervangen door een fatsoenlijkere kip.

Foto: Stefano Corso

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Culinair
Sterrenteam Lars Albers en Randy Bouwer opent in 2020 restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer openen in het voorjaar van 2020 hun restaurant Vigor in Vught. Vigor zetelt in de 17e eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die op dit moment wordt verbouwd. Middelpunt van het restaurant is de centrale bar, die tegelijkertijd ook de open keuk...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: