Amsterdam, Maastricht en Nederland als geheel scoren hoog qua Michelinsterrendichtheid

Auteur: redactie
Michelin 12 juni 2024
Amsterdam, Maastricht en Nederland als geheel scoren hoog qua Michelinsterrendichtheid

Amsterdam staat in de top tien van steden met de meeste Michelinrestaurants afgezet tegen het aantal inwoners, zo blijkt uit onderzoek van Chef’s Pencil. De Nederlandse hoofdstad heeft 23 Michelinrestaurants op zo’n 921 duizend inwoners, oftewel één Michelinrestaurant per 40 duizend inwoners. Amsterdam komt daarmee op de negende plek van steden met meer dan 500 duizend inwoners.

Bovenaan de lijst staat het Japanse Kyoto, waar 100 Michelinrestaurants zijn te vinden op een kleine 1,5 miljoen inwoners. Hierdoor heeft Kyoto één Michelinrestaurant per 14,5 duizend inwoners. De Franse hoofdstad Parijs en de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. maken het podium vol. Ook Antwerpen, Osaka, Lyon, San Francisco en Lissabon komen boven Amsterdam op de lijst. Rotterdam is met een zestiende plek de tweede Nederlandse afgevaardigde in de top twintig. In de havenstad zijn 10 Michelinrestaurants te vinden op 664 duizend inwoners, oftewel één op elke 66 duizend inwoners.

Chef’s Pencil heeft eenzelfde ranking samengesteld voor middelgrote steden, met tussen de 100 duizend en 500 duizend inwoners. Hier scoort Maastricht goed met een tweede plek. De Limburgse stad, met 6 Michelinrestaurants op 120 duizend bewoners, hoeft alleen het Japanse Nara boven zich te dulden. Deze stad heeft maar liefst 23 Michelinrestaurants op 367 duizend inwoners, oftewel één op bijna 16 duizend bewoners. Onder Maastricht komen steden als Geneve, het Franse Annecy en het Argentijnse Mendoza.

Nederland als geheel scoort ook goed in het onderzoek van Chef’s Pencil. Met 121 Michelinrestaurants op ruim 17,5 miljoen inwoners staat het land op de negende plek wereldwijd. Lijstaanvoerder is Zwitserland, met 134 Michelinrestaurants op bijna 9 miljoen inwoners. Luxemburg en België staan eveneens op het podium. Verder komen Malta, Hong Kong, Frankrijk, Singapore en IJsland nog voor Nederland op de lijst.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws