Amersfoortse topchefs vlammen FIER in anderhalvemeterrestaurant

17 juni 2020 | Thijs Jacobs

'We mógen weer, maar laten we het dan ook heel speciaal én groots aanpakken'. Dat vonden vier Amersfoortse topchefs. Marco Blok (MEI), Kars van Wechem (De Saffraan), Barry Hamstra (restaurant Tollius) en Pépé Topper (The Bakery) halen in juli en augustus het beste uit zichzelf.

Onder de naam ‘FIER. Smaakmeesters in de Mariënhof’ verzorgen ze samen, vanaf 1 juli, wekelijks vier smaakvullende avonden met wisselende gerechtjes. De lekkerste pop-up van Nederland geeft iedere gast voor anderhalve meter energie. Grondlegger van het idee, Pieter Aalbers van de Mariënhof, vorig jaar winnaar van Nationale Meeting Award, heeft de laatste tijd meer ruimte dan hem lief is. Hij en wijnleverancier Jan van der Schans brachten hierop de vier chefs aan tafel, waarna de samenwerking werd beklonken.

Initiatief wordt omarmd

Veel bedrijven - lokaal en nationaal - zetten er de schouders onder. Het initiatief wordt nu al omarmd: “Dan merk je hoe diep de behoefte zit. FIER is een prachtige kans om de stad van Johan van Oldebarnevelt, Piet Mondriaan, Miss Montréal en Wudstik te leren kennen. ‘Wij Amersfoort’, was het podium van Koningsdag 2019. En nu dat van de smaakmeesters dus. Vanwege de verschillende signaturen van de restaurants zou je denken aan de wekelijkse tv-quiz ‘wat is van wie’, maar dat zit toch anders. De koks vinden elkaar blindelings op hun vakmanschap. Marco Blok: “We zien er een uitdaging in om onze diepste passie voor smaak weer te kunnen delen. We laten die zo samensmelten, dat een uitdagend geheel vormt. Denk ook niet dat we een diner doen met wat gangetjes, dat is niet het concept.” Alle chefs koken samen één menu, maar geven wekelijks bij toerbeurt leiding aan de keuken.

Elke week is er dus een volledig nieuw menu met elke week een andere chef. “Er wordt in het zicht gekookt, wat alles nóg spectaculairder maakt”, vertellen Kars en Barry. ”We zijn er van woensdag tot en met zaterdag. Als je 10 weken komt, eet je tien keer anders.” Gastvrouwen en -heren laveren tussen de tafels door met de bijzondere wijnen. Vlot en op veilige afstand. Zij zorgen voor ultieme wijn-spijscombinaties. Met Pépé heeft FIER Nederlands nieuwste generatie chefs in huis. Wat zijn ogen zien, maken zijn handen. Brood, friandises, pâtisserie of desserts: hij wervelt door de keuken. Pépé: “Zeker in deze tijd wil je weten wat je eet.. Voor ons wordt het druk, want ook onze eigen restaurants zijn deze zomer gewoon open.”

De reserveringsmailtjes stromen inmiddels binnen. Sinds vandaag zijn de lijnen officieel open en kan er vanaf de nieuwe website www.fier-amersfoort.nl worden geboekt: “Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe restaurateurs, marketeers en leveranciers uit deze stad willen verrassen, verbinden en verzorgen. Binnen de RIVM-norm verwelkomt FIER maximaal 80 gasten per avond. De Singelzaal en Rôtisserie zijn 12 meter hoog, alles is goed geventileerd en de tafels staan op minimaal anderhalve meter. Ook gaat de ingang van de Mariënhof aan de Zuidsingel voor de gelegenheid weer open. Deze heeft een eigen toiletgroep en garderobe. De hygiënebeloftes, zoals die ook op de website staan, zijn eenvoudig na te leven. Het initiatief is eenmalig en voor iedereen die weer FIER in het leven wil staan. Zo doneert de organisatie van elk diner een bedrag aan de Stichting Art Gala. Met hun initiatief Kidsmart helpen zij kinderen met een achterstand om hun artistieke talenten te ontwikkelen. Elkaar inspireren én bijdragen, dat is waar het in tijden als deze om draait. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Awards Culinair
Tess de Groot wint Cas Spijkers Academie Trofee

Tess de Groot (22), examenstudent van de Cas Spijkers Academie vestiging Nijmegen, heeft als eerste vrouwelijke aankomend chef de Cas Spijkers Academie Trofee gewonnen. De uitreiking van de trofee vond plaats op dinsdag 30 juni bij Restaurant Witlof in Nijmegen en kwam als een verrassing. De wi...

Columns
Kan ik niet meedoen met die duurzame wijngaard van je?

Hoe vaak ik deze vraag afgelopen week niet heb gekregen... er is voldoende ruimte op Domein Bergen, en met meer stokken zouden we meer kunnen investeren in duurzaamheid en kwaliteit. En samen mooie dingen doen is natuurlijk veel leuker. We gaan dus in april 2021 een tweede wijngaard planten wa...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: