Amersfoortse topchefs vlammen FIER in anderhalvemeterrestaurant

17 juni 2020 | Thijs Jacobs

'We mógen weer, maar laten we het dan ook heel speciaal én groots aanpakken'. Dat vonden vier Amersfoortse topchefs. Marco Blok (MEI), Kars van Wechem (De Saffraan), Barry Hamstra (restaurant Tollius) en Pépé Topper (The Bakery) halen in juli en augustus het beste uit zichzelf.

Onder de naam ‘FIER. Smaakmeesters in de Mariënhof’ verzorgen ze samen, vanaf 1 juli, wekelijks vier smaakvullende avonden met wisselende gerechtjes. De lekkerste pop-up van Nederland geeft iedere gast voor anderhalve meter energie. Grondlegger van het idee, Pieter Aalbers van de Mariënhof, vorig jaar winnaar van Nationale Meeting Award, heeft de laatste tijd meer ruimte dan hem lief is. Hij en wijnleverancier Jan van der Schans brachten hierop de vier chefs aan tafel, waarna de samenwerking werd beklonken.

Initiatief wordt omarmd

Veel bedrijven - lokaal en nationaal - zetten er de schouders onder. Het initiatief wordt nu al omarmd: “Dan merk je hoe diep de behoefte zit. FIER is een prachtige kans om de stad van Johan van Oldebarnevelt, Piet Mondriaan, Miss Montréal en Wudstik te leren kennen. ‘Wij Amersfoort’, was het podium van Koningsdag 2019. En nu dat van de smaakmeesters dus. Vanwege de verschillende signaturen van de restaurants zou je denken aan de wekelijkse tv-quiz ‘wat is van wie’, maar dat zit toch anders. De koks vinden elkaar blindelings op hun vakmanschap. Marco Blok: “We zien er een uitdaging in om onze diepste passie voor smaak weer te kunnen delen. We laten die zo samensmelten, dat een uitdagend geheel vormt. Denk ook niet dat we een diner doen met wat gangetjes, dat is niet het concept.” Alle chefs koken samen één menu, maar geven wekelijks bij toerbeurt leiding aan de keuken.

Elke week is er dus een volledig nieuw menu met elke week een andere chef. “Er wordt in het zicht gekookt, wat alles nóg spectaculairder maakt”, vertellen Kars en Barry. ”We zijn er van woensdag tot en met zaterdag. Als je 10 weken komt, eet je tien keer anders.” Gastvrouwen en -heren laveren tussen de tafels door met de bijzondere wijnen. Vlot en op veilige afstand. Zij zorgen voor ultieme wijn-spijscombinaties. Met Pépé heeft FIER Nederlands nieuwste generatie chefs in huis. Wat zijn ogen zien, maken zijn handen. Brood, friandises, pâtisserie of desserts: hij wervelt door de keuken. Pépé: “Zeker in deze tijd wil je weten wat je eet.. Voor ons wordt het druk, want ook onze eigen restaurants zijn deze zomer gewoon open.”

De reserveringsmailtjes stromen inmiddels binnen. Sinds vandaag zijn de lijnen officieel open en kan er vanaf de nieuwe website www.fier-amersfoort.nl worden geboekt: “Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe restaurateurs, marketeers en leveranciers uit deze stad willen verrassen, verbinden en verzorgen. Binnen de RIVM-norm verwelkomt FIER maximaal 80 gasten per avond. De Singelzaal en Rôtisserie zijn 12 meter hoog, alles is goed geventileerd en de tafels staan op minimaal anderhalve meter. Ook gaat de ingang van de Mariënhof aan de Zuidsingel voor de gelegenheid weer open. Deze heeft een eigen toiletgroep en garderobe. De hygiënebeloftes, zoals die ook op de website staan, zijn eenvoudig na te leven. Het initiatief is eenmalig en voor iedereen die weer FIER in het leven wil staan. Zo doneert de organisatie van elk diner een bedrag aan de Stichting Art Gala. Met hun initiatief Kidsmart helpen zij kinderen met een achterstand om hun artistieke talenten te ontwikkelen. Elkaar inspireren én bijdragen, dat is waar het in tijden als deze om draait. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: wordt de horeca eindelijk onderdeel van de oplossing?

Door het mooie weer van vorige week zijn de schellen van de ogen gevallen bij een deel van de burgemeesters, OMT-leden en politiek. Wat wij al lang wisten en verkondigden is waarheid geworden. Bij mooi weer en na een zware winter is er geen houden meer aan en moet de mens eruit. Wij kennen de mens n ...

Corona
‘Gastvrij Arnhem’ eerste centrale registratie tool voor horeca

Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederl ...

Corona
'Kabinet wil terrassen openen op 21 april'

Het kabinet wil de terrassen op 21 april openen. Ook wil de regering de winkels weer openen. Aanstaande vrijdag buigt het OMT zich over de kwestie. Ook het schrappen van de avondklok ligt op tafel. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover verschillende landelijke media. De versoepelingen hangen a ...

Economie Corona
Aantal opgeheven horecavestigingen in 2020 hoger dan ooit

In de Randstad zijn in 2020 relatief veel vestigingen van bedrijven opgeheven. In de regio’s Haarlem en Groot-Amsterdam ging het om ruim 6,5 procent van alle bedrijfsvestigingen. In 2020 was zowel het aantal opheffingen als oprichtingen van bedrijfsvestigingen het hoogst sinds het begin van de ...

Interview
E-mailmarketing in de horeca: personalisatie is 'key'

Communiceren met gasten is in de horeca essentieel. Nu de branche nog altijd gebukt gaat onder de coronamaatregelen is communiceren via digitale kanalen van groot belang. Voor nieuwe gasten, maar ook voor terugkerende gasten. E-mailmarketing is daarin essentieel. Het verzamelen van e-mailadressen ...

Wet- en regelgeving Corona
Burgemeesters willen terrassen graag weer openen

Steeds meer burgemeesters scharen zich achter de oproep van burgemeester Halsema (Amsterdam) om de terrassen weer te openen. Dit zou het beter mogelijk maken om de buitenruimte optimaal en gecontroleerd te kunnen gebruiken, met inachtneming van de coronamaatregelen. In veel steden werd het de afg ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: