Amersfoortse topchefs vlammen FIER in anderhalvemeterrestaurant

17 juni 2020 | Thijs Jacobs

'We mógen weer, maar laten we het dan ook heel speciaal én groots aanpakken'. Dat vonden vier Amersfoortse topchefs. Marco Blok (MEI), Kars van Wechem (De Saffraan), Barry Hamstra (restaurant Tollius) en Pépé Topper (The Bakery) halen in juli en augustus het beste uit zichzelf.

Onder de naam ‘FIER. Smaakmeesters in de Mariënhof’ verzorgen ze samen, vanaf 1 juli, wekelijks vier smaakvullende avonden met wisselende gerechtjes. De lekkerste pop-up van Nederland geeft iedere gast voor anderhalve meter energie. Grondlegger van het idee, Pieter Aalbers van de Mariënhof, vorig jaar winnaar van Nationale Meeting Award, heeft de laatste tijd meer ruimte dan hem lief is. Hij en wijnleverancier Jan van der Schans brachten hierop de vier chefs aan tafel, waarna de samenwerking werd beklonken.

Initiatief wordt omarmd

Veel bedrijven - lokaal en nationaal - zetten er de schouders onder. Het initiatief wordt nu al omarmd: “Dan merk je hoe diep de behoefte zit. FIER is een prachtige kans om de stad van Johan van Oldebarnevelt, Piet Mondriaan, Miss Montréal en Wudstik te leren kennen. ‘Wij Amersfoort’, was het podium van Koningsdag 2019. En nu dat van de smaakmeesters dus. Vanwege de verschillende signaturen van de restaurants zou je denken aan de wekelijkse tv-quiz ‘wat is van wie’, maar dat zit toch anders. De koks vinden elkaar blindelings op hun vakmanschap. Marco Blok: “We zien er een uitdaging in om onze diepste passie voor smaak weer te kunnen delen. We laten die zo samensmelten, dat een uitdagend geheel vormt. Denk ook niet dat we een diner doen met wat gangetjes, dat is niet het concept.” Alle chefs koken samen één menu, maar geven wekelijks bij toerbeurt leiding aan de keuken.

Elke week is er dus een volledig nieuw menu met elke week een andere chef. “Er wordt in het zicht gekookt, wat alles nóg spectaculairder maakt”, vertellen Kars en Barry. ”We zijn er van woensdag tot en met zaterdag. Als je 10 weken komt, eet je tien keer anders.” Gastvrouwen en -heren laveren tussen de tafels door met de bijzondere wijnen. Vlot en op veilige afstand. Zij zorgen voor ultieme wijn-spijscombinaties. Met Pépé heeft FIER Nederlands nieuwste generatie chefs in huis. Wat zijn ogen zien, maken zijn handen. Brood, friandises, pâtisserie of desserts: hij wervelt door de keuken. Pépé: “Zeker in deze tijd wil je weten wat je eet.. Voor ons wordt het druk, want ook onze eigen restaurants zijn deze zomer gewoon open.”

De reserveringsmailtjes stromen inmiddels binnen. Sinds vandaag zijn de lijnen officieel open en kan er vanaf de nieuwe website www.fier-amersfoort.nl worden geboekt: “Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe restaurateurs, marketeers en leveranciers uit deze stad willen verrassen, verbinden en verzorgen. Binnen de RIVM-norm verwelkomt FIER maximaal 80 gasten per avond. De Singelzaal en Rôtisserie zijn 12 meter hoog, alles is goed geventileerd en de tafels staan op minimaal anderhalve meter. Ook gaat de ingang van de Mariënhof aan de Zuidsingel voor de gelegenheid weer open. Deze heeft een eigen toiletgroep en garderobe. De hygiënebeloftes, zoals die ook op de website staan, zijn eenvoudig na te leven. Het initiatief is eenmalig en voor iedereen die weer FIER in het leven wil staan. Zo doneert de organisatie van elk diner een bedrag aan de Stichting Art Gala. Met hun initiatief Kidsmart helpen zij kinderen met een achterstand om hun artistieke talenten te ontwikkelen. Elkaar inspireren én bijdragen, dat is waar het in tijden als deze om draait. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: