Albert Heijn stopt verkoop van paling

10 december 2009 |
Albert Heijn stopt verkoop van paling<

Vanaf medio 2010 wordt er ook geen paling meer verkocht bij Nederlands grootste supermarktketen Albert Heijn. Eerder haalden Jumbo, Dirk, en Lidl paling al uit de schappen. Paling, dat in Nederland verhoudingsgewijs veel wordt gegeten, is sinds een aantal jaar een ernstig bedreigde diersoort.

Nu steeds meer consumenten weten hoe ernstig sommige vissoorten worden bedreigd door overbevissing, gaan veel verkopers door de knieën.

Albert Heijn stopt vanaf januari met de verkoop van paling onder het discountmerk Euroshopper. De overige palingproducten worden pas later uit de winkels gehaald. 'Als je meteen stopt, gaat de consument de paling ergens anders halen', licht een woordvoerder in een persverklaring toe. 'We willen de consument eerst bewust maken en verwijzen naar een alternatief.'

De typische smaak van gerookte paling wordt onder meer verkregen door het hoge vetgehalte van de vis. Het ligt voor de hand dat Albert Heijn gaat proberen - als alternatief voor paling - gerookte makreel, sprot en haring aan de man te krijgen, die alle niet bedreigd worden, veel voordeliger zijn en enigzins vergelijkbaar smaken vanwege het eveneens hoge vetgehalte. Gerookte (kweek)zalm of heilbot - ook 'vette' vis - zijn evenmin duurzaam.

De supermarktketen zegt zich vanaf heden sterk te maken voor een algehele verkoopstop van paling. Albert Heijn gaat op de verpakking van paling vermelden dat de vis ernstig bedreigd is en informeert klanten over alternatieven.

Dierenbeschermingsorganisaties stellen ook de methode waarmee paling wordt gedood aan de kaak. Om ze van hun slijmlaag te ontdoen, worden palingen levend in een zoutbad gegooid. Deze doodstrijd kan volgens Wakker Dier wel twintig minuten duren.


De Restaurantkrant, Lunchroom, Sanny Visser

:mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20op%20Lunchroom.nl&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20Lunchroom.nl%0A%0Ahttp://www.lunchroom.nl/nieuws/albert-heijn-stopt-verkoop-van-paling/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: