8 tips voor een goede huiswijn

26 september 2013
8 tips voor een goede huiswijn

Het Huiswijn debat op de horecavakbeurs gastvrij Rotterdam leverde acht praktische tips op om een goede huiswijn te schenken. Uit een kort onderzoek in opdracht van Pays d’Oc IGP onder
restaurantpubliek bleek dat 90 procent van de ondervraagden 0,50 cent meer wil betalen voor een goed glas wijn in de horeca.

*De 8 tips*
*1. Training*
Een medewerk(st)er die niet weet uit welk land of streek de huiswijn komt of welk druivenras, die geen fles kan openen of wijnglas weet vast te houden, is nog niet klaar voor het vak.

*2. Seizoensinvloeden*
Ieder eetcafé of restaurant moet minimaal twee keer per jaar een andere huiswijn bieden. De stemming van de gast zou in juli anders zijn dan in februari.

*3. Meerdere wijnen*
Bied minimaal twee huiswijnen of open wijnen aan. Dit geldt voor zowel wit als rood.

*4. Het glaswerk*
Het glaswerk draagt bij aan de wijnbeleving, ook in een (eet)café moet een groter en luxer glas de standaard zijn. Deze investering en de grotere hoeveelheid wijn in een glas verdient zichzelf terug.

*5. Draagvlak*
Proef en selecteer de huiswijn met het hele team, niet alleen de mensen van de bediening, maar ook de mensen uit de keuken. Dit levert een evenwichtige keuze op.

*6. Alcoholgehalte*
Wijnen moeten goed verteerbaar zijn. Wijnen die heel geprononceerd zijn of een (te) hoog alcoholgehalte hebben, zijn niet geschikt als huiswijn.

*7. Leverancier of bierbrouwer*
Laat de keuze van de huiswijn nooit alleen van uw leverancier of bierbrouwer afhangen. Proef hem na het bezoek van de leverancier nog een keer rustig met het team.

*8. Waardering gast*
Als de tijd en de gelegenheid het toelaat, laat de gast dan weten dat er meer wijnen open zijn, laat hem proeven en zelf beslissen, dit levert waardering op.

Overig nieuws