77 procent van de Nederlanders gaat thuis koken met Kerst

9 november 2020 | redactie

77 procent van de Nederlanders geeft aan dat hun restaurantervaring sinds de uitbraak van COVID-19 enorm achteruit is gegaan. Natuurlijk, de restaurants zijn nu weer dicht, maar ze zijn in de zomer open geweest met beperkingen. Het grootste deel (34%) vindt uiteten simpelweg niet meer zo leuk als voor de pandemie. Daarnaast is één op de zes (18%) bang om het virus op te lopen in een restaurant. Deze angst bestaat vooral bij vrouwen, slechts een derde van de respondenten die dit aangaf is namelijk man. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Dining Habits 2020’ van Lightspeed, leverancier van kassasystemen voor retailers en horecaondernemers, gehouden onder 1.000 Nederlanders. 

Uit eten tijdens Kerst minder populair

Ruim driekwart (77%) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, ongeacht of de restaurants rond de feestdagen weer geopend zijn. Deze trend zien we niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland (88%) en België (75%). Slechts 6,5 procent geeft aan dat het kerstdiner buiten de deur genuttigd gaat worden indien mogelijk. In 2019 was het percentage dat met Kerst uiteten ging twee keer zo hoog (12%). Uit eten tijdens Kerst is opvallend genoeg populairder bij mannen (64%), dan bij vrouwen (35%). 

Goede maatregelen en technologie bieden kansen

Zoals het hele jaar, lijkt ook de feestelijke afsluiting van 2020 een uitdaging te worden voor de horecaondernemer. Kunnen zij nog wat doen om de Nederlander te verleiden toch naar een restaurant te gaan? Uit het onderzoek blijkt van wel. Zo geeft 64 procent van de Nederlanders aan dat zij eerder overwegen om naar een restaurant te gaan tijdens de feestdagen als anderhalve meter tussen de tafels gegarandeerd kan worden. Daarnaast trekt de mogelijkheid om via een app te bestellen en te betalen ook bezoekers over de streep (38%). Deze laatste optie is verrassend populair in Nederland vergeleken met België (6%). Ook geeft 28 procent aan het fijn te vinden om van te voren een tafel te kunnen reserveren en ruim één derde vindt het belangrijk dat er desinfectiemiddel aanwezig is bij zowel de ingang als op de eettafel. Mochten restaurants open gaan, zijn dit de belangrijkste maatregelen om voor gasten de ervaring zo prettig en veilig mogelijk te maken.

Er is nog hoop

Gaetan Buelinckx, directeur bij Lightspeed: "Ondanks de opleving van afgelopen zomer, gaan restaurants voor een tweede keer door een moeilijke periode. Er is nog hoop dat restaurants hun deuren mogen openen tijdens de feestdagen. Natuurlijk is het voor hen essentieel om gasten te garanderen dat ze veilig kunnen dineren. Hierbij kan technologie een belangrijke rol spelen. Denk aan tools die vooraf bestellen mogelijk maken en het inzien van het menu via een QR-code. Bij Lightspeed blijven we tools ontwikkelen die de horecaondernemer helpt om zijn online zichtbaarheid te vergroten en klanten op verschillende manier te bedienen, zoals het verkopen van producten via eCom en het bezorgen en afhalen van maaltijden. Met de lancering van onze nieuwe tool Order Ahead willen we hen vooral helpen om door te blijven gaan met ondernemen. Wij zetten graag samen met de horecaondernemers in Nederland alles op alles om als het kan, zoveel mogelijk mensen de kans te geven om te genieten van een heerlijk én veilig kerstdiner in een restaurant of in huis.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel vier; SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
''Op 16 maart gooien we ons terras open''

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel-Café-Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als ...

Financieel Horeca & Belasting
4 keer investeringsvoordeel voor uw restaurantbedrijf!

Waarschijnlijk kijkt u verbaasd op bij het lezen van de titel van dit artikel. In deze crisistijd investeren in mijn horecazaak, dat kan toch niet de bedoeling zijn? Toch kan het fiscaal voordelig kunnen zijn om uw investeringen niet uit te stellen. De Belastingdienst heeft namelijk de Baangerelatee ...

Corona
De terrasactie van 2 maart in beeld

Eemhof Watersport & Beachclub uit Zeewolde plaatste dit bericht vanmiddag op Instagram met de tekst: "Wat zouden we het terras weer graag gevuld hebben! Wij zijn ervan overtuigd dat wij als horeca dit op een veilige en verantwoorde manier kunnen doen." Foto: Instagram Eemhof Watersport & Beachclub. ...

Interview Longread
Terras niet open: ''De belangstelling was simpelweg te groot''

Elsemiek Platschorre van Café de Pineut op het Museumplein in Ede wilde oorspronkelijk haar terras vandaag openen, maar zag daar vanaf toen bleek dat er wel heel veel reserveringen en reacties binnenkwamen. "De belangstelling was overweldigend; meer dan 500 bevestigde reserveringen, tall ...

Achtergronden
Eigenaar Stadsvilla Sonsbeek neemt buurman De Palatijn over

De Arnhemse horecaondernemer Kees Bouwhof, bekend van Stadsvilla Sonsbeek, is sinds vandaag ook eigenaar van het nabijgelegen horeca-etablissement De Palatijn. Dankzij deze uitbreiding kan de Stadsvilla, ook bekend als ‘de Witte Villa’, onder andere haar aanbod als officiële trouwlo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: