2015: 22 procent minder faillissementen

12 januari 2016 |
2015: 22 procent minder faillissementen

Vorig jaar zijn in Nederland 6303 bedrijven failliet gegaan, een daling van 22 procent ten opzichte van 2014. In 2015 gingen 1756
edrijven minder failliet dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de gegevens van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. De meeste faillissementen vonden plaats in de groot- en detailhandel en naar omvang werden de (afval)watersector en de horeca het hardst getroffen. In de provincie Zuid-Holland kwamen de meeste faillissementen voor. De verwachting van Graydon voor 2016 is dat het aantal faillissementen verder zal afnemen en weer in de buurt komt van het niveau van 2008.

Foto: Frans van den Heuvel

Trend
"De afname van het aantal faillissementen was al zichtbaar in de eerste helft van vorig jaar en de cijfers van de tweede helft bevestigen dat beeld", zegt Frans van den Heuvel van Graydon. "Ook de voorgaande jaren zagen we een terugloop van het aantal faillissementen. In 2014 noteerden we een afname van 20 procent. Die trend heeft vorig jaar zich nog iets sterker afgetekend."

Groot-en detailhandel koploper
De groot- en detailhandel heeft te maken met het grootste aantal faillissementen, in deze sector gingen 1356 bedrijven failliet op een totaal van 255.712 bedrijven. Financiële instellingen en de bouw vullen de top drie aan als het gaat om het aantal faillissementen. Wel zien we ten opzichte van het vorig jaar in al deze sectoren een afname van het aantal faillissementen.



Ook horeca hard getroffen
Als we het relateren aan de branche-omvang dan zien we dat de (afval)watersector het meest getroffen is door faillissementen. Gevolgd door de horeca en de transport- en logistieke sector.

Regionale analyse
Op regionaal niveau zien we dat in de provincie Zuid-Holland de meeste bedrijven (1262) failliet gingen. In elke provincie zien we een afname van het aantal faillissementen. In de provincies Friesland (36%), Groningen (36%) en Overijssel (35%) vond de grootste daling plaats. In de provincie Utrecht nam het aantal faillissementen het minste af (6%). De provincie Flevoland is in 2015 naar omvang het zwaarst getroffen wordt door faillissementen, daar gingen 0,30 procent van de bedrijven failliet. Overijssel en Drenthe volgden op de voet.

Prognose 2016
De verwachting is, gestaafd door de dalende trend en de positieve vooruitzichten van het CPB wat betreft de belangrijkste macro-economische indicatoren, dat het aantal faillissementen over 2016 verder daalt onder de 6.000. Daarmee komen we uit in de buurt van het aantal faillissementen in 2008 (4.904 faillissementen). Dit aantal zal iets hoger kunnen uitvallen door de ingevoerde versoepeling in het ontslagrecht, waarbij na faillissement niet meer de werkgever maar het UWV de loonkosten gedurende een periode zal doorbetalen.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
''De eerste doorgroeimogelijkheid is een feit''

Familierestaurant Midas uit Woerden heeft de knop omgezet en is in deze tijd volledig gaan bezorgen naar particulieren via hun cateringlocatie. Nieuwe fietsen en auto’s erbij én een nieuw filiaal in Berkel en Rodenrijs. Door een nieuw filiaal te openen en een kleine steun van de overhei ...

Achtergronden Internationaal
Just Eat Takeaway gaat supermarktartikelen leveren

Lieferando.de opent zijn deuren voor de levering van supermarkten. Hierdoor is het voor meer dan 12 miljoen gebruikers mogelijk om bijna alles met betrekking tot voedsel en geselecteerde supermarktartikelen te bestellen. Verwacht wordt dat de leveringen gemiddeld 20-30 minuten zullen duren. Het bedr ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: voorsorteren op de toekomst

Ik ben druk met offertes opvragen. Voor een klant die een complexe website moet laten bouwen. En voor wat renovatiewerk aan een ‘oude dame’, een huis uit 1906. Het is een pittige zoektocht om de juiste leveranciers te vinden die de klus kunnen klaren. Je komt de gekste dingen tegen al ...

Gastronomie
Restaurant Intens haalt sterrenkwaliteit in huis

Positieve energie doorgeven en in verbinding blijven met je medewerkers en je gasten. Dát is in coronatijd, als je hotel en restaurant gesloten is, best een uitdaging. Je kunt er dan voor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten óf je denkt in kansen en mogelijkheden. Restaurant Int ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Interview
''Positief vooruit blijven kijken naar de toekomst''

Pablo van Dick (openingsfoto), Linda Hogerhorst en Hertzog Olivier (foto onderaan artikel) runnen het restaurant Eet-Lokaal aan de Markt-Wittenburgstraat in Zevenaar. De horeca, die voor een lange tijd gesloten was, mag sinds 28 april 2021 weer gedeeltelijk open. Pablo van Dick en Hertzog Olivier ve ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: