17 Nederlandse restaurants verdienen een Bib Gourmand

7 november 2019 | Thijs Jacobs

Michelin maakt met bijzondere fierheid de nieuwe selectie van de MICHELIN Gids Bib Gourmand Benelux 2020 bekend. In deze twaalfde editie verzamelen de inspecteurs van de MICHELIN Gids opnieuw heel wat fijne adresjes. De rode draad in deze selectie is het driegangen keuzemenu voor maximaal 39 euro. Elk bekroond restaurant verzekert een onweerstaanbare verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier.

Het groeiende belang van producten uit eigen grond is een duidelijke trend in deze nieuwe editie van de Bib Gourmand. “Groenten en lokale producten worden steeds belangrijker”, vertelt Werner Loens, selectiedirecteur van de MICHELIN Gidsen in de Benelux. “Ook de chefs willen hun steentje bijdragen aan het milieu. Dat zorgt voor een frisse dynamiek. Het voedt hun creativiteit. Tel daar de vele internationale invloeden bij, en u krijgt een opwindende selectie nieuwe Bib Gourmands.”

Zeventien 'nieuwe' Nederlandse restaurants

De zeventien Nederlandse restaurants die onderscheiden worden met een Bib Gourmand zitten volledig op deze lijn. Eten bij restaurants als Boompjes in Overloon en Plantage 87 in Oude Wetering gaat gepaard met een verrassende aanpak van groenten. Nederlandse chefs zijn steeds trotser op hun lokale grond. En terecht. Ook internationale schwung valt er niet weg te denken. Bij The Green Rose in Arnhem en Coperto Restobar in Zwolle worden de gasten bijvoorbeeld meegenomen op een fantastische wereldreis.

De Belgische selectie verwelkomt achttien nieuwe inschrijvingen. Opvallend is dat hier meer wordt teruggegrepen naar de traditionele Franse en Belgische keuken. Bij gezellige restaurants als La Charcuterie in Sint-Gillis en Vino Vino in Namen worden smulpapen bijvoorbeeld verleid met de typische generositeit van bistroklassiekers. Er waait ook een vleugje Azië door de Belgische nieuwkomers. De intensiteit van Car Bon in Elsene en Station 3 in Kraainem laat amateurs van de Chinese keuken niet onberoerd.

In het Groothertogdom Luxemburg worden twee restaurants bekroond met een Bib Gourmand. De bewerkte keuken van Two 6 Two in Strassen verleidt met zijn internationale aroma’s en technische beheersing. L’Atelier Windsor in Luxemburg is dan weer een must voor liefhebbers van gerechten die recht uit het kookboek van Auguste Escoffier komen.

De Bib Gourmand Benelux 2020 wordt vanaf 22 november verkocht voor een prijs van € 17,95 (België en Nederland) en € 17,44 (Luxemburg). In deze editie vindt u:

154 restaurants in België, waarvan 18 nieuwe;
14 restaurants in Luxemburg, waarvan 2 nieuwe;
133 restaurants in Nederland, waarvan 17 nieuwe.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: