17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Auteur: David Bakker
Gastronomie Internationaal 25 september 2020
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk).

Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er zijn dus vier landen afgevallen uit de selectie. Daarnaast zijn er landen die zelf hebben afgezien van deelname vanwege COVID-19. Dat zijn Engeland, België en Kroatië. 

Voor deze 7e Europese editie zijn in totaal 17 deelnemers geselecteerd: Het team van Bocuse d’Or Nederland betreedt op donderdag 15 oktober de culinaire arena. Het complete wedstrijdschema ziet er als volgt uit:

Donderdag 15 oktober

Keuken

Landen

Start

Bord

Schaal

1

Spanje

08:30

13:30

14:05

2

Nederland

08:40

13:40

14:15

3

Turkije

08:50

13:50

14:25

4

IJsland

09:00

14:00

14:35

5

Estland

09:10

14:10

14:45

6

Denemarken

09:20

14:20

14:55

7

Zweden

09:30

14:30

15:05

8

Georgië

09:40

14:40

15:15

9

Polen

09:50

14:50

15:25

 
Vrijdag 16 oktober 
 

Keuken

Landen

Start

Bord

Schaal

1

Letland

08:30

13:30

14:05

2

Hongarije

08:40

13:40

14:15

3

Finland

08:50

13:50

14:25

4

Frankrijk

09:00

14:00

14:35

5

Zwitserland

09:10

14:10

14:45

6

Italië

09:20

14:20

14:55

7

Rusland

09:30

14:30

15:05

8

Noorwegen

09:40

14:40

15:15


Erevoorzitter

De erevoorzitter van de wedstrijd is het Britse culinaire icoon Clare Smyth. Clare Smyth opende haar eerste restaurant Core in augustus 2017. Clare werd uitgeroepen tot 's werelds beste vrouwelijke chefkok door de 50 beste restaurants ter wereld. In mei verzorgde Clare de privé-huwelijksreceptie voor de koninklijke bruiloft tussen Meghan en Harry, die haar reputatie als het culinaire icoon van het Verenigd Koninkrijk vestigde. "Het is een grote eer om geselecteerd te worden als erevoorzitter van Bocuse d'Or Europe, het evenement dat de beste jonge chefkoks uit heel Europa samenbrengt", zegt Clare Smyth. "Ik kijk er echt naar uit om de professionaliteit en vaardigheden te ervaren die de chefkoks zullen laten zien en om Tallinn te zien," voegde ze eraan toe. Clare Smyth wordt achter de eretafel vergezeld door juryvoorzitter Philip Tessier, die in 2015 zelf zilver won met Bocuse d'Or.
 
Over Bocuse d’Or

Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Overig nieuws