Toch kritiek Michelin voor dood Loiseau

24 januari 2013
Toch kritiek Michelin voor dood Loiseau

Hoewel Michelin altijd heeft ontkend dat er ooit is gedreigd om bij Bernard Loiseau een ster af te nemen, had de gids in de periode voor Loiseau's zelfmoord wel stevige kritiek op de Franse chef.
Aanleiding dat de berichtenstroom over de zelfmoord van Loiseau in 2003 weer op gang komt, is een artikel op de website van "L'Express":http://www.lexpress.fr/styles/saveurs/restaurant/la-verite-sur-le-suicide-du-chef-bernard-loiseau_1212381.html?xtmc=loiseau&xtcr=1. Hierin is een memo van een gesprek tussen de toenmalige directeur van de rode gidsen, Derek Brown, en Bernard Loiseau uit november 2002 afgedrukt.

*Gebrek aan ziel*
In de memo over Le Relais Bernard Loiseau in Saulieu is te lezen dat Brown de sterrenchef wees op: "onregelmatigheden, gebrek aan ziel en eigentijdsheid in de keuken." Ook wees de Michelintopman de chef op brieven van lezers waarin stond dat de kwaliteit zeer uiteenlopend was. In de memo staat ook: "zichtbaar in shock gaf hij aan dat hij de kritiek serieus nam".

*Excuusbrief*
Een paar dagen na het gesprek tussen Brown en Loiseau stuurde de vrouw van Bernard, Dominique, de gidsendirecteur een handgeschreven brief met daarin tekst en uitleg dat "alles in het werk is gezet om het commentaar te verwerken en de lat weer hoog te leggen".

*Depressief*
Een paar weken voor het uitkomen van de Michelingids voor Frankrijk 2003 beroofde de gevierde chef-kok zich op 24 februari van dat jaar van het leven door zich met een jachtgeweer door het hoofd te schieten. Loiseau stond bekend als manisch depressief. Boosheid en extase konden elkaar in rap tempo afwisselen. Of de kritiek van Michelin de druppel is geweest, kan niemand zeggen.

*Achtergronden*
In het najaar van 2002 werd het restaurant bovendien 2 punten teruggezet, van 19 naar 17, in de GaultMillau voor 2003. Na de zelfmoord liet een boze Paul Bocuse meteen weten: "Gefeliciteerd Gault & Millau, jullie hebben gewonnen. Met jullie oordeel hebben jullie een man vermoord."
In die tijd wilde Bernard Loiseau een imperium opbouwen. Hij investeerde volgens sommigen teveel geld. Ook de beursgang van zijn hotelrestaurantbedrijf leidde tot extra kopzorgen.
Culinair journalist voor Le Figaro, Francois Simon, maakte voor het eerst melding over de kritiek van Michelin en mogelijke dreiging van sterverlies. "Michelin heeft overwogen om een ster af te nemen", zo laat hij weten tegenover The Daily Telegraph.

*Geen dreigementen*
In een reactie laat Derek Brown weten dat er nooit is gedreigd richting Bernard Loiseau. "Michelin dreigt nooit. Het idee was om hem uitleg te geven over de opmerkingen die we hadden, om hem in de gelegenheid te stellen dat hij er iets aan kon doen." Er zouden nooit problemen met Loiseau zijn geweest. Er zou alleen zijn gesproken over details, zoals de temperatuur van een soepgerecht.

*Dagelijkse kost*
Michael Ellis, de huidige directeur van de gidsendivisie bij Michelin, vertelde L'Express: "Dit soort bijeenkomsten maken deel uit van het dagelijks leven bij Michelin. We roepen geen chef-koks bij ons op het matje. We ontvangen alleen degenen die vragen om ons te mogen zien."

Tot op de dag van vandaag heeft Le Relais Bernard Loiseau drie Michelinsterren. Aan het hoofd van het hotel-restaurant staat nog altijd Dominique Loiseau.

Foto: Avital Inbar

~Frank Lindner~

Overig nieuws