Toch kritiek Michelin voor dood Loiseau

24 januari 2013 |
Toch kritiek Michelin voor dood Loiseau<

Hoewel Michelin altijd heeft ontkend dat er ooit is gedreigd om bij Bernard Loiseau een ster af te nemen, had de gids in de periode voor Loiseau's zelfmoord wel stevige kritiek op de Franse chef.
Aanleiding dat de berichtenstroom over de zelfmoord van Loiseau in 2003 weer op gang komt, is een artikel op de website van L'Express Hierin is een memo van een gesprek tussen de toenmalige directeur van de rode gidsen, Derek Brown, en Bernard Loiseau uit november 2002 afgedrukt.
Gebrek aan ziel
In de memo over Le Relais Bernard Loiseau in Saulieu is te lezen dat Brown de sterrenchef wees op: "onregelmatigheden, gebrek aan ziel en eigentijdsheid in de keuken." Ook wees de Michelintopman de chef op brieven van lezers waarin stond dat de kwaliteit zeer uiteenlopend was. In de memo staat ook: "zichtbaar in shock gaf hij aan dat hij de kritiek serieus nam".

Excuusbrief
Een paar dagen na het gesprek tussen Brown en Loiseau stuurde de vrouw van Bernard, Dominique, de gidsendirecteur een handgeschreven brief met daarin tekst en uitleg dat "alles in het werk is gezet om het commentaar te verwerken en de lat weer hoog te leggen".

Depressief
Een paar weken voor het uitkomen van de Michelingids voor Frankrijk 2003 beroofde de gevierde chef-kok zich op 24 februari van dat jaar van het leven door zich met een jachtgeweer door het hoofd te schieten. Loiseau stond bekend als manisch depressief. Boosheid en extase konden elkaar in rap tempo afwisselen. Of de kritiek van Michelin de druppel is geweest, kan niemand zeggen.

Achtergronden
In het najaar van 2002 werd het restaurant bovendien 2 punten teruggezet, van 19 naar 17, in de GaultMillau voor 2003. Na de zelfmoord liet een boze Paul Bocuse meteen weten: "Gefeliciteerd Gault & Millau, jullie hebben gewonnen. Met jullie oordeel hebben jullie een man vermoord."
In die tijd wilde Bernard Loiseau een imperium opbouwen. Hij investeerde volgens sommigen teveel geld. Ook de beursgang van zijn hotelrestaurantbedrijf leidde tot extra kopzorgen.
Culinair journalist voor Le Figaro, Francois Simon, maakte voor het eerst melding over de kritiek van Michelin en mogelijke dreiging van sterverlies. "Michelin heeft overwogen om een ster af te nemen", zo laat hij weten tegenover The Daily Telegraph.

Geen dreigementen
In een reactie laat Derek Brown weten dat er nooit is gedreigd richting Bernard Loiseau. "Michelin dreigt nooit. Het idee was om hem uitleg te geven over de opmerkingen die we hadden, om hem in de gelegenheid te stellen dat hij er iets aan kon doen." Er zouden nooit problemen met Loiseau zijn geweest. Er zou alleen zijn gesproken over details, zoals de temperatuur van een soepgerecht.

Dagelijkse kost
Michael Ellis, de huidige directeur van de gidsendivisie bij Michelin, vertelde L'Express: "Dit soort bijeenkomsten maken deel uit van het dagelijks leven bij Michelin. We roepen geen chef-koks bij ons op het matje. We ontvangen alleen degenen die vragen om ons te mogen zien."

Tot op de dag van vandaag heeft Le Relais Bernard Loiseau drie Michelinsterren. Aan het hoofd van het hotel-restaurant staat nog altijd Dominique Loiseau.

Foto: Avital Inbar

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Michelin
Videoportret: Mauro Colagreco, de beste chef ter wereld

Mauro Colagreco mag zich een jaar lang de beste chef ter wereld noemen. De geboren Argentijn met Italiaanse roots leerde koken van Alain Ducasse en Alain Passard, runt restaurants in China en opende in 2006 Mirazur, dat vandaag werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Het is meteen een p...

Opening Interview
Bagels & Beans opent eerste aGoGo in Hoog Catharijne Utrecht

Speciaal voor wie wel wil genieten, maar niet wil wachten, opent op donderdag 4 juli de allereerste Bagels & Beans aGoGo: de bekende belegde bagels en prijswinnende Panamese koffie, maar dan sneller. Naast dit compleet nieuwe concept krijgt winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht ook een &lsquo...

Awards Mensen
De Librije terug in mondiale top 50

De Librije is terug in de top 50 van beste restaurants ter wereld. Het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer is terug te vinden op plaats 46. De Britse uitgeverij William Reed Business Media publiceert jaarlijks een lijst met de vijftig bete restaurants ter wereld. Op nummer é&e...

Awards Duurzaamheid
Finalisten Gaia Green Awards 2019 bekend

De vakjury van de Gaia Green Awards heeft vandaag de 3 finalisten per categorie bekend gemaakt. De volgende horecabedrijven zijn doorgedrongen tot de finale van de Gaia Green Awards 2019: Strandpaviljoens - Nautilus aan Zee (Egmond aan Zee / NL) - The Shore (Scheveningen / NL) - Sjoerd (...

Restaurant
Bistro Croquant sluit zich aan bij Maastricht Culinair

Bistro Croquant in Maastricht sluit per 1 juli 2019 aan bij Maastricht Culinair. Eigenaar Roland Philipsen is verheugd dat zijn kwaliteitsbistro binnen twee jaar na de opening onderdeel uitmaakt van het samenwerkingsverband voor de betere restaurants en smaakmakers in Maastricht en omgeving. Bist...

Awards Mensen
Rosalie Theunissen winnaar Klasbak Trofee 2019

Op maandag 24 juni ontving Rosalie Theunissen tijdens het Slotdiner van Tour Culinair in sterrenrestaurant One in Roermond de Klasbak Trofee 2019. Met het jaarlijks uitreiken van de Trofee willen Tour Culinair en SVH het belang van het overdragen van vakkennis in de horeca positief onder de aandacht...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: