Toch kritiek Michelin voor dood Loiseau

24 januari 2013 |
Toch kritiek Michelin voor dood Loiseau

Hoewel Michelin altijd heeft ontkend dat er ooit is gedreigd om bij Bernard Loiseau een ster af te nemen, had de gids in de periode voor Loiseau's zelfmoord wel stevige kritiek op de Franse chef.
Aanleiding dat de berichtenstroom over de zelfmoord van Loiseau in 2003 weer op gang komt, is een artikel op de website van L'Express Hierin is een memo van een gesprek tussen de toenmalige directeur van de rode gidsen, Derek Brown, en Bernard Loiseau uit november 2002 afgedrukt.
Gebrek aan ziel
In de memo over Le Relais Bernard Loiseau in Saulieu is te lezen dat Brown de sterrenchef wees op: "onregelmatigheden, gebrek aan ziel en eigentijdsheid in de keuken." Ook wees de Michelintopman de chef op brieven van lezers waarin stond dat de kwaliteit zeer uiteenlopend was. In de memo staat ook: "zichtbaar in shock gaf hij aan dat hij de kritiek serieus nam".

Excuusbrief
Een paar dagen na het gesprek tussen Brown en Loiseau stuurde de vrouw van Bernard, Dominique, de gidsendirecteur een handgeschreven brief met daarin tekst en uitleg dat "alles in het werk is gezet om het commentaar te verwerken en de lat weer hoog te leggen".

Depressief
Een paar weken voor het uitkomen van de Michelingids voor Frankrijk 2003 beroofde de gevierde chef-kok zich op 24 februari van dat jaar van het leven door zich met een jachtgeweer door het hoofd te schieten. Loiseau stond bekend als manisch depressief. Boosheid en extase konden elkaar in rap tempo afwisselen. Of de kritiek van Michelin de druppel is geweest, kan niemand zeggen.

Achtergronden
In het najaar van 2002 werd het restaurant bovendien 2 punten teruggezet, van 19 naar 17, in de GaultMillau voor 2003. Na de zelfmoord liet een boze Paul Bocuse meteen weten: "Gefeliciteerd Gault & Millau, jullie hebben gewonnen. Met jullie oordeel hebben jullie een man vermoord."
In die tijd wilde Bernard Loiseau een imperium opbouwen. Hij investeerde volgens sommigen teveel geld. Ook de beursgang van zijn hotelrestaurantbedrijf leidde tot extra kopzorgen.
Culinair journalist voor Le Figaro, Francois Simon, maakte voor het eerst melding over de kritiek van Michelin en mogelijke dreiging van sterverlies. "Michelin heeft overwogen om een ster af te nemen", zo laat hij weten tegenover The Daily Telegraph.

Geen dreigementen
In een reactie laat Derek Brown weten dat er nooit is gedreigd richting Bernard Loiseau. "Michelin dreigt nooit. Het idee was om hem uitleg te geven over de opmerkingen die we hadden, om hem in de gelegenheid te stellen dat hij er iets aan kon doen." Er zouden nooit problemen met Loiseau zijn geweest. Er zou alleen zijn gesproken over details, zoals de temperatuur van een soepgerecht.

Dagelijkse kost
Michael Ellis, de huidige directeur van de gidsendivisie bij Michelin, vertelde L'Express: "Dit soort bijeenkomsten maken deel uit van het dagelijks leven bij Michelin. We roepen geen chef-koks bij ons op het matje. We ontvangen alleen degenen die vragen om ons te mogen zien."

Tot op de dag van vandaag heeft Le Relais Bernard Loiseau drie Michelinsterren. Aan het hoofd van het hotel-restaurant staat nog altijd Dominique Loiseau.

Foto: Avital Inbar

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw restaurant belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw on ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: