Toch kritiek Michelin voor dood Loiseau

24 januari 2013 |
Toch kritiek Michelin voor dood Loiseau

Hoewel Michelin altijd heeft ontkend dat er ooit is gedreigd om bij Bernard Loiseau een ster af te nemen, had de gids in de periode voor Loiseau's zelfmoord wel stevige kritiek op de Franse chef.
Aanleiding dat de berichtenstroom over de zelfmoord van Loiseau in 2003 weer op gang komt, is een artikel op de website van L'Express Hierin is een memo van een gesprek tussen de toenmalige directeur van de rode gidsen, Derek Brown, en Bernard Loiseau uit november 2002 afgedrukt.
Gebrek aan ziel
In de memo over Le Relais Bernard Loiseau in Saulieu is te lezen dat Brown de sterrenchef wees op: "onregelmatigheden, gebrek aan ziel en eigentijdsheid in de keuken." Ook wees de Michelintopman de chef op brieven van lezers waarin stond dat de kwaliteit zeer uiteenlopend was. In de memo staat ook: "zichtbaar in shock gaf hij aan dat hij de kritiek serieus nam".

Excuusbrief
Een paar dagen na het gesprek tussen Brown en Loiseau stuurde de vrouw van Bernard, Dominique, de gidsendirecteur een handgeschreven brief met daarin tekst en uitleg dat "alles in het werk is gezet om het commentaar te verwerken en de lat weer hoog te leggen".

Depressief
Een paar weken voor het uitkomen van de Michelingids voor Frankrijk 2003 beroofde de gevierde chef-kok zich op 24 februari van dat jaar van het leven door zich met een jachtgeweer door het hoofd te schieten. Loiseau stond bekend als manisch depressief. Boosheid en extase konden elkaar in rap tempo afwisselen. Of de kritiek van Michelin de druppel is geweest, kan niemand zeggen.

Achtergronden
In het najaar van 2002 werd het restaurant bovendien 2 punten teruggezet, van 19 naar 17, in de GaultMillau voor 2003. Na de zelfmoord liet een boze Paul Bocuse meteen weten: "Gefeliciteerd Gault & Millau, jullie hebben gewonnen. Met jullie oordeel hebben jullie een man vermoord."
In die tijd wilde Bernard Loiseau een imperium opbouwen. Hij investeerde volgens sommigen teveel geld. Ook de beursgang van zijn hotelrestaurantbedrijf leidde tot extra kopzorgen.
Culinair journalist voor Le Figaro, Francois Simon, maakte voor het eerst melding over de kritiek van Michelin en mogelijke dreiging van sterverlies. "Michelin heeft overwogen om een ster af te nemen", zo laat hij weten tegenover The Daily Telegraph.

Geen dreigementen
In een reactie laat Derek Brown weten dat er nooit is gedreigd richting Bernard Loiseau. "Michelin dreigt nooit. Het idee was om hem uitleg te geven over de opmerkingen die we hadden, om hem in de gelegenheid te stellen dat hij er iets aan kon doen." Er zouden nooit problemen met Loiseau zijn geweest. Er zou alleen zijn gesproken over details, zoals de temperatuur van een soepgerecht.

Dagelijkse kost
Michael Ellis, de huidige directeur van de gidsendivisie bij Michelin, vertelde L'Express: "Dit soort bijeenkomsten maken deel uit van het dagelijks leven bij Michelin. We roepen geen chef-koks bij ons op het matje. We ontvangen alleen degenen die vragen om ons te mogen zien."

Tot op de dag van vandaag heeft Le Relais Bernard Loiseau drie Michelinsterren. Aan het hoofd van het hotel-restaurant staat nog altijd Dominique Loiseau.

Foto: Avital Inbar

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: wordt de horeca eindelijk onderdeel van de oplossing?

Door het mooie weer van vorige week zijn de schellen van de ogen gevallen bij een deel van de burgemeesters, OMT-leden en politiek. Wat wij al lang wisten en verkondigden is waarheid geworden. Bij mooi weer en na een zware winter is er geen houden meer aan en moet de mens eruit. Wij kennen de mens n ...

Corona
‘Gastvrij Arnhem’ eerste centrale registratie tool voor horeca

Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederl ...

Corona
'Kabinet wil terrassen openen op 21 april'

Het kabinet wil de terrassen op 21 april openen. Ook wil de regering de winkels weer openen. Aanstaande vrijdag buigt het OMT zich over de kwestie. Ook het schrappen van de avondklok ligt op tafel. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover verschillende landelijke media. De versoepelingen hangen a ...

Economie Corona
Aantal opgeheven horecavestigingen in 2020 hoger dan ooit

In de Randstad zijn in 2020 relatief veel vestigingen van bedrijven opgeheven. In de regio’s Haarlem en Groot-Amsterdam ging het om ruim 6,5 procent van alle bedrijfsvestigingen. In 2020 was zowel het aantal opheffingen als oprichtingen van bedrijfsvestigingen het hoogst sinds het begin van de ...

Interview
E-mailmarketing in de horeca: personalisatie is 'key'

Communiceren met gasten is in de horeca essentieel. Nu de branche nog altijd gebukt gaat onder de coronamaatregelen is communiceren via digitale kanalen van groot belang. Voor nieuwe gasten, maar ook voor terugkerende gasten. E-mailmarketing is daarin essentieel. Het verzamelen van e-mailadressen ...

Wet- en regelgeving Corona
Burgemeesters willen terrassen graag weer openen

Steeds meer burgemeesters scharen zich achter de oproep van burgemeester Halsema (Amsterdam) om de terrassen weer te openen. Dit zou het beter mogelijk maken om de buitenruimte optimaal en gecontroleerd te kunnen gebruiken, met inachtneming van de coronamaatregelen. In veel steden werd het de afg ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: