Toch kritiek Michelin voor dood Loiseau

24 januari 2013 |
Toch kritiek Michelin voor dood Loiseau<

Hoewel Michelin altijd heeft ontkend dat er ooit is gedreigd om bij Bernard Loiseau een ster af te nemen, had de gids in de periode voor Loiseau's zelfmoord wel stevige kritiek op de Franse chef.
Aanleiding dat de berichtenstroom over de zelfmoord van Loiseau in 2003 weer op gang komt, is een artikel op de website van L'Express Hierin is een memo van een gesprek tussen de toenmalige directeur van de rode gidsen, Derek Brown, en Bernard Loiseau uit november 2002 afgedrukt.
Gebrek aan ziel
In de memo over Le Relais Bernard Loiseau in Saulieu is te lezen dat Brown de sterrenchef wees op: "onregelmatigheden, gebrek aan ziel en eigentijdsheid in de keuken." Ook wees de Michelintopman de chef op brieven van lezers waarin stond dat de kwaliteit zeer uiteenlopend was. In de memo staat ook: "zichtbaar in shock gaf hij aan dat hij de kritiek serieus nam".

Excuusbrief
Een paar dagen na het gesprek tussen Brown en Loiseau stuurde de vrouw van Bernard, Dominique, de gidsendirecteur een handgeschreven brief met daarin tekst en uitleg dat "alles in het werk is gezet om het commentaar te verwerken en de lat weer hoog te leggen".

Depressief
Een paar weken voor het uitkomen van de Michelingids voor Frankrijk 2003 beroofde de gevierde chef-kok zich op 24 februari van dat jaar van het leven door zich met een jachtgeweer door het hoofd te schieten. Loiseau stond bekend als manisch depressief. Boosheid en extase konden elkaar in rap tempo afwisselen. Of de kritiek van Michelin de druppel is geweest, kan niemand zeggen.

Achtergronden
In het najaar van 2002 werd het restaurant bovendien 2 punten teruggezet, van 19 naar 17, in de GaultMillau voor 2003. Na de zelfmoord liet een boze Paul Bocuse meteen weten: "Gefeliciteerd Gault & Millau, jullie hebben gewonnen. Met jullie oordeel hebben jullie een man vermoord."
In die tijd wilde Bernard Loiseau een imperium opbouwen. Hij investeerde volgens sommigen teveel geld. Ook de beursgang van zijn hotelrestaurantbedrijf leidde tot extra kopzorgen.
Culinair journalist voor Le Figaro, Francois Simon, maakte voor het eerst melding over de kritiek van Michelin en mogelijke dreiging van sterverlies. "Michelin heeft overwogen om een ster af te nemen", zo laat hij weten tegenover The Daily Telegraph.

Geen dreigementen
In een reactie laat Derek Brown weten dat er nooit is gedreigd richting Bernard Loiseau. "Michelin dreigt nooit. Het idee was om hem uitleg te geven over de opmerkingen die we hadden, om hem in de gelegenheid te stellen dat hij er iets aan kon doen." Er zouden nooit problemen met Loiseau zijn geweest. Er zou alleen zijn gesproken over details, zoals de temperatuur van een soepgerecht.

Dagelijkse kost
Michael Ellis, de huidige directeur van de gidsendivisie bij Michelin, vertelde L'Express: "Dit soort bijeenkomsten maken deel uit van het dagelijks leven bij Michelin. We roepen geen chef-koks bij ons op het matje. We ontvangen alleen degenen die vragen om ons te mogen zien."

Tot op de dag van vandaag heeft Le Relais Bernard Loiseau drie Michelinsterren. Aan het hoofd van het hotel-restaurant staat nog altijd Dominique Loiseau.

Foto: Avital Inbar

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Restaurant
Bar-restaurant IJver opent zomer 2019

In de zomer van 2019 opent IJver haar deuren in de voormalige Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Er wordt hard gewerkt aan dit robuuste restaurant met een eigenzinnige menu- en drankenkaart. Op deze iconische locatie met een groot binnen- en buitenterras kunnen gasten staks geniete...

Food trends Vega
Populariteit vlees- en visvrije thuisbezorgmaaltijden stijgt

Afgelopen week namen zeker 57.600 Nederlanders deel aan de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Een initiatief dat Nederlanders inspireerde om van 11 tot 17 maart een week lang geen vlees (en vis) te eten, en in plaats daarvan de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te o...

Bier Events
Bijna 450 bieren in 5e Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 is Rotterdam weer een dag de bierhoofdstad van Nederland. Dan wordt in Arminius congres- en debatcentrum voor de vierde keer de ‘Dutch Beer Challenge’ georganiseerd. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn benaderd en velen hebben &eacut...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Achtergronden Restaurant
Download nu de maarteditie van De RestaurantKrant

De maarteditie van De RestaurantKrant is uit! Niet alleen hebben we een fonkelnieuw design, maar we spreken ook nog eens met de eigenaren van restaurant Flicka in Kerkdriel. Het restaurant ontving onlangs zijn eerste Michelinster. Klik hier om de uitgave te downloaden (je hoeft enkel je e-mailadres ...

Tech Interview
''Bij De Beren hebben we nu al twaalf marketingmedewerkers nodig''

Marjolein Mens is communicatieadviseur bij restaurantketen De Beren. De restaurantketen heeft de social media campagnes uitstekend op orde en pakt de marketingactiviteiten professioneel aan. Hoe gaat dat in zijn werk bij zo’n succesvolle keten? Marjolein: “We hebben hier op kantoor een h...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: