Zo kom je de hitte in de horeca door

7 augustus 2020 | David Bakker

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg.

 

1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat je genoeg water drinkt. Vanwege de warmte zal er genoeg gezweet worden op de terrassen en in de keukens. Om je vochtbalans op orde te houden, is het van groot belang voldoende water te drinken. Kleine tip: lauw water drinken kost het lichaam minder energie. Het lichaam moet koud water omzetten tot de lichaamstemperatuur van rond de 38 graden. Lauw water neemt het lichaam makkelijker op. Maar ja, niet zo lekker. Ook thee drinken wordt geadviseerd. Dit stimuleert de zweetklieren waardoor je lichaam afkoelt.

2. Kleine kans dat er gasten binnen zitten. Lampen geven hitte af, zorg er dan ook voor dat er zo min mogelijk lampen binnen aan staan en verduister zo veel als mogelijk de zaak. Het scheelt misschien een graad, maar alles is meegenomen.

3. Eet gekruid eten. Misschien een wat rare tip. Maar pittig eten zorgt ervoor dat je gaat transpireren en je lichaam dus afkoelt. Zorg er echter wel voor dat je voldoende blijft drinken om je vochtbalans weer op orde te krijgen.

4. Als je je de luxe kan permitteren: stel een tropenrooster op. Niemand kan 14 uur achter elkaar werken in deze hitte. Trommel alle parttimers op, steek de koppen bij elkaar, maak ze bewust van de problemen deze week en fabriceer een rooster waar iedereen mee kan leven. Nogmaals: als je de luxe hebt.

5. Verkoel je polsen en je nek. Je nek en polsen zijn goed doorbloed en er lopen slagaders. Slagaders vernauwen niet als de omgeving afkoelt, in tegenstelling tot de kleinere vaatjes in de huid. Daar heeft langer koelen dus wel effect. Plaats bakken met ijswater bij de bar en in de keuken.

6. Nog een cliché, maar hij moet er wel in: draag luchtige en lichtkleurige kleding. Een zwarte koksbuis in de keuken is natuurlijk een hel voor iedere kok op dit moment. Sta boven de dertig graden gewoon een T-shirt toe. Misschien niet hygiënische en veilig, maar een flauwgevallen sous-chef is dat ook niet. De bediening met een sloof laten lopen, is ook niet echt een goed idee.

7. Blijf relaxed! Dat moet je altijd doen natuurlijk, maar met deze hitte is het extra van belang. In Nederlander hebben we nogal de neiging om ons erg druk te maken over het warme weer. Dat zorgt voor extra stress, stress zorgt voor een hogere hartslag en als de hartslag stijgt, wordt het lichaam warmer. Be easy!

8. De laatste tip, en zeker niet de meest onbelangrijke: laat je gasten weten dat jullie last hebben van de hitte. Dat zorgt voor minder irritaties, minder stress en dus een koeler lichaam (zie tip 7). Leg uit dat het eten wat langer kan duren en het drankje iets langer op zich kan laten wachten. Daar hebben de gasten ongetwijfeld alle begrip voor!

Succes deze dagen!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: