Zo kom je de hitte in de horeca door

25 juni 2019 | David Bakker

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips acht helpen we je een beetje op weg.

 

1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat je genoeg water drinkt. Vanwege de warmte zal er genoeg gezweet worden op de terrassen en in de keukens. Om je vochtbalans op orde te houden, is het van groot belang voldoende water te drinken. Kleine tip: lauw water drinken kost het lichaam minder energie. Het lichaam moet koud water omzetten tot de lichaamstemperatuur van rond de 38 graden. Lauw water neemt het lichaam makkelijker op. Maar ja, niet zo lekker. Ook thee drinken wordt geadviseerd. Dit stimuleert de zweetklieren waardoor je lichaam afkoelt.

2. Kleine kans dat er gasten binnen zitten. Lampen geven hitte af, zorg er dan ook voor dat er zo min mogelijk lampen binnen aan staan en verduister zo veel als mogelijk de zaak. Het scheelt misschien een graad, maar alles is meegenomen.

3. Eet gekruid eten. Misschien een wat rare tip. Maar pittig eten zorgt ervoor dat je gaat transpireren en je lichaam dus afkoelt. Zorg er echter wel voor dat je voldoende blijft drinken om je vochtbalans weer op orde te krijgen.

4. Als je je de luxe kan permitteren: stel een tropenrooster op. Niemand kan 14 uur achter elkaar werken in deze hitte. Trommel alle parttimers op, steek de koppen bij elkaar, maak ze bewust van de problemen deze week en fabriceer een rooster waar iedereen mee kan leven. Nogmaals: als je de luxe hebt.

5. Verkoel je polsen en je nek. Je nek en polsen zijn goed doorbloed en er lopen slagaders. Slagaders vernauwen niet als de omgeving afkoelt, in tegenstelling tot de kleinere vaatjes in de huid. Daar heeft langer koelen dus wel effect. Plaats bakken met ijswater bij de bar en in de keuken.

6. Nog een cliché, maar hij moet er wel in: draag luchtige en lichtkleurige kleding. Een zwarte koksbuis in de keuken is natuurlijk een hel voor iedere kok op dit moment. Sta boven de dertig graden gewoon een T-shirt toe. Misschien niet hygiënische en veilig, maar een flauwgevallen sous-chef is dat ook niet. De bediening met een sloof laten lopen, is ook niet echt een goed idee.

7. Blijf relaxed! Dat moet je altijd doen natuurlijk, maar met deze hitte is het extra van belang. In Nederlander hebben we nogal de neiging om ons erg druk te maken over het warme weer. Dat zorgt voor extra stress, stress zorgt voor een hogere hartslag en als de hartslag stijgt, wordt het lichaam warmer. Be easy!

8. De laatste tip, en zeker niet de meest onbelangrijke: laat je gasten weten dat jullie last hebben van de hitte. Dat zorgt voor minder irritaties, minder stress en dus een koeler lichaam (zie tip 7). Leg uit dat het eten wat langer kan duren en het drankje iets langer op zich kan laten wachten. Daar hebben de gasten ongetwijfeld alle begrip voor!

Succes deze dagen!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Economie Opening
Arsenaal Restaurants Groep lanceert Grill&Lounge

Op 1 juni staat vanaf 12.00 uur in de Brasserie van Arsenaal Restaurants de grill aan. Met een Restaurant, Brasserie, Arsenaal Events en Catering biedt de groep nu een nieuw concept aan: De Brasserie | GRILL&LOUNGE. De Brasserie voor lunch en borrel wordt uitgebreid met een trendy daily gril...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: