'Portiegrootte minus 40 procent, levensjaren gast plus 20'

4 juli 2012
'Portiegrootte minus 40 procent, levensjaren gast plus 20'

Brits onderzoek toont aan dat je langer kan leven door minder te eten. Na tests op muizen en fruitvliegjes berekenden wetenschappers dat 40 procent minder eten de mens 20 extra levensjaren op kan leveren.

*Veroudering*
Voorlopig zijn de uitslagen nog theoretisch, want het onderzoek loopt 'pas' 10 jaar. Door gematigd te eten en met het gebruik van medicijnen zouden verouderingsprocessen geremd worden waardoor men langer leeft.

*Minder uit eten?*
Is dit onderzoek koren op de molen van diëtisten en obesitasbestrijders? Is het de doodsteek van all you can eat restaurants? Is dit überhaupt geen goed nieuws voor de branche? Betekent minder eten dan direct ook minder 'uit eten'?

*Restaureren*
De definitieve resultaten van het onderzoek worden pas over een aantal decennia verwacht. In de tussentijd kunnen koks het beste de herkomst van het woord restaurant in het achterhoofd houden. Het allereerste restaurant in Parijs begon immers met een krachtige soep waar de gasten (eerder patiënten) van aansterkten. Restaureren, letterlijk en figuurlijk. Dat doen we en dat blijven we doen.

~Frank Lindner~

Overig nieuws