Zilveren Koksmes 2018 voor Sebastiaan Schreuder

10 januari 2018 | Thijs Jacobs

Eerder vandaag streden acht jonge koks om de titel én het Zilveren Koksmes tijdens het NK Jonge Koks tot en met 25 jaar op de Horecava in de RAI Amsterdam. Na een spannende wedstrijd met uiteenlopende culinaire creaties ging Sebastiaan Schreuder van Landhuis Hotel & Restaurant De Bloemenbeek* in De Lutte ervandoor met de winst. Zijn dessert was volgens de jury van uitzonderlijke klasse.

Koken uit de ‘blackbox’


Voor ambitieuze jonge koks is dit nationale kampioenschap dé manier om hun productkennis, techniek en creativiteit te tonen. De acht deelnemers gingen enthousiast aan de slag met de bereiding van een amuse en een driegangenmenu, op basis van verplichte ingrediënten uit een ter plekke geopende ‘blackbox’. Deze blackbox, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor HANOS, bevatte vis en/of schelp- en schaaldieren voor het voorgerecht, kalfsvlees voor het hoofdgerecht en twee producten voor het dessert. Het thema van de kookwedstrijd was ‘duurzaamheid’.
Juryleden Alain Alders, Bert van Manen, Guido Panjer en Dennis van den Beld beoordeelden alle gerechten uitgebreid en letten daarbij uiteraard op smaak, maar ook op presentatie, bereiding, hygiëne en het efficiënt omgaan met producten.

Winnaar Zilveren Koksmes krijgt mooie prijzen


De winnaar van het Nationaal Kampioenschap Jonge Koks tot en met 25 jaar won, naast het Zilveren Koksmes, een Big Green Egg size MiniMax met basis accessoires, een cheque ter waarde van € 500, een messenkoffer van Wüsthof, kleding van Chaud Devant en een HANOS kookboek. 

Sebastiaan Schreuder over het winnen van het Zilveren Koksmes: “Ik ging voor goud en dacht: ‘Als ik win, ga ik janken!’”

Tweede werd Marco Helsloot van Hotel & Restaurant Merlet (Schoorl). Hij kreeg een zilveren medaille en een messenblok  van Wüsthof. Wayne Kropman van Restaurant De Heek Kocken (Vught) kreeg voor zijn welverdiende derde plaats een bronzen medaille en een driedelig messenset van Wüsthof. De acht finalisten ontvingen allen een medaille en een oorkonde voor hun deelname, een HANOS kookboek, een set kokskleding van Chaud Devant en een mes van Wüsthof.

Organisatie


Het NK Jonge Koks tot en met 25 jaar wordt georganiseerd door het Gastronomisch Gilde, dé vakvereniging voor professionals in food en hospitality, in samenwerking met de Horecava.
De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsors HANOS, Koppert Cress en Rational.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Fernando Jonker: Autodidact in de keuken

“Sucre, sucre!”, riep ik keihard toen ik voor het eerst voet zette op Nederlands bodem. Ik had nog nooit van mijn leven sneeuw gezien en dacht dat het hele land bestrooid was met suiker. Mijn eerste ontmoeting met Nederland associeerde ik dus onbewust met eten: de rode draad in mijn leve...

Awards Chefs
Restaurant ‘t Amsterdammertje wint Slag op de Schelde 2019

De vijfde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant De Sjalot in Nijmegen. ...

Verbouwen
WOK& maakt nieuwe start met vernieuwd concept

De Aziatische fast service formule WOK& maakt plaats voor een nieuw concept met een andere naam. JAMe serveert gerechten uit de wereldkeuken die vooral natuurlijk, vegetarisch en veganistisch zijn. ‘The healthiest place on earth’ is de slogan van de formule waarvan de eerste winkel i...

Culinair Internationaal
Imperium Jamie Oliver staat op omvallen

Ne eerdere berichtgeving in de Britse media heeft het bedrijf van Jamie Oliver bevestigd dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dikwijls is dit de voorbode van een faillissement. Het gaat in dit geval om 25 restaurants, waarvan 23 Jamie's Italian restaurants. De lijst wordt gecompleteerd door ...

Opening
Indonesia breidt uit met franchiseformule en bezorgdienst

Nadat Wai Man Lo de Satebar-formule verkocht in 2016, richtte hij zich na een rustperiode in 2018 volledig op de herintroductie van het familierestaurant van zijn vader. Restaurant Indonesia kreeg een pop-uplocatie aan de Coolsingel in Rotterdam en een stek in de Foodhallen. Nu heeft het restaurant ...

Events
Kookgoot en GastRO 2019: culinair stadsfestival Rotterdam

In het weekend van 24, 25 en 26 mei staat de bekendste goot van Nederland weer volop in het culinaire zonnetje. De Rotterdamse Koopgoot wordt drie dagen lang gevuld met pittoreske terrassen, pop-up keukens en gastronomische hoogstandjes. Het evenement Kookgoot is dit jaar onderdeel van GastRO, het n...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: