Zilveren Koksmes 2018 voor Sebastiaan Schreuder

10 januari 2018 | Thijs Jacobs

Eerder vandaag streden acht jonge koks om de titel én het Zilveren Koksmes tijdens het NK Jonge Koks tot en met 25 jaar op de Horecava in de RAI Amsterdam. Na een spannende wedstrijd met uiteenlopende culinaire creaties ging Sebastiaan Schreuder van Landhuis Hotel & Restaurant De Bloemenbeek* in De Lutte ervandoor met de winst. Zijn dessert was volgens de jury van uitzonderlijke klasse.

Koken uit de ‘blackbox’


Voor ambitieuze jonge koks is dit nationale kampioenschap dé manier om hun productkennis, techniek en creativiteit te tonen. De acht deelnemers gingen enthousiast aan de slag met de bereiding van een amuse en een driegangenmenu, op basis van verplichte ingrediënten uit een ter plekke geopende ‘blackbox’. Deze blackbox, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor HANOS, bevatte vis en/of schelp- en schaaldieren voor het voorgerecht, kalfsvlees voor het hoofdgerecht en twee producten voor het dessert. Het thema van de kookwedstrijd was ‘duurzaamheid’.
Juryleden Alain Alders, Bert van Manen, Guido Panjer en Dennis van den Beld beoordeelden alle gerechten uitgebreid en letten daarbij uiteraard op smaak, maar ook op presentatie, bereiding, hygiëne en het efficiënt omgaan met producten.

Winnaar Zilveren Koksmes krijgt mooie prijzen


De winnaar van het Nationaal Kampioenschap Jonge Koks tot en met 25 jaar won, naast het Zilveren Koksmes, een Big Green Egg size MiniMax met basis accessoires, een cheque ter waarde van € 500, een messenkoffer van Wüsthof, kleding van Chaud Devant en een HANOS kookboek. 

Sebastiaan Schreuder over het winnen van het Zilveren Koksmes: “Ik ging voor goud en dacht: ‘Als ik win, ga ik janken!’”

Tweede werd Marco Helsloot van Hotel & Restaurant Merlet (Schoorl). Hij kreeg een zilveren medaille en een messenblok  van Wüsthof. Wayne Kropman van Restaurant De Heek Kocken (Vught) kreeg voor zijn welverdiende derde plaats een bronzen medaille en een driedelig messenset van Wüsthof. De acht finalisten ontvingen allen een medaille en een oorkonde voor hun deelname, een HANOS kookboek, een set kokskleding van Chaud Devant en een mes van Wüsthof.

Organisatie


Het NK Jonge Koks tot en met 25 jaar wordt georganiseerd door het Gastronomisch Gilde, dé vakvereniging voor professionals in food en hospitality, in samenwerking met de Horecava.
De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsors HANOS, Koppert Cress en Rational.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Ondernemen Longread
Interview: De Drie Wijzen uit Oost openen 19 horecazaken in ruim 10 jaar

In het pand waar het allemaal begonnen is, Maxwell aan het Beukenplein in Amsterdam Oost, druppelen Piet van der Graaf, Jason Berg en Riad Farhat binnen. Een vaderlijke knuffel voor de gastheer, bezoekende gasten worden begroet met een lach, een stevige hand en een knipoog, de jassen gaan uit, koffi...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Evenement organiseren, simpel of niet?

Toen ik kortgeleden met een leuk gezelschap over een kerstmarkt wandelde, kon ik het niet laten er even bij stil te staan. Dit soort initiatieven kunnen de lokale (horeca)ondernemers namelijk een flinke ‘boost’ geven. Winkeliers en horecaondernemers slaan dan ook steeds vaker de handen i...

Achtergronden
Onderzoek: melk en kaas zijn beperkte bron van vitamine B12

Niet alleen vlees en vis, maar ook zuivelproducten als melk en kaas dragen bij aan de vitamine B12-voorziening van het lichaam. Alleen is de hoeveelheid vitamine B12 in melkproducten aan de krappe kant om een tekort te voorkomen als vlees en vis niet op het menu staan. Dat blijkt uit onderzoek van d...

Economie Achtergronden
Verhoging btw-tarief: doorberekenen of niet?

De btw-verhoging van het lage tarief (van 6 naar 9 procent) komt akelig dichtbij. Op 1 januari 2019 moet de horeca daarom bij vrijwel de gehele inkoop, met uitzondering van alcoholhoudende dranken, rekening houden met een prijsverhoging. Goed om te weten: bier tot 0,5% en wijn tot 1,2% vallen onder ...

KHN
Nierstichting en KHN organiseren opnieuw Restaurant Driedaagse

Op 12, 13 en 14 maart 2019 organiseren de Nierstichting en KHN de tweede landelijke editie van de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Tijdens deze dagen laten we Nederland een speciaal tasting-menu proeven, waarbij de focus ligt op pure smaken, verse ingrediënten en minder zout. Met dit evenem...

Achtergronden
Download: HorecaMarketingKalender 2019

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2019 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwam...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: