Frankrijk wint Bocuse d'Or 2013

30 januari 2013 |
Frankrijk wint Bocuse d'Or 2013<

Frankrijk wint de finale om de Bocuse d'Or 2013. Op de tweede plek eindigt Denemarken. Japan maakt het ereschavot compleet en eindigt als derde. Het is de 7e keer dat de Fransen winnen.
Chef Thibaut Ruggeri, sous-chef bij het Parijse restaurant Lenôtre, kreeg van de jury bestaande uit onder anderen André van Doorn, Peter Goossens, Thomas Keller, Rasmus Kofoed, Enrico Crippa, en Paul en Jérôme Bocuse de meeste punten.

Winnaars
De winnende landen ontvingen een gouden, zilveren en bronzen Bocuse d'Or beeld en respectievelijk 20.000, 15.000 en 10.000 euro aan prijzengeld. Het was voor het eerst dat Japan op het ereschavot eindigde. Het land deed tot nu toe alle edities mee. Denemarken mocht voor de vijfde maal naar het podium. Eerder wonnen ze eenmaal de hoofdprijs, tweemaal werden ze tweede en een keer derde.

Extra prijzen
Behalve de Bocuse d'Or waren er nog meer prijzen te vergeven. De beste commis was Kristian Curtis uit Groot-Brittannië. Het beste visgerecht is gewonnen door het team van Orjan Johannessen uit Noorwegen. Het beste vleesgerecht kwam van de hand van chef Adam Bennet en zijn equipe uit Groot-Brittannië. De prijs voor de beste promotie ging naar Guatemala en de beste poster van de deelnemende chef ging naar Hongarije.

Nieuwe deelnemers
Het was de 14e editie van de tweejaarlijkse internationale kookwedstrijd die in 1987 voor het eerst is gehouden. In 2011 won de Deen Rasmus Kofoed. Zweden werd toen tweede en Noorwegen derde. Nieuwe deelnemende landen waren dit jaar Marokko, Sri Lanka en Hongarije.

Dominantie Franse en Noorse chefs
Sinds de eerste keer gaat de Bocuse d'Or opvallend vaak naar de Fransen en de Noren. Tot de editie van 2013 won er zes keer een Franse chef en vier keer eentje uit Noorwegen. Een keer won een Zweedse chef, een keer een Deen, en een keer eentje uit Luxemburg. De Luxemburgse Léa Linster is de enige vrouwelijke winnaar. Ze deed dat in 1989. Nu is Linster nog altijd, namens Duitsland, actief als jurylid tijdens de diverse voorrondes.

Top-10 einduitslag Bocuse d'Or 2013
1. Frankrijk
2. Denemarken
3. Japan
4. Groot-Brittannië
5. Noorwegen
6. Zweden
7. Verenigde Staten
8. IJsland
9. Canada
10. Hongarije

16. Nederland
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: