Frankrijk wint Bocuse d'Or 2013

30 januari 2013 |
Frankrijk wint Bocuse d'Or 2013<

Frankrijk wint de finale om de Bocuse d'Or 2013. Op de tweede plek eindigt Denemarken. Japan maakt het ereschavot compleet en eindigt als derde. Het is de 7e keer dat de Fransen winnen.
Chef Thibaut Ruggeri, sous-chef bij het Parijse restaurant Lenôtre, kreeg van de jury bestaande uit onder anderen André van Doorn, Peter Goossens, Thomas Keller, Rasmus Kofoed, Enrico Crippa, en Paul en Jérôme Bocuse de meeste punten.

Winnaars
De winnende landen ontvingen een gouden, zilveren en bronzen Bocuse d'Or beeld en respectievelijk 20.000, 15.000 en 10.000 euro aan prijzengeld. Het was voor het eerst dat Japan op het ereschavot eindigde. Het land deed tot nu toe alle edities mee. Denemarken mocht voor de vijfde maal naar het podium. Eerder wonnen ze eenmaal de hoofdprijs, tweemaal werden ze tweede en een keer derde.

Extra prijzen
Behalve de Bocuse d'Or waren er nog meer prijzen te vergeven. De beste commis was Kristian Curtis uit Groot-Brittannië. Het beste visgerecht is gewonnen door het team van Orjan Johannessen uit Noorwegen. Het beste vleesgerecht kwam van de hand van chef Adam Bennet en zijn equipe uit Groot-Brittannië. De prijs voor de beste promotie ging naar Guatemala en de beste poster van de deelnemende chef ging naar Hongarije.

Nieuwe deelnemers
Het was de 14e editie van de tweejaarlijkse internationale kookwedstrijd die in 1987 voor het eerst is gehouden. In 2011 won de Deen Rasmus Kofoed. Zweden werd toen tweede en Noorwegen derde. Nieuwe deelnemende landen waren dit jaar Marokko, Sri Lanka en Hongarije.

Dominantie Franse en Noorse chefs
Sinds de eerste keer gaat de Bocuse d'Or opvallend vaak naar de Fransen en de Noren. Tot de editie van 2013 won er zes keer een Franse chef en vier keer eentje uit Noorwegen. Een keer won een Zweedse chef, een keer een Deen, en een keer eentje uit Luxemburg. De Luxemburgse Léa Linster is de enige vrouwelijke winnaar. Ze deed dat in 1989. Nu is Linster nog altijd, namens Duitsland, actief als jurylid tijdens de diverse voorrondes.

Top-10 einduitslag Bocuse d'Or 2013
1. Frankrijk
2. Denemarken
3. Japan
4. Groot-Brittannië
5. Noorwegen
6. Zweden
7. Verenigde Staten
8. IJsland
9. Canada
10. Hongarije

16. Nederland
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Culinair Nice 'n Easy
''Natuurlijk kopen we weleens voorgesneden uitjes in''

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Awards Vega
Restaurant Veggies On Fire wint duurzaamheidsprijs voor de horeca

Veggies On Fire, Vegan Restaurant Den Haag wint voor de tweede maal op rij de duurzaamheidsprijs voor de horeca van Nederland en België. Op dinsdag 22 september werden in Ahoy, tijdens de zwaar versoberde editie van Gastvrij Rotterdam, maar toch geheel in stijl, de Gaia Green Awards 2020 uitger...

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: