Frankrijk wint Bocuse d'Or 2013

30 januari 2013
Frankrijk wint Bocuse d'Or 2013

Frankrijk wint de finale om de Bocuse d'Or 2013. Op de tweede plek eindigt Denemarken. Japan maakt het ereschavot compleet en eindigt als derde. Het is de 7e keer dat de Fransen winnen.
Chef Thibaut Ruggeri, sous-chef bij het Parijse restaurant Lenôtre, kreeg van de jury bestaande uit onder anderen André van Doorn, Peter Goossens, Thomas Keller, Rasmus Kofoed, Enrico Crippa, en Paul en Jérôme Bocuse de meeste punten.

*Winnaars*
De winnende landen ontvingen een gouden, zilveren en bronzen Bocuse d'Or beeld en respectievelijk 20.000, 15.000 en 10.000 euro aan prijzengeld. Het was voor het eerst dat Japan op het ereschavot eindigde. Het land deed tot nu toe alle edities mee. Denemarken mocht voor de vijfde maal naar het podium. Eerder wonnen ze eenmaal de hoofdprijs, tweemaal werden ze tweede en een keer derde.

*Extra prijzen*
Behalve de Bocuse d'Or waren er nog meer prijzen te vergeven. De beste commis was Kristian Curtis uit Groot-Brittannië. Het beste visgerecht is gewonnen door het team van Orjan Johannessen uit Noorwegen. Het beste vleesgerecht kwam van de hand van chef Adam Bennet en zijn equipe uit Groot-Brittannië. De prijs voor de beste promotie ging naar Guatemala en de beste poster van de deelnemende chef ging naar Hongarije.

*Nieuwe deelnemers*
Het was de 14e editie van de tweejaarlijkse internationale kookwedstrijd die in 1987 voor het eerst is gehouden. In 2011 won de Deen Rasmus Kofoed. Zweden werd toen tweede en Noorwegen derde. Nieuwe deelnemende landen waren dit jaar Marokko, Sri Lanka en Hongarije.

*Dominantie Franse en Noorse chefs*
Sinds de eerste keer gaat de Bocuse d'Or opvallend vaak naar de Fransen en de Noren. Tot de editie van 2013 won er zes keer een Franse chef en vier keer eentje uit Noorwegen. Een keer won een Zweedse chef, een keer een Deen, en een keer eentje uit Luxemburg. De Luxemburgse Léa Linster is de enige vrouwelijke winnaar. Ze deed dat in 1989. Nu is Linster nog altijd, namens Duitsland, actief als jurylid tijdens de diverse voorrondes.

*Top-10 einduitslag Bocuse d'Or 2013*
*1.* Frankrijk
*2.* Denemarken
*3.* Japan
*4.* Groot-Brittannië
*5.* Noorwegen
*6.* Zweden
*7.* Verenigde Staten
*8.* IJsland
*9.* Canada
*10.* Hongarije

"16. Nederland":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/ruisaard-tijdens-finale-bocuse-dor-16940/

~Frank Lindner~

Overig nieuws