Wine Professional 2019: organic, Oude Wereld en Millennial

4 januari 2019 | David Bakker

De jaarlijkse vakbeurs voor horeca- en wijn professionals, Wine Professional 2019, wordt dit jaar op 7, 8 en 9 januari gehouden in de Amsterdam RAI, gelijktijdig met de Horecava.  

In de drie wijn- en kooktheaters is er dit jaar bewust meer focus op wijn. Zo zijn er maar liefst 20 speciale wijnproeverijen en 20 wijn-spijsprogramma’s met chefs. Hiervan zijn 9 programma’s gericht op de Nieuwe Wereld, 7 programma’s op klassiekers als Bordeaux, Bourgogne en de Rhône en twee programma’s met champagne. Komende editie is ervoor gekozen om niet alleen met chefs uit de grote steden te werken, maar ook meer chefs uit de andere streken van Nederland uit te nodigen. Hier komen wij immers ook bijzondere restaurants tegen die met hun teams op de beursvloer aanwezig zullen zijn. Dit in navolging van een paar jaar geleden toen er op Wine Professional gekookt werd door chefs uit de regio Nijmegen.

Het wijnbolwerk is niet langer het domein van wijze, grijze mannen alleen. Het starre bastion is behoorlijk doorgetocht. Het wordt nu bemand door in strak pak gehulde, jonge sommeliers en is bovenal geïnjecteerd door een niet mis te verstane female touch. Want waar voorheen het echte wijnwerk was voorbehouden aan de stoere wijnboer met klei onder zijn werkmanschoen, zien we deze klus nu op even succesvolle wijze door vrouwen geklaard worden. Wereldwijd! Ook onder de professionele wijnproevers en -schrijvers is het vrouwelijke aandeel groter dan ooit te voor. Daarmee rijst de vraag welke impact deze female touch eigenlijk heeft. Maken wijnmaaksters daadwerkelijk elegantere wijnen? Zijn vrouwen de betere proevers? Of zijn dit achterhaalde aannames van onze hokjesgeest? Romy Kooij a.k.a. Miss WineLane neemt de proef op de som en proeft met een stoer vrouwenpanel wijnen van vrouwen. Of zijn het nou toch...?

Bordeaux en Bourgogne voor Millennials

Op veel wijn-events gedurende het hele jaar, merken wij op dat er steeds weer nieuwe jonge gezichten verschijnen die zich bezighouden met wijn. Een goede ontwikkeling, want de jeugd heeft de toekomst. De laatste 5 jaar was deze trend ook al duidelijk zichtbaar op Wine Professional. Op komende editie daarom dan ook aandacht voor de smaakontwikkeling van deze groep millennials. Wat zijn hun doelstellingen en filosofie op wijngebied? Een groot deel van de duizenden bezoekers die zich tot nu toe geregistreerd hebben, geeft in hun antwoorden aan veel interesse te hebben in wijnen uit de Oude Wereld. Via een dagelijkse, exclusieve proeverij willen we jonge wijnprofessionals uit de restaurantwereld kennis laten maken met de klassieke smaken van onder meer Bordeaux en Bourgogne.

Internationaal

Op Wine Professional staan veel producten van Nederlandse bodem. Maar de meeste producten komen uit het buitenland. Zo zijn er wijnen uit alle continenten te proeven op de beursvloer. Van bijvoorbeeld Californië en Oregon in de Verenigde Staten tot Chili en Argentinië in Zuid-Amerika. Verder natuurlijk Europa, de Kaukasus, het Midden-Oosten en Australië en Nieuw-Zeeland. Sommige stands zijn specifiek op landen en streken gericht, zoals Alsace, Canada, D.O. Ribera del Duero, D.O. Rueda, Duitsland, Georgië, Hongarije, Italië, Kroatië, Rhône, VDP Württemberg en Zuid-Afrika.

Vins Naturels en Organic Wines

Al jaren is er op Wine Professional aandacht voor Vins Naturels en Organic Wines. Er zijn zelfs stands die zich uitsluitend hierop richten (Vins Naturels op standnummer 410, en The Orange Wine Club op standnummer 142) én er zullen drie verschillende programma’s plaatsvinden met dit soort wijnen.

Op Wine Professional 2019 is er natuurlijk aandacht voor sherrywijnen. Niet alleen op de stands van bijvoorbeeld Xpertvinum (standnummer 216) en Grapes Unlimited – Cati Gómez (standnummer 436), maar ook in verschillende programma’s van Proefschrift Super Copa Club. Op Wine Professional dit jaar vier sherryprogramma’s.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: