Wine Professional 2019: organic, Oude Wereld en Millennial

4 januari 2019 | David Bakker

De jaarlijkse vakbeurs voor horeca- en wijn professionals, Wine Professional 2019, wordt dit jaar op 7, 8 en 9 januari gehouden in de Amsterdam RAI, gelijktijdig met de Horecava.  

In de drie wijn- en kooktheaters is er dit jaar bewust meer focus op wijn. Zo zijn er maar liefst 20 speciale wijnproeverijen en 20 wijn-spijsprogramma’s met chefs. Hiervan zijn 9 programma’s gericht op de Nieuwe Wereld, 7 programma’s op klassiekers als Bordeaux, Bourgogne en de Rhône en twee programma’s met champagne. Komende editie is ervoor gekozen om niet alleen met chefs uit de grote steden te werken, maar ook meer chefs uit de andere streken van Nederland uit te nodigen. Hier komen wij immers ook bijzondere restaurants tegen die met hun teams op de beursvloer aanwezig zullen zijn. Dit in navolging van een paar jaar geleden toen er op Wine Professional gekookt werd door chefs uit de regio Nijmegen.

Het wijnbolwerk is niet langer het domein van wijze, grijze mannen alleen. Het starre bastion is behoorlijk doorgetocht. Het wordt nu bemand door in strak pak gehulde, jonge sommeliers en is bovenal geïnjecteerd door een niet mis te verstane female touch. Want waar voorheen het echte wijnwerk was voorbehouden aan de stoere wijnboer met klei onder zijn werkmanschoen, zien we deze klus nu op even succesvolle wijze door vrouwen geklaard worden. Wereldwijd! Ook onder de professionele wijnproevers en -schrijvers is het vrouwelijke aandeel groter dan ooit te voor. Daarmee rijst de vraag welke impact deze female touch eigenlijk heeft. Maken wijnmaaksters daadwerkelijk elegantere wijnen? Zijn vrouwen de betere proevers? Of zijn dit achterhaalde aannames van onze hokjesgeest? Romy Kooij a.k.a. Miss WineLane neemt de proef op de som en proeft met een stoer vrouwenpanel wijnen van vrouwen. Of zijn het nou toch...?

Bordeaux en Bourgogne voor Millennials

Op veel wijn-events gedurende het hele jaar, merken wij op dat er steeds weer nieuwe jonge gezichten verschijnen die zich bezighouden met wijn. Een goede ontwikkeling, want de jeugd heeft de toekomst. De laatste 5 jaar was deze trend ook al duidelijk zichtbaar op Wine Professional. Op komende editie daarom dan ook aandacht voor de smaakontwikkeling van deze groep millennials. Wat zijn hun doelstellingen en filosofie op wijngebied? Een groot deel van de duizenden bezoekers die zich tot nu toe geregistreerd hebben, geeft in hun antwoorden aan veel interesse te hebben in wijnen uit de Oude Wereld. Via een dagelijkse, exclusieve proeverij willen we jonge wijnprofessionals uit de restaurantwereld kennis laten maken met de klassieke smaken van onder meer Bordeaux en Bourgogne.

Internationaal

Op Wine Professional staan veel producten van Nederlandse bodem. Maar de meeste producten komen uit het buitenland. Zo zijn er wijnen uit alle continenten te proeven op de beursvloer. Van bijvoorbeeld Californië en Oregon in de Verenigde Staten tot Chili en Argentinië in Zuid-Amerika. Verder natuurlijk Europa, de Kaukasus, het Midden-Oosten en Australië en Nieuw-Zeeland. Sommige stands zijn specifiek op landen en streken gericht, zoals Alsace, Canada, D.O. Ribera del Duero, D.O. Rueda, Duitsland, Georgië, Hongarije, Italië, Kroatië, Rhône, VDP Württemberg en Zuid-Afrika.

Vins Naturels en Organic Wines

Al jaren is er op Wine Professional aandacht voor Vins Naturels en Organic Wines. Er zijn zelfs stands die zich uitsluitend hierop richten (Vins Naturels op standnummer 410, en The Orange Wine Club op standnummer 142) én er zullen drie verschillende programma’s plaatsvinden met dit soort wijnen.

Op Wine Professional 2019 is er natuurlijk aandacht voor sherrywijnen. Niet alleen op de stands van bijvoorbeeld Xpertvinum (standnummer 216) en Grapes Unlimited – Cati Gómez (standnummer 436), maar ook in verschillende programma’s van Proefschrift Super Copa Club. Op Wine Professional dit jaar vier sherryprogramma’s.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview KHN Longread
Interview nieuwe directeur KHN: “Meer zichtbaarheid in politiek Den Haag”

Afschaffing van de pariteitsclausules, minder macht voor de OTA’s, een eerlijk speelveld creëren en de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken. Dirk Beljaarts is per 1 februari de nieuwe algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is ambitieus. “Met bijna 450.000 ...

Column David Bakker
Column: bezorgen is de toekomst!

De bezorgomzet binnen de totale foodmarkt is in vijf jaar verviervoudigd, van 975,5 miljoen in 2014 tot een verwachte omzet van 4 miljard euro in 2019. Met die cijfers opende het Food Institute Service Nederland (FSIN) twee weken geleden de Horecava 2019. Eerder in december schatte het FSIN al dat d...

Achtergronden Culinair
Cuisine on tour voor vierde jaar op rij partner Vrienden van Amstel LIVE

De grootste Amstelkroeg van Nederland is weer open. Op donderdag 17 januari is de 21e editie van de Vrienden van Amstel LIVE van start gegaan. Gedurende 11 showavonden bezoeken meer dan 145.000 gasten een volledig uitverkocht Vrienden van Amstel LIVE In Ahoy Rotterdam. Culinaire invulling Trot...

Culinair Michelin
Eerste Nederlandse vrouwelijke sterrenchef, Ida Kleijnen, overleden

Ida Kleijnen is dinsdag op 82-jarige leeftijd overleden in Lanaken. Zij was de eerste Nederlandse vrouw met een Michelinster. In 1983 kookte ze een ster als chef-kok van restaurant De Lindenhorst in Valkenburg, Limburg. Zij toverde het pension om in een toprestaurant en had zelf nooit een koksopleid...

Economie
Horecaondernemers verwachten voorzichtige groei in 2019

De horeca groeit dankzij een ‘gouden mix’ van economische expansie en een grotere toestroom van toeristen, plus het goede weer in een groot deel van 2018. De omzet in de branche neemt al ruim vijf jaar elk kwartaal toe. De verwachting is dat in 2019 het oplopende personeelstekort echt...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: