Wine Professional 2019: organic, Oude Wereld en Millennial

4 januari 2019 | David Bakker

De jaarlijkse vakbeurs voor horeca- en wijn professionals, Wine Professional 2019, wordt dit jaar op 7, 8 en 9 januari gehouden in de Amsterdam RAI, gelijktijdig met de Horecava.  

In de drie wijn- en kooktheaters is er dit jaar bewust meer focus op wijn. Zo zijn er maar liefst 20 speciale wijnproeverijen en 20 wijn-spijsprogramma’s met chefs. Hiervan zijn 9 programma’s gericht op de Nieuwe Wereld, 7 programma’s op klassiekers als Bordeaux, Bourgogne en de Rhône en twee programma’s met champagne. Komende editie is ervoor gekozen om niet alleen met chefs uit de grote steden te werken, maar ook meer chefs uit de andere streken van Nederland uit te nodigen. Hier komen wij immers ook bijzondere restaurants tegen die met hun teams op de beursvloer aanwezig zullen zijn. Dit in navolging van een paar jaar geleden toen er op Wine Professional gekookt werd door chefs uit de regio Nijmegen.

Het wijnbolwerk is niet langer het domein van wijze, grijze mannen alleen. Het starre bastion is behoorlijk doorgetocht. Het wordt nu bemand door in strak pak gehulde, jonge sommeliers en is bovenal geïnjecteerd door een niet mis te verstane female touch. Want waar voorheen het echte wijnwerk was voorbehouden aan de stoere wijnboer met klei onder zijn werkmanschoen, zien we deze klus nu op even succesvolle wijze door vrouwen geklaard worden. Wereldwijd! Ook onder de professionele wijnproevers en -schrijvers is het vrouwelijke aandeel groter dan ooit te voor. Daarmee rijst de vraag welke impact deze female touch eigenlijk heeft. Maken wijnmaaksters daadwerkelijk elegantere wijnen? Zijn vrouwen de betere proevers? Of zijn dit achterhaalde aannames van onze hokjesgeest? Romy Kooij a.k.a. Miss WineLane neemt de proef op de som en proeft met een stoer vrouwenpanel wijnen van vrouwen. Of zijn het nou toch...?

Bordeaux en Bourgogne voor Millennials

Op veel wijn-events gedurende het hele jaar, merken wij op dat er steeds weer nieuwe jonge gezichten verschijnen die zich bezighouden met wijn. Een goede ontwikkeling, want de jeugd heeft de toekomst. De laatste 5 jaar was deze trend ook al duidelijk zichtbaar op Wine Professional. Op komende editie daarom dan ook aandacht voor de smaakontwikkeling van deze groep millennials. Wat zijn hun doelstellingen en filosofie op wijngebied? Een groot deel van de duizenden bezoekers die zich tot nu toe geregistreerd hebben, geeft in hun antwoorden aan veel interesse te hebben in wijnen uit de Oude Wereld. Via een dagelijkse, exclusieve proeverij willen we jonge wijnprofessionals uit de restaurantwereld kennis laten maken met de klassieke smaken van onder meer Bordeaux en Bourgogne.

Internationaal

Op Wine Professional staan veel producten van Nederlandse bodem. Maar de meeste producten komen uit het buitenland. Zo zijn er wijnen uit alle continenten te proeven op de beursvloer. Van bijvoorbeeld Californië en Oregon in de Verenigde Staten tot Chili en Argentinië in Zuid-Amerika. Verder natuurlijk Europa, de Kaukasus, het Midden-Oosten en Australië en Nieuw-Zeeland. Sommige stands zijn specifiek op landen en streken gericht, zoals Alsace, Canada, D.O. Ribera del Duero, D.O. Rueda, Duitsland, Georgië, Hongarije, Italië, Kroatië, Rhône, VDP Württemberg en Zuid-Afrika.

Vins Naturels en Organic Wines

Al jaren is er op Wine Professional aandacht voor Vins Naturels en Organic Wines. Er zijn zelfs stands die zich uitsluitend hierop richten (Vins Naturels op standnummer 410, en The Orange Wine Club op standnummer 142) én er zullen drie verschillende programma’s plaatsvinden met dit soort wijnen.

Op Wine Professional 2019 is er natuurlijk aandacht voor sherrywijnen. Niet alleen op de stands van bijvoorbeeld Xpertvinum (standnummer 216) en Grapes Unlimited – Cati Gómez (standnummer 436), maar ook in verschillende programma’s van Proefschrift Super Copa Club. Op Wine Professional dit jaar vier sherryprogramma’s.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Fastservice
Hartig.nl opent locatie in Amsterdam

‘Broodgewoon Lekker’, dit is de slogan van Hartig.nl uit Amersfoort. Het bakery-café uit Amersfoort - bekend om haar ambachtelijke - producten heeft niet stil gezeten. In de afgelopen corona periode heeft Hartig.nl de tijd optimaal benut om haar bereik te vergroten. In 2020 he ...

Tweede Kamer wil veilige heropening terrassen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet de mogelijkheden moet onderzoeken om de terrassen onder voorwaarden te openen. Dat blijkt uit het debat in de Tweede Kamer dat naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 23 februari werd gehouden. Op die persconferentie van 23 febr ...

Horeca naar de stembus deel 2; PvdA

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderneme ...

Achtergronden Corona
HorecaVrij pleit voor nationale vrije dag op heropeningsdag horeca

Heel horecaminnend Nederland kijkt reikhalzend uit naar hét moment dat de horeca zijn deuren weer mag openen. Op die langverwachte dag wil iedereen maar één ding: volop genieten op de terrassen van onze favorieten horecagelegenheden. Nog meer hunkert men naar de sociale conne ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: