Wetenschappers voorspellen waarde van kwaliteitskoffie

16 mei 2017 | Thijs Jacobs

In het door Q-Point geleide project ‘Supporting the development of commercial agriculture programs at four Ethiopian universities’, uitgeschreven door Nuffic, hebben onderzoekers van de Universiteit Gent een methode ontwikkeld die toelaat de kwaliteit van Ethiopische koffie te voorspellen zonder dat die geproefd hoeft te worden.

Barista’s  zullen het bevestigen: consumenten hechten steeds meer waarde aan de kwaliteit van koffie. De markt voor exclusieve kwaliteitskoffies zoals bijvoorbeeld de Yirgacheffe uit Ethiopië wordt dan ook steeds groter.

Traditioneel wordt de koffie beoordeeld op smaak en fysische eigenschappen door een getraind panel. Wanneer de totale score hoger is dan 75 (op schaal van 100) komt de koffie in aanmerking voor de titel specialty coffee: een exclusieve kwaliteitskoffie. Daarbinnen worden na bijkomende sensorische analyses twee klassen onderscheiden: koffie van het allerhoogste niveau (Q1; score minimaal 85) en koffie van het tweede hoogste niveau (Q2; score tussen 80 en 85).

“De huidige procedure om te bepalen of een koffie al dan niet als specialty coffee kan gelden, kost veel tijd en is subjectief”, aldus prof. Pascal Boeckx (Universiteit Gent). “Daarom hebben we een spectrometrische methode ontwikkeld die bepaalt of een bepaalde koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt.”

Groene koffiebonen worden vermalen en door middel van infraroodlicht geanalyseerd op hun chemische samenstelling. Die samenstelling bepaalt het aroma en de specifieke smaak van de koffie. Uit die analyse volgt een bepaald spectrum: een indirecte indicatie van de biochemische samenstelling van de koffie. “Training” van deze spectra door middel van koffies met een gekende kwaliteitsscore laten toe de kwaliteit van nieuwe koffiestalen te voorspellen.

Binnen welk kwaliteitsniveau een koffie wordt ingeschaald, is van groot belang voor de prijszetting. Voor 250 gram van de Ethiopische koffie Yirgacheffe betaal je ca. € 7,00 - € 8,00.

Individuele koffieboeren krijgen niet altijd de correcte prijs voor hun koffie, omdat ze hun bessen tegen een standaardprijs verkopen aan opkopers.  Het zijn de opkopers die de kwaliteit van de koffiebessen laten bepalen en dus winst maken wanneer het kwaliteitsniveau hoger blijkt dan waarvoor de koffieboer zijn bonen aan hen had verkocht.

“Onze methode kan er in de toekomst voor zorgen dat koffieboeren een correcte prijs krijgen voor hun koffie”, aldus prof. Boeckx. “Koffieboeren zouden dan zeer snel hun groene koffiebonen kunnen laten analyseren op kwaliteit en ze meteen doorverkopen tegen de correcte prijs. Ze zijn dan immers al op de hoogte van de kwaliteit van hun bonen.”

De onderzoekers hebben deze methode getest voor Jimma, een regio in Zuidwest-Ethiopië. Uit later onderzoek moet nog blijken of dit ook mogelijk is voor andere regio’s.

Kassaye Tolessa Sherge van Jimma University promoveerde succesvol op deze studie.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

opleiding
Horeca Academie biedt studiebeurs koksopleiding voor vluchtelingen

De Horeca Academie wil een blijvende positieve bijdrage leveren aan de succesvolle integratie van nieuwkomers in Nederland. Daarom biedt zij per september 2017 opnieuw een statushouder de kans om een studiebeurs te krijgen voor een opleiding aan de particuliere Horeca Academie in Den Haag. Volgen...

Achtergronden
Nieuw seizoen Koken met Van Boven

Yvette van Boven is vanaf 4 september weer bij de VPRO te zien met 10 nieuwe afleveringen van Koken met Van Boven; ook voor niet-keukenprinsen en prinsessen een lust om naar te kijken. Naast haar keukengeheimen deelt Van Boven ook interessante wetenswaardigheden over de ingrediënten die zij haa...

cijfers
Restaurants in Flevoland telefonisch het slechtst bereikbaar

In 2016 stonden 129 restaurants onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De restaurants stonden onder streng toezicht omdat zij meerdere keren een boete kregen voor slechte hygiëne of voedselveiligheid. Hoewel het eten en hygiëne een van de belangrij...

Internationaal Tech
Restaurant deelt Instagram-kit uit voor mooie foto’s

De komst van mobiele telefoons met camera’s en apps als Instagram heeft er voor gezorgd dat steeds meer mensen foto’s maken van de gerechten die ze bestellen. Het Londense restaurant Dirty Bones moet dat ook hebben gezien, en deelt nu een speciale Instagram-kit uit aan haar klanten. Zo k...

Wijn
Dramatische terugval productie Franse wijnen

Het Franse ministerie van Landbouw verwacht dat de wijnproductie van Bordeaux tot Alsace dit jaar met 17 procent terugvalt. Dit komt doordate koudeprikken in de lente verschillende wijngaarden hebben beschadigd, met name in de regio Bordeaux. Naar verwachting wordt er dit jaar 37,6 miljoen hectol...

Amsterdam Opening
Spingaren opent restaurant en proeflokaal

Spingaren werd begin 2017 in Amsterdam gelanceerd door een team van vijf gepassioneerde mensen die hun liefde voor lekkere charcuterie met Amsterdam willen delen. Vol toewijding storten zij zich het op artisanaal maken van charcuterie en het inleggen en fermenteren van groente en vis. De afgelopen m...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: