West-Ierse regio Galway verkozen tot ‘European Region of Gastronomy 2018’

15 mei 2018 | David Bakker

Galway, aan de spectaculaire Wild Atlantic Way, mag zich dit jaar ‘Europese regio van de gastronomie’ noemen. De West-Ierse regio heeft deze titel ontvangen van de IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism). De talrijke ambachtelijke producenten, het gebruik van natuurlijke ingrediënten, de levendige boerenmarkten en de diversiteit aan restaurants maken Galway een geliefde bestemming voor fijnproevers. Met het thema ‘From the ground up, Feeding our Future, worden het hele jaar door evenementen en festivals georganiseerd die in het teken staan van gastronomie, erfgoed en natuur.

Galway is een regio met ongekende natuurlijke schoonheid, met een jonge levendige en cultureel diverse bevolking en met veel aandacht voor landbouw en visserij. Voedsel speelt een cruciale rol in deze culinaire hotspot, van boer en visser tot chef, restaurateur en klant. Zo telt de ‘County’ meer dan 12.000 boerderijen, 689 km aan kustlijn en wel 350 restaurants, waarvan twee zelfs met een Michelin ster zijn bekroond. Een belangrijke factor voor de benoeming van Galway tot Europese regio voor gastronomie 2018 door het IGCAT, is de rol die Galway speelt bij het op de kaart zetten van Ierland als culinaire bestemming en als land dat bekend staat om het produceren van kwalitatief hoogwaardig voedingsproducten.

‘From the ground up, Feeding our Future’

Met een reeks van evenementen, festivals en bijeenkomsten verenigt het gekozen thema ‘From the ground up, Feeding our Future’, de belangrijkste aandachtsgebieden van het initiatief, zoals: voedseleducatie & gezondheid, koppelen van stedelijk & landelijk, culturele diversiteit, duurzame voedselconsumptie & voedselarmoedebestrijding en het ondersteunen van MKB & innovatie. Zo wordt onder andere van 29 juni tot 1 juli het ‘Seafest’ georganiseerd en vindt van 28 tot 30 september het wereldberoemde ‘Galway International Oyster en Seafood Festival’ plaats.

Nederlands tintje

Tegelijk met de West-Ierse foodregio Galway is de Nederlandse provincie Noord-Brabant dit jaar ook benoemd tot Europese regio van de gastronomie. Het gastronomisch jaar moet een krachtige impuls geven aan de agrifood en leisure sector in de regio’s van beide landen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Coronacrisis
Tips voor restaurants: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. ...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Columns
Column Sico de Moel: We gaan weer open

We gaan weer open! 3 weken gesloten kunnen we nog wel trekken, maar de verplichte sluiting lijkt nu toch langer te gaan duren. Mijn koks worden gek thuis. We willen weer aan de slag. We hebben dus een speciaal menu voor thuis ontwikkeld. Met mooie lokale produkten van onze eigen lokale boeren....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: