West-Ierse regio Galway verkozen tot ‘European Region of Gastronomy 2018’

15 mei 2018 | David Bakker

Galway, aan de spectaculaire Wild Atlantic Way, mag zich dit jaar ‘Europese regio van de gastronomie’ noemen. De West-Ierse regio heeft deze titel ontvangen van de IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism). De talrijke ambachtelijke producenten, het gebruik van natuurlijke ingrediënten, de levendige boerenmarkten en de diversiteit aan restaurants maken Galway een geliefde bestemming voor fijnproevers. Met het thema ‘From the ground up, Feeding our Future, worden het hele jaar door evenementen en festivals georganiseerd die in het teken staan van gastronomie, erfgoed en natuur.

Galway is een regio met ongekende natuurlijke schoonheid, met een jonge levendige en cultureel diverse bevolking en met veel aandacht voor landbouw en visserij. Voedsel speelt een cruciale rol in deze culinaire hotspot, van boer en visser tot chef, restaurateur en klant. Zo telt de ‘County’ meer dan 12.000 boerderijen, 689 km aan kustlijn en wel 350 restaurants, waarvan twee zelfs met een Michelin ster zijn bekroond. Een belangrijke factor voor de benoeming van Galway tot Europese regio voor gastronomie 2018 door het IGCAT, is de rol die Galway speelt bij het op de kaart zetten van Ierland als culinaire bestemming en als land dat bekend staat om het produceren van kwalitatief hoogwaardig voedingsproducten.

‘From the ground up, Feeding our Future’

Met een reeks van evenementen, festivals en bijeenkomsten verenigt het gekozen thema ‘From the ground up, Feeding our Future’, de belangrijkste aandachtsgebieden van het initiatief, zoals: voedseleducatie & gezondheid, koppelen van stedelijk & landelijk, culturele diversiteit, duurzame voedselconsumptie & voedselarmoedebestrijding en het ondersteunen van MKB & innovatie. Zo wordt onder andere van 29 juni tot 1 juli het ‘Seafest’ georganiseerd en vindt van 28 tot 30 september het wereldberoemde ‘Galway International Oyster en Seafood Festival’ plaats.

Nederlands tintje

Tegelijk met de West-Ierse foodregio Galway is de Nederlandse provincie Noord-Brabant dit jaar ook benoemd tot Europese regio van de gastronomie. Het gastronomisch jaar moet een krachtige impuls geven aan de agrifood en leisure sector in de regio’s van beide landen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Events
Bezoek Gastvrij Rotterdam 2019

De zevende editie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt plaats van maandag 23 t/m 25 september 2019 in Rotterdam Ahoy. Naar verwachting zullen ruim 450 exposanten meer dan 15.000 ondernemers en managers uit de horeca verwelkomen op hun stand. Het toonaangevende gastronomische platform voor ...

Achtergronden Culinair
Dit zijn de 10 meest geïnstagramde regionale gerechten

Wat zet je op de kaart als je op social media een hit wilt zijn? Het Britse bedrijf Gousto, dat maaltijdpakketten produceert, heeft 150 miljoen Instagram-posts doorzocht om te onthullen welke gerechten het vaakst werden gedeeld en in welke regio. In de regio New York zijn ze verzot op pizza, terwij...

Opening
Bekende horecaketen De Beren opent restaurant in Roermond

Vanaf dinsdag 25 juni heeft De Beren er een primeur bij: de keten opent haar eerste vestiging in de provincie Limburg. De 40e vestiging van de succesvolle horecaformule is te vinden aan het bekende horecaplein Markt middenin de stad. Limburgers uit de wijde omgeving zijn iedere dag vanaf 10.30 uur (...

Achtergronden
Juni-editie: Basiliek*, Alcoholwet, Peter Klosse en veel meer

In de laatste editie van De RestaurantKrant mochten we op audiëntie bij smaakprofessor Peter Klosse, hij maakt zich zorgen over de manier waarop we met ons voedsel omgaan. Rik Jansma, eigenaar en chef cuisinier van Restaurant Basiliek*, vertelt in een uitgebreid interview zijn geheimen over suc...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips a...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: