West-Ierse regio Galway verkozen tot ‘European Region of Gastronomy 2018’

15 mei 2018 | David Bakker

Galway, aan de spectaculaire Wild Atlantic Way, mag zich dit jaar ‘Europese regio van de gastronomie’ noemen. De West-Ierse regio heeft deze titel ontvangen van de IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism). De talrijke ambachtelijke producenten, het gebruik van natuurlijke ingrediënten, de levendige boerenmarkten en de diversiteit aan restaurants maken Galway een geliefde bestemming voor fijnproevers. Met het thema ‘From the ground up, Feeding our Future, worden het hele jaar door evenementen en festivals georganiseerd die in het teken staan van gastronomie, erfgoed en natuur.

Galway is een regio met ongekende natuurlijke schoonheid, met een jonge levendige en cultureel diverse bevolking en met veel aandacht voor landbouw en visserij. Voedsel speelt een cruciale rol in deze culinaire hotspot, van boer en visser tot chef, restaurateur en klant. Zo telt de ‘County’ meer dan 12.000 boerderijen, 689 km aan kustlijn en wel 350 restaurants, waarvan twee zelfs met een Michelin ster zijn bekroond. Een belangrijke factor voor de benoeming van Galway tot Europese regio voor gastronomie 2018 door het IGCAT, is de rol die Galway speelt bij het op de kaart zetten van Ierland als culinaire bestemming en als land dat bekend staat om het produceren van kwalitatief hoogwaardig voedingsproducten.

‘From the ground up, Feeding our Future’

Met een reeks van evenementen, festivals en bijeenkomsten verenigt het gekozen thema ‘From the ground up, Feeding our Future’, de belangrijkste aandachtsgebieden van het initiatief, zoals: voedseleducatie & gezondheid, koppelen van stedelijk & landelijk, culturele diversiteit, duurzame voedselconsumptie & voedselarmoedebestrijding en het ondersteunen van MKB & innovatie. Zo wordt onder andere van 29 juni tot 1 juli het ‘Seafest’ georganiseerd en vindt van 28 tot 30 september het wereldberoemde ‘Galway International Oyster en Seafood Festival’ plaats.

Nederlands tintje

Tegelijk met de West-Ierse foodregio Galway is de Nederlandse provincie Noord-Brabant dit jaar ook benoemd tot Europese regio van de gastronomie. Het gastronomisch jaar moet een krachtige impuls geven aan de agrifood en leisure sector in de regio’s van beide landen.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Tim Bresssers van Taste bij Dirk door naar finale European Young Chef Award 2018

Op donderdag 11 oktober vond bij Sligro Den Bosch de voorronde plaats voor de European Young Chef Award 2018. Drie jonge chefs t/m 25 jaar streden hier om een plek in de finale van de Europese wedstrijd die van van 25 tot 27 november plaatsvindt in Galway, Tim Bressers van Wijnbar Taste bij Dirk uit...

Awards
Tim Bresssers van Taste bij Dirk door naar finale European Young Chef Award 2018

Op donderdag 11 oktober vond bij Sligro Den Bosch de voorronde plaats voor de European Young Chef Award 2018. Drie jonge chefs t/m 25 jaar streden hier om een plek in de finale van de Europese wedstrijd die van van 25 tot 27 november plaatsvindt in Galway, Tim Bressers van Wijnbar Taste bij Dirk uit...

Internationaal
Nederland voor het eerst gastland op trendy food festival Parijs

Van 10 t/m 12 maart 2019 is Nederland gastland op het jaarlijkse trendy food platform Omnivore in Parijs. Omnivore is een driedaags, innovatief food-evenement; bezoekers zijn invloedrijke foodies, professionele en hobbykoks, bartenders, food- journalisten, bloggers en vloggers. Onder het motto Te...

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Oslo het duurst, Amsterdam goedkoop

Oslo is de duurste stad van Europa om een terras te pakken. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in de Noorse hoofdstad is € 53,71. Dit is ruim drie keer zo duur als Budapest, waar je € 15,94 kwijt bent voor een rondje (2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 ros&ea...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Achtergronden Wijn
Dit is wel een heel duur wijntje!

Twee flessen wijn zijn bij veilinghuis Sotheby's in New York onder de hamer gegaan voor de astronomische bedragen van respectievelijk 558.000 dollar en 496.000 dollar. De flessen komen uit het jaar 1945 en zijn afkomstig van het beroemde wijnhuis Romanée Conti. Op de website van De Telegr...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: