West-Ierse regio Galway verkozen tot ‘European Region of Gastronomy 2018’

15 mei 2018 | David Bakker

Galway, aan de spectaculaire Wild Atlantic Way, mag zich dit jaar ‘Europese regio van de gastronomie’ noemen. De West-Ierse regio heeft deze titel ontvangen van de IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism). De talrijke ambachtelijke producenten, het gebruik van natuurlijke ingrediënten, de levendige boerenmarkten en de diversiteit aan restaurants maken Galway een geliefde bestemming voor fijnproevers. Met het thema ‘From the ground up, Feeding our Future, worden het hele jaar door evenementen en festivals georganiseerd die in het teken staan van gastronomie, erfgoed en natuur.

Galway is een regio met ongekende natuurlijke schoonheid, met een jonge levendige en cultureel diverse bevolking en met veel aandacht voor landbouw en visserij. Voedsel speelt een cruciale rol in deze culinaire hotspot, van boer en visser tot chef, restaurateur en klant. Zo telt de ‘County’ meer dan 12.000 boerderijen, 689 km aan kustlijn en wel 350 restaurants, waarvan twee zelfs met een Michelin ster zijn bekroond. Een belangrijke factor voor de benoeming van Galway tot Europese regio voor gastronomie 2018 door het IGCAT, is de rol die Galway speelt bij het op de kaart zetten van Ierland als culinaire bestemming en als land dat bekend staat om het produceren van kwalitatief hoogwaardig voedingsproducten.

‘From the ground up, Feeding our Future’

Met een reeks van evenementen, festivals en bijeenkomsten verenigt het gekozen thema ‘From the ground up, Feeding our Future’, de belangrijkste aandachtsgebieden van het initiatief, zoals: voedseleducatie & gezondheid, koppelen van stedelijk & landelijk, culturele diversiteit, duurzame voedselconsumptie & voedselarmoedebestrijding en het ondersteunen van MKB & innovatie. Zo wordt onder andere van 29 juni tot 1 juli het ‘Seafest’ georganiseerd en vindt van 28 tot 30 september het wereldberoemde ‘Galway International Oyster en Seafood Festival’ plaats.

Nederlands tintje

Tegelijk met de West-Ierse foodregio Galway is de Nederlandse provincie Noord-Brabant dit jaar ook benoemd tot Europese regio van de gastronomie. Het gastronomisch jaar moet een krachtige impuls geven aan de agrifood en leisure sector in de regio’s van beide landen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Martijn Struijk nieuwe maître sommelier restaurant Tribeca

Restaurant Tribeca, Heeze heeft Martijn Struijk aangetrokken als maître sommelier. Hij is per direct aangesloten om het team versterken. Claudia en Jan Sobecki: "We zijn superblij met de komst van Martijn. Hij zal ons zaalteam een nieuwe boost geven om zo op nog hoger niveau te kunnen pre ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef in Maastrichts culinair pareltje

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse Sherry Show

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: