Werner Loens: "Sentiment begrijpelijk"

28 november 2011 |
Werner Loens: "Sentiment begrijpelijk"<

Hoofdinspecteur Werner Loens heeft tegenover De RestaurantKrant tekst en uitleg gegeven over de bekendmaking van de nieuwe Michelingids voor Nederland. Over het uitblijven van de langverwachte 'derde ster' zegt Loens: "Ik begrijp het sentiment dat er nu in Nederland heerst, maar wij gaan
niet over een nacht ijs. Met de inspecteurs is er voor deze gids geen overeenstemming gekomen om een restaurant te promoveren naar drie sterren. De basis in Nederland is heel breed, wellicht dat hij volgend jaar valt, maar ik doe geen enkele concessie."

Trost zijn
Nederland moet zich volgens de hoofdinspecteur juist gelukkig prijzen met het huidige niveau en het aantal sterren, 122 sterren verdeeld over 102 restaurants. "Sergio Herman en Jonnie Boer horen met hun restaurants bij de beste tien van de wereld. Nederland hoeft gastronomische absoluut geen complex te hebben tegenover andere landen."

Inhaalslag
"Het aantal restaurants met twee sterren ligt in Nederland momenteel hoger dan dat in België. Nederland heeft een hele mooie inhaalslag gemaakt. Uit de statistieken blijkt dat Nederland het aantal restaurants met een Michelinster sinds 2000 heeft weten te verdubbelen."

Sterke groei aantal 'Bibs'
De groei van het aantal sterren valt in het niet in vergelijking met de ontwikkeling van het aantal Bib Gourmands. In een paar jaar tijd is het aantal restaurants met een Bib, waar gasten goed kunnen eten tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding, gelijk gekomen aan het aantal sterrenzaken, namelijk 102.

Slimme chefs
Loens hierover: "Er dient zich een nieuwe generatie aan waarbij jonge ambitieuze chefs zich graag naar een Bib Gourmand koken." Of ze dat liever doen dan voor een ster te gaan? "Nee zeker niet", aldus de hoofdinspecteur, "maar nu we vijf jaar in de crisis zitten kijken verstandige jonge Hollandse chefs naar waar de markt ligt, er worden veel nieuwe concepten bedacht, waaraan Michelin graag aandacht schenkt."

Eten blijft belangrijkst
Het kijken naar nieuwe concepten is niet nieuw bij Michelin. Loens: "Ik werk nu 25 jaar bij de Michelingids en we hebben altijd al gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en concepten, maar het eten blijft in alle gevallen het allerbelangrijkst. Al kun je in een nieuwe hippe tent zitten, als je er niet lekker eet, dan heb je er niets aan."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: