Werner Loens: "Sentiment begrijpelijk"

28 november 2011 |
Werner Loens: "Sentiment begrijpelijk"

Hoofdinspecteur Werner Loens heeft tegenover De RestaurantKrant tekst en uitleg gegeven over de bekendmaking van de nieuwe Michelingids voor Nederland. Over het uitblijven van de langverwachte 'derde ster' zegt Loens: "Ik begrijp het sentiment dat er nu in Nederland heerst, maar wij gaan
niet over een nacht ijs. Met de inspecteurs is er voor deze gids geen overeenstemming gekomen om een restaurant te promoveren naar drie sterren. De basis in Nederland is heel breed, wellicht dat hij volgend jaar valt, maar ik doe geen enkele concessie."

Trost zijn
Nederland moet zich volgens de hoofdinspecteur juist gelukkig prijzen met het huidige niveau en het aantal sterren, 122 sterren verdeeld over 102 restaurants. "Sergio Herman en Jonnie Boer horen met hun restaurants bij de beste tien van de wereld. Nederland hoeft gastronomische absoluut geen complex te hebben tegenover andere landen."

Inhaalslag
"Het aantal restaurants met twee sterren ligt in Nederland momenteel hoger dan dat in België. Nederland heeft een hele mooie inhaalslag gemaakt. Uit de statistieken blijkt dat Nederland het aantal restaurants met een Michelinster sinds 2000 heeft weten te verdubbelen."

Sterke groei aantal 'Bibs'
De groei van het aantal sterren valt in het niet in vergelijking met de ontwikkeling van het aantal Bib Gourmands. In een paar jaar tijd is het aantal restaurants met een Bib, waar gasten goed kunnen eten tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding, gelijk gekomen aan het aantal sterrenzaken, namelijk 102.

Slimme chefs
Loens hierover: "Er dient zich een nieuwe generatie aan waarbij jonge ambitieuze chefs zich graag naar een Bib Gourmand koken." Of ze dat liever doen dan voor een ster te gaan? "Nee zeker niet", aldus de hoofdinspecteur, "maar nu we vijf jaar in de crisis zitten kijken verstandige jonge Hollandse chefs naar waar de markt ligt, er worden veel nieuwe concepten bedacht, waaraan Michelin graag aandacht schenkt."

Eten blijft belangrijkst
Het kijken naar nieuwe concepten is niet nieuw bij Michelin. Loens: "Ik werk nu 25 jaar bij de Michelingids en we hebben altijd al gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en concepten, maar het eten blijft in alle gevallen het allerbelangrijkst. Al kun je in een nieuwe hippe tent zitten, als je er niet lekker eet, dan heb je er niets aan."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: