Werner Loens: "Sentiment begrijpelijk"

28 november 2011 |
Werner Loens: "Sentiment begrijpelijk"<

Hoofdinspecteur Werner Loens heeft tegenover De RestaurantKrant tekst en uitleg gegeven over de bekendmaking van de nieuwe Michelingids voor Nederland. Over het uitblijven van de langverwachte 'derde ster' zegt Loens: "Ik begrijp het sentiment dat er nu in Nederland heerst, maar wij gaan
niet over een nacht ijs. Met de inspecteurs is er voor deze gids geen overeenstemming gekomen om een restaurant te promoveren naar drie sterren. De basis in Nederland is heel breed, wellicht dat hij volgend jaar valt, maar ik doe geen enkele concessie."

Trost zijn
Nederland moet zich volgens de hoofdinspecteur juist gelukkig prijzen met het huidige niveau en het aantal sterren, 122 sterren verdeeld over 102 restaurants. "Sergio Herman en Jonnie Boer horen met hun restaurants bij de beste tien van de wereld. Nederland hoeft gastronomische absoluut geen complex te hebben tegenover andere landen."

Inhaalslag
"Het aantal restaurants met twee sterren ligt in Nederland momenteel hoger dan dat in België. Nederland heeft een hele mooie inhaalslag gemaakt. Uit de statistieken blijkt dat Nederland het aantal restaurants met een Michelinster sinds 2000 heeft weten te verdubbelen."

Sterke groei aantal 'Bibs'
De groei van het aantal sterren valt in het niet in vergelijking met de ontwikkeling van het aantal Bib Gourmands. In een paar jaar tijd is het aantal restaurants met een Bib, waar gasten goed kunnen eten tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding, gelijk gekomen aan het aantal sterrenzaken, namelijk 102.

Slimme chefs
Loens hierover: "Er dient zich een nieuwe generatie aan waarbij jonge ambitieuze chefs zich graag naar een Bib Gourmand koken." Of ze dat liever doen dan voor een ster te gaan? "Nee zeker niet", aldus de hoofdinspecteur, "maar nu we vijf jaar in de crisis zitten kijken verstandige jonge Hollandse chefs naar waar de markt ligt, er worden veel nieuwe concepten bedacht, waaraan Michelin graag aandacht schenkt."

Eten blijft belangrijkst
Het kijken naar nieuwe concepten is niet nieuw bij Michelin. Loens: "Ik werk nu 25 jaar bij de Michelingids en we hebben altijd al gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en concepten, maar het eten blijft in alle gevallen het allerbelangrijkst. Al kun je in een nieuwe hippe tent zitten, als je er niet lekker eet, dan heb je er niets aan."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Coronacrisis
Tips voor restaurants: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. ...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Columns
Column Sico de Moel: We gaan weer open

We gaan weer open! 3 weken gesloten kunnen we nog wel trekken, maar de verplichte sluiting lijkt nu toch langer te gaan duren. Mijn koks worden gek thuis. We willen weer aan de slag. We hebben dus een speciaal menu voor thuis ontwikkeld. Met mooie lokale produkten van onze eigen lokale boeren....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: