Werner Loens: "Sentiment begrijpelijk"

28 november 2011 |
Werner Loens: "Sentiment begrijpelijk"<

Hoofdinspecteur Werner Loens heeft tegenover De RestaurantKrant tekst en uitleg gegeven over de bekendmaking van de nieuwe Michelingids voor Nederland. Over het uitblijven van de langverwachte 'derde ster' zegt Loens: "Ik begrijp het sentiment dat er nu in Nederland heerst, maar wij gaan
niet over een nacht ijs. Met de inspecteurs is er voor deze gids geen overeenstemming gekomen om een restaurant te promoveren naar drie sterren. De basis in Nederland is heel breed, wellicht dat hij volgend jaar valt, maar ik doe geen enkele concessie."

Trost zijn
Nederland moet zich volgens de hoofdinspecteur juist gelukkig prijzen met het huidige niveau en het aantal sterren, 122 sterren verdeeld over 102 restaurants. "Sergio Herman en Jonnie Boer horen met hun restaurants bij de beste tien van de wereld. Nederland hoeft gastronomische absoluut geen complex te hebben tegenover andere landen."

Inhaalslag
"Het aantal restaurants met twee sterren ligt in Nederland momenteel hoger dan dat in België. Nederland heeft een hele mooie inhaalslag gemaakt. Uit de statistieken blijkt dat Nederland het aantal restaurants met een Michelinster sinds 2000 heeft weten te verdubbelen."

Sterke groei aantal 'Bibs'
De groei van het aantal sterren valt in het niet in vergelijking met de ontwikkeling van het aantal Bib Gourmands. In een paar jaar tijd is het aantal restaurants met een Bib, waar gasten goed kunnen eten tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding, gelijk gekomen aan het aantal sterrenzaken, namelijk 102.

Slimme chefs
Loens hierover: "Er dient zich een nieuwe generatie aan waarbij jonge ambitieuze chefs zich graag naar een Bib Gourmand koken." Of ze dat liever doen dan voor een ster te gaan? "Nee zeker niet", aldus de hoofdinspecteur, "maar nu we vijf jaar in de crisis zitten kijken verstandige jonge Hollandse chefs naar waar de markt ligt, er worden veel nieuwe concepten bedacht, waaraan Michelin graag aandacht schenkt."

Eten blijft belangrijkst
Het kijken naar nieuwe concepten is niet nieuw bij Michelin. Loens: "Ik werk nu 25 jaar bij de Michelingids en we hebben altijd al gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en concepten, maar het eten blijft in alle gevallen het allerbelangrijkst. Al kun je in een nieuwe hippe tent zitten, als je er niet lekker eet, dan heb je er niets aan."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: