Werner Loens: "Sentiment begrijpelijk"

28 november 2011 |
Werner Loens: "Sentiment begrijpelijk"

Hoofdinspecteur Werner Loens heeft tegenover De RestaurantKrant tekst en uitleg gegeven over de bekendmaking van de nieuwe Michelingids voor Nederland. Over het uitblijven van de langverwachte 'derde ster' zegt Loens: "Ik begrijp het sentiment dat er nu in Nederland heerst, maar wij gaan
niet over een nacht ijs. Met de inspecteurs is er voor deze gids geen overeenstemming gekomen om een restaurant te promoveren naar drie sterren. De basis in Nederland is heel breed, wellicht dat hij volgend jaar valt, maar ik doe geen enkele concessie."

Trost zijn
Nederland moet zich volgens de hoofdinspecteur juist gelukkig prijzen met het huidige niveau en het aantal sterren, 122 sterren verdeeld over 102 restaurants. "Sergio Herman en Jonnie Boer horen met hun restaurants bij de beste tien van de wereld. Nederland hoeft gastronomische absoluut geen complex te hebben tegenover andere landen."

Inhaalslag
"Het aantal restaurants met twee sterren ligt in Nederland momenteel hoger dan dat in België. Nederland heeft een hele mooie inhaalslag gemaakt. Uit de statistieken blijkt dat Nederland het aantal restaurants met een Michelinster sinds 2000 heeft weten te verdubbelen."

Sterke groei aantal 'Bibs'
De groei van het aantal sterren valt in het niet in vergelijking met de ontwikkeling van het aantal Bib Gourmands. In een paar jaar tijd is het aantal restaurants met een Bib, waar gasten goed kunnen eten tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding, gelijk gekomen aan het aantal sterrenzaken, namelijk 102.

Slimme chefs
Loens hierover: "Er dient zich een nieuwe generatie aan waarbij jonge ambitieuze chefs zich graag naar een Bib Gourmand koken." Of ze dat liever doen dan voor een ster te gaan? "Nee zeker niet", aldus de hoofdinspecteur, "maar nu we vijf jaar in de crisis zitten kijken verstandige jonge Hollandse chefs naar waar de markt ligt, er worden veel nieuwe concepten bedacht, waaraan Michelin graag aandacht schenkt."

Eten blijft belangrijkst
Het kijken naar nieuwe concepten is niet nieuw bij Michelin. Loens: "Ik werk nu 25 jaar bij de Michelingids en we hebben altijd al gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en concepten, maar het eten blijft in alle gevallen het allerbelangrijkst. Al kun je in een nieuwe hippe tent zitten, als je er niet lekker eet, dan heb je er niets aan."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: