Werner Loens, hoofdinspecteur Michelingids, stopt met keuren

Auteur: Juan Kort
Michelin 22 mei 2024
Werner Loens, hoofdinspecteur Michelingids, stopt met keuren

Na 37 jaar gaat Werner Loens (62) als hoofdinspecteur en directeur van Michelingids Benelux met vervroegd pensioen. Deze maand stopt de keurmeester bij de tak die zorgt voor de restaurantgidsen voor Nederland, België en Luxemburg.

Voor Loens zijn carrière bij Michelin begon in 1987 door op een krantenadvertentie te reageren, was hij kok op een marineschip met een passie voor gastronomie. Gedurende twintig jaar at hij negen keer per week in verschillende restaurants. In de zeventien jaren erna vervulde hij de functie directeur en hoofdinspecteur, tot deze maand. In die laatste periode keurde Loens gemiddeld zo’n 140 keer per jaar op locatie, zo’n twee tot drie keer per week. “Voor de rest bestudeerde ik vooral rapporten van mijn collega’s”, meldt hij aan Chapeau.

Smoesje

Loens liet afgelopen maandag in het programma Op1 weten of zijn restaurantbezoeken opvielen bij het personeel: “Misschien in Nederland wel, maar in het buitenland waar mensen veel reizen, zijn er best veel mensen die ’s avonds alleen eten. We reserveren altijd voor twee of drie en dan verzin je een smoesje waarom je toch alleen bent gekomen.” Michelin reserveert bij elk bezoek uiteraard op een andere naam.

In hetzelfde programma vertelt de hoofdinspecteur dat hij op alles let waar een normale gast ook op let. “Het eerste is natuurlijk het eten. Is het product vers en hoe is de smaak? Koken is een ambacht.” Na ruim dertig jaar heeft Loens zijn passie voor gastronomie niet verloren. Zijn vermogen om verrast te worden door nieuwe culinaire ervaringen getuigt van zijn blijvende liefde voor het vak, laat hij weten in het programma. Omdat hij vaak betwijfelde of hij nog echt tevredenheid haalde uit zijn ervaringen, besloot Loens met pensioen te gaan.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws