Wereldwijde primeur: Kweekvlees Kookboek

28 juli 2014
Wereldwijde primeur: Kweekvlees Kookboek

Precies één jaar na de onthulling van de eerste in het lab gekweekte hamburger, presenteert het Next Nature Netwerk het Kweekvlees Kookboek, met 45 speculatieve kweekvlees gerechten
die mogelijk in de toekomst op ons bord belanden. De recepten zijn ontwikkeld door een team van koks, designers en ingenieurs. Het Kweekvlees Kookboek wil de mogelijke impact van kweekvlees op onze eetcultuur tastbaar maken. Op 5 augustus om 17:00 wordt het boek gepresenteerd in "Felix en Foam" te Amsterdam.

*Vleesijsjes*
Omdat kweekvlees nog in ontwikkeling is, kun je de gerechten uit het kweekvlees kookboek nog niet koken. Het boek is gemaakt om de discussie over de toekomst van vlees aan te jagen. Het bevat zowel innovatieve en overheerlijke, maar ook vreemde en onwennige kweekvlees recepten, varierend van de gebreide biefstuk, Dodo Nuggets, Celebrity Cubes van Lady Gaga, Tovervleesballen voor de kinderen, transparante vleessushi, tot vleesijsjes gemaakt met stamcellen van een ijsbeer.

"*MEER LEZEN OVER KOOKBOEKEN? KLIK HIER!*":http://www.derestaurantkrant.nl/?q=kookboek&x=zoeken

*Diervriendelijk alternatief*
Kweekvlees wordt geproduceerd door dierlijke cellen in een bioreactor op te kweken tot een stukje vlees. Onderzoekers verwachten dat kweekvlees een duurzaam en diervriendelijk alternatief kan bieden voor het vlees van vandaag. Nederland is leidend in de ontwikkeling van het kweekvlees. In 1999 ontving Willem van Eelen het allereerste patent op kweekvlees en op 5 augustus 2013 presenteerde professor Mark Post Wereld's kweekvlees hamburger.

*Tastbaar*
Terwijl kweekvlees stap voor stap steeds dichter bij komt, vinden de meest mensen het nog geen aantrekkelijk idee om vlees uit een lab te eten. En dat is terecht. Want voordat we kunnen bepalen of we ooit bereid zullen zijn kweekvlees te consumeren, moeten we de eetcultuur die het ons brengt verkennen. Hoewel het verleidelijk is te denken dat we met dierloos vlees de vertrouwde hamburgers, worsten en biefstukken zullen gaan nabootsen, heeft de in-vitro technologie ook een geheel eigen potentie die we ons vandaag nog amper kunnen voorstellen. Het kweekvlees kookboek verkent dit creatieve potentieel en maakt de mogelijke impact van kweekvlees op onze eetgewoonten nu al tastbaar voor een groot publiek.

*Boekpresentatie*
Het kweekvlees kookboek wordt op 5 augustus om 17:00 gepresenteerd in in de Shaffyzaal van "Felix en Foam" aan de Keizersgracht 324 te Amsterdam. Toegang gratis. Het gesimuleerde kweekvlees ijs zal gedurende de de lancering aan mensen op straat worden uitgedeeld. Tevens zal de maker van de kweekvlees hamburger, Mark Post, aanwezig zijn.

Overig nieuws