Weer verwarring kwartaalomzet horeca

29 november 2013
Weer verwarring kwartaalomzet horeca

De kwartaalcijfers over de horeca houden de gemoederen bezig. Het CBS meldde dat de branche in het derde kwartaal 1,9 procent meer omzet heeft behaald. Foodstep en FSIN rapporteren
juist een omzetdaling van 1,9 procent. Dit is weliswaar een cijfer over de hele foodservicebranche, maar de horeca zou deze ontwikkeling op gelijke voet volgen.

*Hotels koplopers*
Hoewel de omzet volgens CBS-cijfers toenam, daalde het volume in het derde kwartaal met 0,4 procent. De prijzen stegen met 2,3 procent. Alle horecabranches, met uitzondering van de cafés, behaalden in het afgelopen kwartaal volgens het CBS meer omzet dan een jaar eerder. Hotels presteerden het best en realiseerden 6,7 procent meer omzet. Vooral augustus was een goede maand voor de hotels, aldus het CBS.

*Cafés iets minder in mineur*
De omzet van cafés daalde voor het zesde achtereenvolgende kwartaal. De omzetdaling was met 4,7 procent wel minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen. Het volume daalde met ruim 8 procent, de prijzen stegen met bijna 4 procent. Consumpties in cafés waren vooral duurder door btw- en accijnsverhogingen.

*Goede zomermaanden*
Restaurants en cafetaria’s boekten deze zomer meer omzet dan een jaar eerder. Restaurants realiseerden met 0,5 procent ook volumegroei terwijl het volume bij cafetaria’s licht kromp. De prijzen in restaurants en cafetaria’s stegen gemiddeld met 2 procent. Voor de eetgelegenheden waren juli en augustus goede maanden terwijl de omzet in september juist afnam.

*Omzetdaling*
Foodstep en FSIN komen met negatievere cijfers naar buiten. Voor heel de foodservicebranche zien zij, ondanks een goede zomer, toch over het hele kwartaal een daling van 1,9 procent. In het tweede kwartaal was de daling 1,6 procent, in het eerste kwartaal 4,5 procent.

*Goedkoop wint terrein*
In het derde kwartaal 2013 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, boekten restaurants en cafés volgens Foodstep en FSIN wel de markttrend met een gemiddelde daling van 2 procent in het 3e kwartaal. Volgens deze partijen volgt de horeca dit beeld vrijwel volledig. Alleen de horeca bij vervoer, retail, recreatie en bij sport zijn zich steeds positiever aan het ontwikkelen. Hier liggen de omzetcijfers op plus 2 procent. De goedkopere horeca wint terrein, concluderen FSIN en Foodstep.

*Verwachte jaarcijfers*
Het FSIN komt begin januari met een Nieuwjaarsmonitor, waar alle cijfers uit 2013 uiteen gezet worden. Het lijkt erop dat heel 2013 een uiteindelijke omzetdaling van 2,5 procent zal laten zien. Dit is opgebouwd uit een prijsstijging van 2,4 procent en een volumedaling van rond de 5 procent.

"Eerder dit jaar had FSIN ook al kritiek op de te rooskleurige omzetcijfers van het CBS.":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/fsin-horecacijfers-cbs-te-rooskleurig-19764/

Op de foto: is het glas nu half vol of half leeg...?!

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws