We vonden een supergave ontbijtbar in Rotterdam: Breakfast in Rotterdam

23 december 2019 | redactie

In de Rotterdamse wijk Blijdorp is sinds maart 2018 het gezellige Breakfast in Rotterdam te vinden. Gevestigd in de vintageshop Spullen voor in je huis ben je vanaf half negen ’s ochtends welkom voor een lekker ontbijtje. Als je klaar bent met eten kan je tot rust komen in de tuinkamer. Hier heb je een plek om te zitten en de planten te bewonderen.

Ilse Hardon is samen met Phuong Tran eigenares van Breakfast in Rotterdam. Volgens haar is Breakfast in Rotterdam 'een hele leuke ontbijtbar die zich op de buurt richt, maar door haar aanbod en service en door de sfeer ook veel mensen buiten de buurt trekt. Zowel toeristen als de Rotterdammers zelf.' En omdat ze best heel goed zichtbaar zijn op sociale media trekken ze ook mensen buiten Blijdorp aan. De laatste vijf jaar had Ilse de drang om haar eigen bedrijf te starten. Ze was in New York en raakte daar geïnspireerd door alle leuke ontbijtzaken. “Ik dacht toen: ja, dat wil ik ook zelf hebben.” Ilse komt uit het centrum van Rotterdam. Toen ze in Blijdorp kwam wonen, miste ze de vele zaken wel. Dit kwam omdat Blijdorp best weinig aanbod had op het gebied van restaurants. “Als ik iets ga openen, dan in mijn eigen buurt. Dat was mijn gedachte op dat moment wel.”

De start van Breakfast in Rotterdam

In januari 2017 maken de twee onderneemsters het plan. “Je moet op zoek naar een locatie, je moet een ondernemingsplan schrijven, financiering rondkrijgen en leveranciers zoeken. Uiteindelijk heeft het iets meer dan een jaar geduurd om de zaak te openen.” Helaas lopen ze ook tegen een paar conflicten aan. Hun zaak zit in een winkel, dus zijn ze afhankelijk van de eigenaren van die winkel. Hier komen ook regels bij kijken. “Het heeft niet voor belemmeringen gezorgd, maar je moet er wel bij stilstaan.” Ilse en Phuong zijn niet hoofdhuurders van het pand. “De communicatie met de pandeigenaar loopt daarom niet rechtstreeks via ons, maar via de hoofdhuurder.”

Spullen voor in je huis

In principe hadden de dames er niet voor gekozen om hun lunchroom in een winkel te hebben. In januari 2017 hadden ze al een locatie in de buurt op het oog. Dat was een eigen pand, maar een eigen pand betekent ook weer hogere kosten en ze waren niet helemaal zeker over de locatie van het pand. “Dat idee hadden we daarom in de zomer afgeschoten.”

Spullen voor in je huis deed al koffie en thee, maar wel op een hele kleine schaal. De eigenares besloot om horeca te starten. Dit wilde zij wel samen met iemand doen. Ilse en Phuong hadden op dat moment geen pand en werden zo aan elkaar gelinkt.

Een platform voor iedereen

“Je zit hier niet in een wijk waar je je alleen op toeristen richt. Je zit in de wijk om juist de wijk aan te spreken. Dus dat is altijd al het idee geweest. Maar in Rotterdam woont best een brede doelgroep. Jonge mensen en jonge gezinnen en wat ouderen. Ik wil niet zeggen dat we er voor iedereen zijn, want dat zijn we nog niet en willen we nog niet. We zijn er meer voor de jonge Blijdorpers die van lekker en gezond eten houden.”

De huisstijl

“De winkel zelf had al een bepaalde stijl, je wilt daar niet te afwijkend van zijn.” Voor het kiezen van het interieur hebben de twee onderneemsters verschillende moodboards gemaakt en ook gekeken met wie ze een samenwerking aan konden gaan. Rotterdamse verf hielp hen met het interieur en zo kwamen ze steeds een stukje verder. De meubels komen allemaal van de winkel Spullen voor in je huis waarin ze gevestigd zijn. Ze moesten er ook rekening mee houden dat deze kleuren er altijd al waren. “Kleuren zijn iets dat bij mensen blijft hangen, bewust of onbewust.’’

De toekomst voor Breakfast in Rotterdam

In de toekomst zouden ze het ook leuk vinden om ergens anders dan in Blijdorp gevestigd te zijn. Als ze een tweede zaak zouden openen, willen ze absoluut honderd proicent zeker van de locatie en van het concept zijn. “En dat zijn we nu nog niet.”

Populairste gerecht?

Momenteel is het populairste gerecht de avocadotoast en het plankje. Op het plankje zit de avocadotoast en een yoghurtbol. Van de bollen is bijna alles veganistisch. De lunchroom zelf heeft plaats voor 25 man. Er werken vier mensen bij de lunchroom.

Auteur: Leonie Nuaku. Dit interview is geschreven door studenten van ROC Midden Nederland (Media, ICT & Design college). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Culinair Nice 'n Easy
''Natuurlijk kopen we weleens voorgesneden uitjes in''

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Awards Vega
Restaurant Veggies On Fire wint duurzaamheidsprijs voor de horeca

Veggies On Fire, Vegan Restaurant Den Haag wint voor de tweede maal op rij de duurzaamheidsprijs voor de horeca van Nederland en België. Op dinsdag 22 september werden in Ahoy, tijdens de zwaar versoberde editie van Gastvrij Rotterdam, maar toch geheel in stijl, de Gaia Green Awards 2020 uitger...

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: