Vroeg is meer dan alleen restaurant

28 mei 2010 |
Vroeg is meer dan alleen restaurant<

Onlangs heeft restaurant Vroeg, tussen Bunnik en Utrecht haar deuren geopend. Of 'restaurant' de juiste benaming is, daar valt aan te twijfelen. Vanaf zeven uur 's ochtends kunnen gasten er terecht voor een lekker ontbijt uit de keuken of een vers gebakken brood voor thuis. Er is een uitgiftepunt voor friet met mayo en ijs, vergaderruimtes, een winkel. De entree leidt iedereen dwars door de keuken (annex bakkerij) het zitgedeelte in. Eigenaar Hans Kempers: "Ons eigengebakken brood is de rode draad door ons hele assortiment, van wat in hier in het winkelgedeelte
ligt tot wat we serveren in het restaurant."

Zien wat we doen
Kempers heeft bewust voor de centrale plek van de keuken gekozen. "Dit is een boerderij en bij een boerderij ging je vroeger ook door de keuken naar binnen. Er werd gegeten in de keuken, geleefd ook. En op deze manier kan ook iedereen zien wat we doen, hoe het eten wordt klaargemaakt."

Kijken mag de hele dag
"De gasten kunnen echt een praatje met de keukenbrigade komen maken", vertelt kok Jaap Klootwijk. "Ik vind het heel leuk om zo te werken. En als je het te druk hebt, dan snappen ze dat gelukkig ook." Bakker Mike Onasse: "De mensen komen vaak kijken als ik bezig ben met het brood, de taart of koekjes. Zeker de kinderen vinden het fantastisch om te zien hoe ik werk. We doen alles hier met de hand, er is alleen een kneedmachine voor het deeg." Om zes uur staat hij al in het restaurant. "Om het brood te bakken dat we die nacht in de oven hebben laten rijzen. Zodat er een uur later vers brood is."

Herkomst ingrediënten belangrijk
Vers is het sleutelwoord voor Vroeg, vertelt Kempers tegen De Weekkrant.nl. "We weten precies waar alle ingrediënten vandaan komen. Dat vind ik heel belangrijk. Ik hou van lekker eten, van kwaliteit en dat wil ik hier ook bieden. Om dat te kunnen doen hebben we een beperkte menukaart met vijf voorgerechten, vijf hoofdgerechten en vijf nagerechten. Gerechten zonder tierelantijntjes, een stuk vlees is bij ons een goed stuk vlees. We braden het zelf aan. Onze zalm roken we zelf. We maken zelf onze friet. Zo kunnen we de kwaliteit in de gaten houden. We hebben ook een vegetarische kaart en een kinderkaart. Inderdaad met appelmoes, maar ook deze is dan weer zelfgemaakt."
Zelfs de koffie is een eigen melange, van koffiebonen die ter plekke gemalen worden. "Vroeg is meer dan een restaurant, het is een merk," verklaart Hans.

Uit het raam
Er werd anderhalf jaar verbouwd aan de boerderij. Naast de open keuken en het restaurant in de voormalige stal zijn er opkamers, geschikt voor bijvoorbeeld vergaderingen met lunch of diner. Op de hoek van de boerderij hebben is er een plek waar Vroeg letterlijk 'uit het raam' hun eigengemaakte friet met huisgemaakte mayonaise en ijs gaan verkopen. Een oude schuur bleek de ideale plek om brood en producten als kaas, jam, fruit en sappen te verkopen."


Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: