Voorjaarswijnen: Het terrasseizoen is geopend!

10 april 2017 | José Mast

Hoe beter het terrasweer, des te eerder gaat de wijnfles open. Zorg voor een uitgekiende selectie van elegante wijnen met een frisse smaak en een iets lager alcoholpercentage, zodat het hoofd licht en het terras vol blijft.

DOWNLOAD HIER GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN DE RESTAURANTKRANT

Als de zon weer hoger aan de hemel klimt, als de winterjas aan de kapstok blijft, als de winterbanden weer van de auto gaan, dan is het ook tijd voor een frisse voorjaarswind door het wijnassortiment. De tijd van houtgelagerde, kruidige en stevige wijnen is voorbij. En hoewel sommige gasten het hele jaar door wel een vette Chardonnay lusten, komt er door de bank genomen toch meer vraag naar frissere wijnen die beter passen bij de belofte van een zonnig voorjaar.

Minder alcohol
Mooi weer nodigt uit om wat vroeger met een glas wijn te beginnen, maar gasten willen niet in de vooravond al een zwaar hoofd hebben. De oplossing is een lichtere wijn met een wat lager alcoholpercentage. 

Door de opwarming van de aarde stijgt ook de temperatuur in sommige wijnstreken, waarmee de druiven een flinke stoot extra zon en warmte krijgen. Ze krijgen daardoor extra suiker, wat ze zoeter maakt. Voor de wijn betekent het dat bij de vergisting meer suiker wordt omgezet in alcohol. Het alternatief, zoetere wijn, is vaak geen optie. Dat maakt de wijn dus sterker. Wie altijd wijn kiest uit dezelfde streek, drinkt nu in veel gevallen een zwaardere wijn dan één of meer decennia geleden. Voor lichtere wijn kun je beter omzien naar de noordelijker gelegen wijngebieden of de wat meer ‘cool climate’ wijngebieden die koeler zijn door bijvoorbeeld hoogte of ligging aan zee.

Een Vinho Verde uit Portugal is zo’n lichtere wijn, met citrustonen en een lichte tinteling. Met maar 10 tot 12 procent alcohol heeft deze fruitige wijn een streepje voor. Ook Duitse Rieslings zijn relatief wat lager in alcohol. Altijd goed in het voorjaar is ook de vertrouwde Sauvignon Blanc, een Verdejo of een Grüner Veltliner.

Liefhebbers van rode wijn kiezen nu voor meer fruitige smaken, in plaats van voor stevige, vlezige tempranillo’s, die in hun smaakomschrijving standaard de toevoeging ‘warm’ meekrijgen. Dat mag nu wel een graadje minder. Een lichtvoetige rode wijn is bijvoorbeeld een Pinot Noir, een jonge Rioja en een fruitige Cabernet Franc uit de Loire.

Rosé mag weer
Na een grote populariteit als mooi-weer-drankje is rosé een tijdje minder geliefd geweest. Daarbij maakt het echter een groot verschil welke rosé je schenkt. Donkergekleurde rosés die smaken naar framboos en aardbei hebben een vaste schare liefhebbers, maar maken de wijn minder geschikt om culinair te combineren. Een onverminderd een succes is rosé uit de Provence, die de framboos en aardbei heeft ingeruild voor een droge, sappige en kruidige smaak met meer diepgang. De elegante, lichtroze wijn is al zo populair dat andere wijngebieden de smaak, maar vooral de kleur proberen te imiteren. 

Hapje erbij?
Een lentegerecht bij uitstek is asperges, waar zowel kruidige als bittere smaken in zitten. Gerechten met asperges zijn daarom uitstekend te combineren met een Grüner Veltliner, die ook beide eigenschappen heeft. Maar asperges gaan ook prima samen met de eerder genoemde kruidige en sappige rosé, bijvoorbeeld in combinatie met lamsham. Andere gerechten die zich goed lenen voor rosé zijn tonijn met salsa verde en gebakken garnalen met knoflook. Vis en zeevruchten gaan uitstekend samen met bijvoorbeeld Verdejo.

Een mooie lentecombinatie met rode wijn is een salade van gerookte eendenborst met (dressing van) framboos en een lichtere rode wijn als Pinot Noir uit bijvoorbeeld Duitsland, Noord-Italië of Nieuw-Zeeland. Serveer hem licht gekoeld.

Lentetips in wit en rood

Wit
Vinho Verde - Portugal
Riesling - Duitsland
Sauvignon Blanc - Frankrijk , Italië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika}
Verdejo - Spanje
Chenin Blanc - Zuid-Afrika
Grüner Veltliner - Oostenrijk
Albariño - Spanje (Galicië)
Weißburgunder - Duitsland

Rood
Cabernet Franc - Frankrijk (Loire)
Pinot Noir - Frankrijk
Rioja (jonge) - Spanje

Tip: Verfris met cider

Drankjes met fruit staan in de belangstelling. Met name de appel is aan een opmars bezig. Denk aan Jillz en Apple Bandit. Wie net even iets extra’s wil bieden, haalt echte artisanaal gemaakte cider in huis. Het is een eersteklas dorstlesser met maximaal ongeveer 5 procent alcohol. Een heerlijke cider komt onder meer uit Normandië, de streek van Calvados, maar ook in Nederland wordt goede cider geproduceerd. Lekker lokaal én met een verhaal.

Met dank aan Geert Jan Cazemier, IC-wines
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Horeca Alliantie demonstreert 7 december op Malieveld

Géén enkel horecabedrijf mag nog kopje onder gaan door gebrek aan coronasteun van de overheid. De steunmaatregelen mogen niet verder worden afgebouwd, maar moeten gemaximaliseerd worden! Juist nú, nu de horeca alle reserves heeft opgebruikt en niet langer overleven kan. Dit is d ...

Financieel Ondernemen Digitaal Ondernemen Horeca & Belasting
7 redenen waarom uw administratie digitaal moet

Digitaliseren is de afgelopen jaren een enorme trend. Alles moet tegenwoordig online en in de cloud. Daarnaast streven veel bedrijven naar een clean desk of een paperless office. Maar wat is er eigenlijk mis met een papieren administratie? Veel ondernemers werken nog met mappen. Inkomende facture ...

Hotelketens Gastronomie
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Fastservice
Horeca in Amsterdam The Style Outlets morgen geopend

HMSHost International en NEINVER openen met trots de eerste eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam The Style Outlets, de nieuwste winkelbestemming van Nederland. Vanaf morgen kunnen bezoekers tijdens het winkelen genieten van Starbucks, Burger Federation en Pommes Frites. Hierdoor wordt de aanwezigh ...

Gastronomie Corona
Helft Nederlanders sinds maart niet meer uit eten geweest

De helft van de Nederlanders (49%) heeft geen bezoek meer gebracht aan een restaurant sinds de uitbraak van COVID-19. Dit in tegenstelling tot 2019, toen slechts 1 procent nooit uit eten ging. Het restaurantgedrag van de Nederlander is door de pandemie flink veranderd. Dit blijkt uit het onderzoek & ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: