Voor jou: 9 feitjes over whisky

16 februari 2016 |
Voor jou: 9 feitjes over whisky<

Whisky. Klassiek, maar ook populair in cocktails en in natuurlijk de Irish coffee. Als horecaprofessional kun je nooit genoeg kennis hebben.
Daarom presenteren we je graag 9 feitjes over deze drank.

1. Technisch gezien kan whisky niet bederven
Zolang je fles ongeopend is en op een donkere plek wordt bewaard, kan whisky niet bederven. Als de fles wel open is, sluit 'm dan wel goed, want dan kan de whisky lang goed blijven. Door zonlicht wordt de smaak trouwens een beetje muffig.

2. Het weer heeft effect op whisky
Canadese whisky heeft bijvoorbeeld last van het klimaat in het hoge noorden. Door de schommelingen van warm naar koud, zetten de vaten uit in de zomer en krimpen ze weer in de winter. Dit heeft tot gevolg dat er lucht in en uit het vat kan en de whisky de smaak van groene appel geeft. Good to know!

3. Whisky kan van elke graansoort gemaakt worden
Traditioneel gezien wordt whisky gemaakt van gerst, rogge en mais, maar men kan er eigenlijk iedere graansoort voor gebruiken. Ondanks het behoudende wereldje zijn er distilleerders die zich gewaagd hebben aan boekweit, spelt en zelfs quinoa whisky's.

4. Water heeft hetzelfde effect op de smaak van whisky als de graansoort
De waterbron van een distilleerder is essentieel als het om de smaak gaat. Jack Daniels gebruik bijvoorbeeld water uit een natuurlijke bron, dat door een klakstenen grot sijpelt. Dat water is zo geschikt voor whisky omdat het weinig ijzer bevat, wat de alcohol anders een donkere en bittere smaak zou geven. Ideaal is koud water, want dat is rijk aan mineralen en vrij van ijzer.

5. Er liggen op dit moment miljoenen vaten whisky over de hele wereld te rijpen
Omdat een goede whisky toch een aantal jaar op het vat moet liggen, liggen er miljoenen vaten te wachten op het moment dat ze gebotteld mogen worden. Jack Daniels heeft er 2,3 miljoen en Jameson een slordige 1,3. Distilleerders hebben flink in deze vaten geïnvesteerd, waardoor Jack Daniels bijvoorbeeld de grootste afnemer van brandwerend schuim in het oosten van de VS is.

6. Voordat whisky het vat op gaat, is het helder
Pas op het vat krijgt whisky de kenmerkende kleur. De donkere kleur krijgt de drank van het eikenhout waar het vat van gemaakt is. Als we sommige meester-distilleerders mogen geloven, krijgt whisky zestig procent van zijn smaak van het vat, maar honderd procent van z'n kleur.

7. Whisky hoeft niet per se op een nieuw vat
Bij de productie van Tennessee whiskey van Jack Daniels is iedere keer een nieuw vat van blank eikenhout nodig. Maar de Ieren van Jameson importeren jaarlijks juist 130.000 sherry- en Amerikaanse bourbonvaten. Voor het zoetje in het hout, om precies te zijn.

8. Je kunt een doctorsgraad verdienen met brouwen en distilleren
Op de Heriot Watt University in het Schotse Edinburgh kun je een doctorsgraad verdienen in Brewing and Distilling. Wereldwijd zijn er maar enkele distilleerders (of master whisky blenders) die deze titel voeren.

9. Het is oké om ijs in de whisky te doen
Met sommigen valt gewoonweg niet over dit onderwerp te praten, maar het merendeel van de distilleerders is het erover eens dat het prima kan.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Coronacrisis
Horeca per 1 juni open: dertig mensen exclusief personeel weer welkom

De horeca in Nederland mag op 1 juni vanaf 12.00 uur weer open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. In tegenstelling tot de eerder afgekondigde versoepelingen van de maatregelen, worden personeelsleden niet meegetelt in de '30-mensenregel'. Dat betekent dat er...

Economie Coronacrisis
Horecaondernemers verliezen 39% van de inkomsten tijdens lockdown

Kleine ondernemers in de horeca zagen hun inkomsten flink teruglopen sinds de eerste coronamaatregelen. Horecaondernemers moesten genoegen nemen met 39% minder inkomsten. Dit en meer blijkt uit een onderzoek door Knab, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 eenmanszaken en bv&r...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: