Vijfde finalist Bocuse d’Or Nederland bekend

7 juni 2019 | Thijs Jacobs

Het hoge woord is eruit: de vijfde finalist voor de finale van Bocuse d’Or Nederland is SVH Meesterkok Menno Post, restaurant Olivijn* in Haarlem. Post krijgt een wildcard van het bestuur van Bocuse d’Or. Vorige week plaatsten vier finalisten zich tijdens de voorronde die werd gehouden in het FrieslandCampina Innovation centre in Wageningen. De winnaar van de finale mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or in 2020 in Estland.
 
Post maakte zijn interesse kenbaar voor deelname aan de finale na de bekendmaking van de 10 chefs die gingen strijden in de voorronde. Hij volgt Bocuse al jaren en vindt nu de tijd rijp om zelf in de arena te stappen. Ricardo Eshuis, bestuurslid en directeur SVH: "Wanneer een SVH Meesterkok zijn interesse om deel te nemen kenbaar maakt, dan is dat een grote kans om de wedstrijd naar een nog hoger plan te tillen. De parallel tussen Bocuse en de Meestertitel is gauw gemaakt: in beide gevallen gaat het om het hoogste culinaire niveau. Dat is de reden dat SVH partner is van Bocuse d’Or. De zienswijze van Menno is voor het bestuur mede bepalend geweest om een wildcard toe te kennen." Conform de wedstrijdregels van Bocuse d’Or mag het bestuur maximaal twee wildcards uitdelen. Het is voor het eerst sinds 2015 dat er een wildcard voor de finale wordt uitgedeeld. De laatste keer was het Jan Smink die deze kreeg.

Reden om voor Bocuse d'Or op te geven

Post is verheugd over de wildcard en beseft terdege dat hij aan de bak zal moeten om ervaren wedstrijdkoks als Kees Visser en Marco van der Wijngaard te verslaan. "Ik kook dagelijks met de mooiste producten de gerechten voor mijn restaurant. Dat is uiteraard heel iets anders dan wedstrijdkoken. Voor mij gaven de mooie prestaties van het team Bocuse NL in de afgelopen jaren de doorslag om mee te gaan doen. In de lijst met deelnemers zag ik mooie namen staan, maar ik miste een echte Meesterkok. Waarom steekt niemand van deze boegbeelden echt zijn nek uit om Nederland verder op de kaart te zetten? Nu is het ervan gekomen dat ik mee kan doen in de finale. Ik ben bereid om, mocht ik de Nederlandse finale winnen, werk en Bocuse te combineren. Wanneer het zover komt, heb ik een specifieke visie en werkwijze om de best mogelijke prestaties neer te zetten. Maar voor mij is het geen uitgemaakte zaak dat ik kan winnen van de ervaren wedstrijdkoks. Mocht dat niet lukken, dan wil ik volgend jaar opnieuw een poging wagen en leren van deze eerste poging."
 
In het verleden heeft Post meegedaan aan wedstrijden waaronder herhaaldelijke deelname aan de Gouden Koksmuts (2013 winst), maar heeft zich recentelijk vooral gericht op het koken bij De Bokkedoorns en het opzetten van Olivijn waar hij binnen luttele maanden een Michelinster verdiende. In 2017 is hij geslaagd voor de SVH Meesterproef.
 

In de voorronde van Bocuse d’Or Nederland op 27 mei, plaatsten zich:

Marco van der Wijngaard, ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht

Micha van der Veen, Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag

Kees Visser, Bij Kees in Zierikzee

Rob Wijnen, restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel

Finale

Het deelnemersveld voor de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam op maandag 23 september is nu compleet. Tijdens de finale zal in ieder geval een visgerecht in de opdracht zitten, waarbij de vis afkomstig zal zijn van Jan van As. Het vlees komt van Nice to meat. Tevens staan andere producten van de partners van Bocuse d’Or Nederland tot de beschikking van de finalisten. De jury in Rotterdam zal bestaan uit een groot aantal SVH Meesterkoks en sterrenchefs. Onder leiding van de nieuwe voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, wordt een imposante jury samengesteld.

Over Bocuse d’Or

De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in de Franse stad Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals de Bocuse d’Or Europe in Europa, de Copa Azteca voor Zuid Amerika en de Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download hier de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: