Vijfde finalist Bocuse d’Or Nederland bekend

7 juni 2019 | Thijs Jacobs

Het hoge woord is eruit: de vijfde finalist voor de finale van Bocuse d’Or Nederland is SVH Meesterkok Menno Post, restaurant Olivijn* in Haarlem. Post krijgt een wildcard van het bestuur van Bocuse d’Or. Vorige week plaatsten vier finalisten zich tijdens de voorronde die werd gehouden in het FrieslandCampina Innovation centre in Wageningen. De winnaar van de finale mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or in 2020 in Estland.
 
Post maakte zijn interesse kenbaar voor deelname aan de finale na de bekendmaking van de 10 chefs die gingen strijden in de voorronde. Hij volgt Bocuse al jaren en vindt nu de tijd rijp om zelf in de arena te stappen. Ricardo Eshuis, bestuurslid en directeur SVH: "Wanneer een SVH Meesterkok zijn interesse om deel te nemen kenbaar maakt, dan is dat een grote kans om de wedstrijd naar een nog hoger plan te tillen. De parallel tussen Bocuse en de Meestertitel is gauw gemaakt: in beide gevallen gaat het om het hoogste culinaire niveau. Dat is de reden dat SVH partner is van Bocuse d’Or. De zienswijze van Menno is voor het bestuur mede bepalend geweest om een wildcard toe te kennen." Conform de wedstrijdregels van Bocuse d’Or mag het bestuur maximaal twee wildcards uitdelen. Het is voor het eerst sinds 2015 dat er een wildcard voor de finale wordt uitgedeeld. De laatste keer was het Jan Smink die deze kreeg.

Reden om voor Bocuse d'Or op te geven

Post is verheugd over de wildcard en beseft terdege dat hij aan de bak zal moeten om ervaren wedstrijdkoks als Kees Visser en Marco van der Wijngaard te verslaan. "Ik kook dagelijks met de mooiste producten de gerechten voor mijn restaurant. Dat is uiteraard heel iets anders dan wedstrijdkoken. Voor mij gaven de mooie prestaties van het team Bocuse NL in de afgelopen jaren de doorslag om mee te gaan doen. In de lijst met deelnemers zag ik mooie namen staan, maar ik miste een echte Meesterkok. Waarom steekt niemand van deze boegbeelden echt zijn nek uit om Nederland verder op de kaart te zetten? Nu is het ervan gekomen dat ik mee kan doen in de finale. Ik ben bereid om, mocht ik de Nederlandse finale winnen, werk en Bocuse te combineren. Wanneer het zover komt, heb ik een specifieke visie en werkwijze om de best mogelijke prestaties neer te zetten. Maar voor mij is het geen uitgemaakte zaak dat ik kan winnen van de ervaren wedstrijdkoks. Mocht dat niet lukken, dan wil ik volgend jaar opnieuw een poging wagen en leren van deze eerste poging."
 
In het verleden heeft Post meegedaan aan wedstrijden waaronder herhaaldelijke deelname aan de Gouden Koksmuts (2013 winst), maar heeft zich recentelijk vooral gericht op het koken bij De Bokkedoorns en het opzetten van Olivijn waar hij binnen luttele maanden een Michelinster verdiende. In 2017 is hij geslaagd voor de SVH Meesterproef.
 

In de voorronde van Bocuse d’Or Nederland op 27 mei, plaatsten zich:

Marco van der Wijngaard, ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht

Micha van der Veen, Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag

Kees Visser, Bij Kees in Zierikzee

Rob Wijnen, restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel

Finale

Het deelnemersveld voor de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam op maandag 23 september is nu compleet. Tijdens de finale zal in ieder geval een visgerecht in de opdracht zitten, waarbij de vis afkomstig zal zijn van Jan van As. Het vlees komt van Nice to meat. Tevens staan andere producten van de partners van Bocuse d’Or Nederland tot de beschikking van de finalisten. De jury in Rotterdam zal bestaan uit een groot aantal SVH Meesterkoks en sterrenchefs. Onder leiding van de nieuwe voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, wordt een imposante jury samengesteld.

Over Bocuse d’Or

De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in de Franse stad Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals de Bocuse d’Or Europe in Europa, de Copa Azteca voor Zuid Amerika en de Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal
Jan Smink pakt derde prijs internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire

Chef Jan Smink heeft de derde prijs gewonnen bij de befaamde internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega nam het op 28 januari 2020 in Parijs op tegen zeven internationale topchefs en maakte indruk op de internationale jury met...

Eetschilderij van Marnix Lange een lust voor het oog

Chef maakt verbluffend en eetbaar kunstwerk om te delen, gemaakt met respect en eerbied voor de natuur. Chef Marnix Lange maakt met zijn spectaculaire Eetschilderijen van eten iets heel bijzonders. Een spektakel van kleur, geur, smaak en textuur: een beleving die al je zintuigen prikkelt. In een ...

Internationaal Michelin
63 nieuwe sterren in Franse Michelingids

Met plezier onthult MICHELIN de 2020-selectie voor Frankrijk, die 63 nieuwe sterren bevat. De MICHELIN Gids Frankijk 2020 telt in totaal 628 sterrenrestaurants, verdeeld over het gehele land. Naast de selectie van de sterren, zet de Gids dit jaar ook de chefs in de spotlights die kiezen voor een...

Amsterdam Opening
Restaurant Felix opent in historisch cultuurhuis Felix Meritis

Met de opening van Restaurant Felix op 31 januari, wordt Felix Meritis niet alleen de culturele- maar ook gastronomische hotspot van de hoofdstad. Een ervaring bij restaurant Felix bestaat uit seizoensgebonden Nederlandse kwaliteitsproducten in combinatie met slimme kooktechnieken en een gedurfde ui...

Culinair Internationaal
Jan Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs tegen internationale topchefs

Chef Jan Smink komt dinsdag 28 januari 2020 voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega strijdt tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. Met winst zou Jan Smi...

Achtergronden Culinair
Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo voorlopig nog open

Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo zal vooralsnog nog volledig geopend zijn. De voorbereidingen voor de nieuwe locatie in de monumentale Theresiakapel in Hoogkerk bij Groningen zijn in volle gang, maar een verhuizing is op korte termijn nog niet te verwachten, zo laten eigenaren Marleen en J...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: