Vijfde finalist Bocuse d’Or Nederland bekend

7 juni 2019 | Thijs Jacobs

Het hoge woord is eruit: de vijfde finalist voor de finale van Bocuse d’Or Nederland is SVH Meesterkok Menno Post, restaurant Olivijn* in Haarlem. Post krijgt een wildcard van het bestuur van Bocuse d’Or. Vorige week plaatsten vier finalisten zich tijdens de voorronde die werd gehouden in het FrieslandCampina Innovation centre in Wageningen. De winnaar van de finale mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or in 2020 in Estland.
 
Post maakte zijn interesse kenbaar voor deelname aan de finale na de bekendmaking van de 10 chefs die gingen strijden in de voorronde. Hij volgt Bocuse al jaren en vindt nu de tijd rijp om zelf in de arena te stappen. Ricardo Eshuis, bestuurslid en directeur SVH: "Wanneer een SVH Meesterkok zijn interesse om deel te nemen kenbaar maakt, dan is dat een grote kans om de wedstrijd naar een nog hoger plan te tillen. De parallel tussen Bocuse en de Meestertitel is gauw gemaakt: in beide gevallen gaat het om het hoogste culinaire niveau. Dat is de reden dat SVH partner is van Bocuse d’Or. De zienswijze van Menno is voor het bestuur mede bepalend geweest om een wildcard toe te kennen." Conform de wedstrijdregels van Bocuse d’Or mag het bestuur maximaal twee wildcards uitdelen. Het is voor het eerst sinds 2015 dat er een wildcard voor de finale wordt uitgedeeld. De laatste keer was het Jan Smink die deze kreeg.

Reden om voor Bocuse d'Or op te geven

Post is verheugd over de wildcard en beseft terdege dat hij aan de bak zal moeten om ervaren wedstrijdkoks als Kees Visser en Marco van der Wijngaard te verslaan. "Ik kook dagelijks met de mooiste producten de gerechten voor mijn restaurant. Dat is uiteraard heel iets anders dan wedstrijdkoken. Voor mij gaven de mooie prestaties van het team Bocuse NL in de afgelopen jaren de doorslag om mee te gaan doen. In de lijst met deelnemers zag ik mooie namen staan, maar ik miste een echte Meesterkok. Waarom steekt niemand van deze boegbeelden echt zijn nek uit om Nederland verder op de kaart te zetten? Nu is het ervan gekomen dat ik mee kan doen in de finale. Ik ben bereid om, mocht ik de Nederlandse finale winnen, werk en Bocuse te combineren. Wanneer het zover komt, heb ik een specifieke visie en werkwijze om de best mogelijke prestaties neer te zetten. Maar voor mij is het geen uitgemaakte zaak dat ik kan winnen van de ervaren wedstrijdkoks. Mocht dat niet lukken, dan wil ik volgend jaar opnieuw een poging wagen en leren van deze eerste poging."
 
In het verleden heeft Post meegedaan aan wedstrijden waaronder herhaaldelijke deelname aan de Gouden Koksmuts (2013 winst), maar heeft zich recentelijk vooral gericht op het koken bij De Bokkedoorns en het opzetten van Olivijn waar hij binnen luttele maanden een Michelinster verdiende. In 2017 is hij geslaagd voor de SVH Meesterproef.
 

In de voorronde van Bocuse d’Or Nederland op 27 mei, plaatsten zich:

Marco van der Wijngaard, ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht

Micha van der Veen, Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag

Kees Visser, Bij Kees in Zierikzee

Rob Wijnen, restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel

Finale

Het deelnemersveld voor de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam op maandag 23 september is nu compleet. Tijdens de finale zal in ieder geval een visgerecht in de opdracht zitten, waarbij de vis afkomstig zal zijn van Jan van As. Het vlees komt van Nice to meat. Tevens staan andere producten van de partners van Bocuse d’Or Nederland tot de beschikking van de finalisten. De jury in Rotterdam zal bestaan uit een groot aantal SVH Meesterkoks en sterrenchefs. Onder leiding van de nieuwe voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, wordt een imposante jury samengesteld.

Over Bocuse d’Or

De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in de Franse stad Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals de Bocuse d’Or Europe in Europa, de Copa Azteca voor Zuid Amerika en de Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Branded Content
Professionele keukenapparatuur haal je bij een expert

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe keukenapparatuur wil je natuurlijk het beste van het beste. Bij HorecaRama vind je naast de laagste prijsgarantie ook een indrukwekkend assortiment keuken en horeca apparatuur. Of je nu zoekt naar een professionele aan- en afvoertafel of een koelkast van hoge kwal ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: