Vijf oplossingen tegen voedselproblematiek

16 februari 2012 |
Vijf oplossingen tegen voedselproblematiek<

Is 'no waste' op het gebied van voedsel een fabeltje? Welnee! De oplossingen en initiatieven liggen voor het oprapen. Zo wordt op 1 maart in Amsterdam de finale gehouden van
de wedstrijd Battle of the Cheetas Vijf teams van young professionals bedenken creatieve oplossingen voor wereldvoedselproblemen.
De teams zijn ieder toegewezen aan een probleem dat de wereldvoedselvoorziening bedreigt. De teams zijn: 'Gezonde voedselketens', 'Voedselverspilling', 'City farming', 'Voedselveiligheid', en 'Nieuwe financieringsmodellen'.

Team Gezonde voedselketens
Een derde van de wereldbevolking krijgt onvoldoende goed eten binnen. Door de manier waarop ontwikkelde landen hun voedselproductie en -consumptie hebben georganiseerd (10 kilo Braziliaans veevoer voor 1 kilo Hollands rundvlees) is er nu en in te toekomst voedseldeficiëntie.



__Oplossing: eet meer insecten__
In samenwerking met verschillende producenten en afzetkanalen worden nieuwe en duurzame mogelijkheden voor op de keukentafel en in het restaurant ontwikkeld. Het team stelt insecten eten voor. "We gaan meer insecten eten: Made in Holland. Daar stop je 10 kilo eiwitten in en er komt 9 kilo aan voedsel uit."

Team Voedselverspilling
Jaarlijks gooien Nederlandse supermarkten 150 miljoen euro aan bruikbare grondstoffen weg. Dit is 150 miljoen euro die niet wordt verdiend! In de huidige situatie rijden vrachtwagens van producenten richting de supermarkt. Van de supermarkt gaan de producten of richting consument of - als de verkoopdatum is verstreken - naar de afvalbak.



__Oplossing: maak een nieuwe kringloop__
De verkoopdatum van een tomaat is minder lang dan van tomatensoep. Hierin ligt volgens Team Voedselverspilling de oplossing. De avond voor het verstrijken van een de THT-datum worden de tomaten uit het schap gehaald en teruggestuurd naar de verwerker. Daar maken ze nieuwe producten van: soep, sap, ijs en pizza, wat vervolgens weer naar de supermarkt gaat voor menselijke consumptie.

City farming
De vraag naar voedsel stijgt, er komt steeds minder ruimte beschikbaar om voedsel te produceren en mensen zien niet meer in wat de waarde is van voedsel.



__Oplossing: slimme teelt in lege kantoren__
In een gesloten systeem wordt groente snel, veilig en efficiënt groeit. Er wordt extreem zorgvuldig gebruik van ruimte, water en schaarse grondstoffen. Groente wordt geteeld daar waar zij gebruikt wordt. Food Miles worden Food Steps. Het team wil een toepasbare versie van PlantLab ontwikkelen die wordt geïntegreerd in de stedelijke omgeving.

Team Voedselveiligheid
Wat is veilig voedsel? En is veilig hetzelfde als gezond? De regels zijn in de ogen van dit team zo streng, dat het voor nieuwe en kleinschalige producenten vrijwel onmogelijk is innovatieve of ambachtelijke producten op de markt te brengen.



__Oplossing: transparante verkoop, consumenten kiezen zelf__
Consumenten beslissen zelf over wat veilig is en wat niet. Er komt een merklabel, Riszky Foodz, voor innovatieve, ambachtelijke en ook zelfgemaakte producten, zoals kazen, zuivelproducten en bijvoorbeeld jams. Op de producten komt het telefoonnummer van de producent en de verkoop geschied via een internetwinkel. Transparantie voorop.

Team Nieuwe financieringsmodellen
In de winkel wordt niet de 'echte prijs' voor producten betaald. In de prijs bij de kassa in het westen zitten niet de schade aan milieu en maatschappij verrekend. Toch zijn er al wel manieren ontwikkeld door wetenschappers om de schade in kaart te brengen en uit te drukken in geld.



__Oplossing: naar een nieuwe prijsbewustheid__
Het team wil deze aanwezige kennis vertalen naar een Echte Prijs standaard. Stap voor stap willen ze met producenten, consumenten en andere belanghebbende werken aan een duurzame economie in 2035. Consumenten kunnen zo producten kiezen met de echte prijs.

Er kan gestemd worden op het beste idee via de site van OneWorld.nl
De wedstrijd wordt georganiseerd door de jubilerende Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: