Vijf jaar Deliveroo in Nederland: dit zijn onze eetgewoonten

Auteur: Thijs Jacobs
9 oktober 2020
Vijf jaar Deliveroo in Nederland: dit zijn onze eetgewoonten

Deze maand is het alweer vijf jaar geleden dat Deliveroo zich in Nederland vestigde. Inmiddels zijn we heel wat patatjes, pizza’s en poké bowls verder, dus tijd om de balans op te maken: wat heeft de bezorgdienst ons op culinair gebied gebracht in de afgelopen jaren? Daarvoor is Deliveroo de data-archieven ingedoken en dat leverde leuke inzichten op over onze eetgewoonten. 

Burgers onveranderd populair

Inmiddels bezorgt de dienst eten van ruim 3.000 lokale restaurants in negentien Nederlandse steden. Of dat keuzestress oplevert? Welnee. Nog altijd staan de Amerikaanse en Italiaanse keukens prominent op de eerste en tweede plaats. Even was er ruimte voor een culinair uitstapje en betraden de keukens van Hawaï (2018) en Japan (2019) de top drie, maar in 2020 bleven we liever dicht bij huis - ook op eetgebied - en staat weliswaar Nederland op de derde plek. Vooral in Amsterdam is men niet vies van een Hollandse snack op z’n tijd.

Dit waren per keuken de meest populaire gerechten bij Deliveroo: 

Top 3 Amerikaanse gerechten:

Cheeseburger - Five Guys, Den Haag

Whopper® Menu - Burger King, Reguliersbreestraat Amsterdam

Spicy Chicken Taco - Taco Bell, Eindhoven

Top 3 Italiaanse gerechten:

Margherita - Follia, Den Haag

Kinder Bueno - IJssalon Intermezzo, Tilburg

Finocchiona salami - De Pizzabakkers, Haarlem

Top 3 Nederlandse gerechten: 

Van Dobben Kroket - Van Dobben, Amsterdam 

Broodje Gehaktbal - Slagerij Vet, Amsterdam

Frikandel speciaal - Frietboutique, Amsterdam

Vrijdag, besteldag

Wat wel is overgewaaid vanuit het buitenland is het tijdstip waarop Nederlanders zijn gaan eten. De gemiddelde bestelling werd in 2015 om 19:13 uur geplaatst, waar Deliveroo tegenwoordig voornamelijk wordt geraadpleegd om 19:47 uur. Ook de dag waarop we liever niet zelf in de keuken staan is veranderd: vijf jaar geleden was zondag nog de populairste dag om eten te bestellen, in 2020 laten we de riders massaal voorrijden op vrijdag. 

Overig nieuws