Vijf jaar Deliveroo in Nederland: dit zijn onze eetgewoonten

9 oktober 2020 | Thijs Jacobs

Deze maand is het alweer vijf jaar geleden dat Deliveroo zich in Nederland vestigde. Inmiddels zijn we heel wat patatjes, pizza’s en poké bowls verder, dus tijd om de balans op te maken: wat heeft de bezorgdienst ons op culinair gebied gebracht in de afgelopen jaren? Daarvoor is Deliveroo de data-archieven ingedoken en dat leverde leuke inzichten op over onze eetgewoonten. 

Burgers onveranderd populair

Inmiddels bezorgt de dienst eten van ruim 3.000 lokale restaurants in negentien Nederlandse steden. Of dat keuzestress oplevert? Welnee. Nog altijd staan de Amerikaanse en Italiaanse keukens prominent op de eerste en tweede plaats. Even was er ruimte voor een culinair uitstapje en betraden de keukens van Hawaï (2018) en Japan (2019) de top drie, maar in 2020 bleven we liever dicht bij huis - ook op eetgebied - en staat weliswaar Nederland op de derde plek. Vooral in Amsterdam is men niet vies van een Hollandse snack op z’n tijd.

Dit waren per keuken de meest populaire gerechten bij Deliveroo: 

Top 3 Amerikaanse gerechten:

Cheeseburger - Five Guys, Den Haag

Whopper® Menu - Burger King, Reguliersbreestraat Amsterdam

Spicy Chicken Taco - Taco Bell, Eindhoven

Top 3 Italiaanse gerechten:

Margherita - Follia, Den Haag

Kinder Bueno - IJssalon Intermezzo, Tilburg

Finocchiona salami - De Pizzabakkers, Haarlem

Top 3 Nederlandse gerechten: 

Van Dobben Kroket - Van Dobben, Amsterdam 

Broodje Gehaktbal - Slagerij Vet, Amsterdam

Frikandel speciaal - Frietboutique, Amsterdam

Vrijdag, besteldag

Wat wel is overgewaaid vanuit het buitenland is het tijdstip waarop Nederlanders zijn gaan eten. De gemiddelde bestelling werd in 2015 om 19:13 uur geplaatst, waar Deliveroo tegenwoordig voornamelijk wordt geraadpleegd om 19:47 uur. Ook de dag waarop we liever niet zelf in de keuken staan is veranderd: vijf jaar geleden was zondag nog de populairste dag om eten te bestellen, in 2020 laten we de riders massaal voorrijden op vrijdag. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: