Vijf initiatieven tegen voedselverspilling

7 juli 2017 | Roy Spijker
Vijf initiatieven tegen voedselverspilling<

Als het aan het Europees Parlement ligt, wordt in 2030 voor de helft minder voedsel verspild. Op dit moment wordt in de hele Europese Unie jaarlijks 88 miljoen ton aan voedsel verspild, dat komt neer op 173 kilogram per persoon. Er zijn voldoende initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, ook voor de horeca. Wij zetten er een paar op een rijtje:

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN LUNCHROOM

No Waste Just Taste
Op de website www.nowastejusttaste.com kunnen horecagelegenheden dagaanbiedingen plaatsen tegen een flinke korting. Handig als jouw zaak bijvoorbeeld een dag heeft met weinig reserveringen, en toch een flinke voorraad waar het vanaf moet. De consument kan via de website of via de app van het platform reserveren.

Doggybag
In 2014 startte Natuur & Milieu een doggybag-campagne om voedselverspilling tegen te gaan. In samenwerking met Depa en de Rabobank deelde het platform 50.000 gratis doggybags uit. Met succes: uit een onderzoek, uitgevoerd door Motivaction, blijkt dat Nederlanders het steeds normaler vinden om naar een doggybag te vragen.

Lunchie Market
Lunchie Market is een nieuwe app die buurtbewoners op een goedkope manier kennis laat maken met exclusieve gerechten van horecazaken bij hen in de buurt. Het platform is ontworpen met het idee om voedselverspilling tegen te gaan. Via Lunchie Market kan de consument maaltijden door middel van een plattegrond; deze worden direct via de app afgerekend. Vervolgens kan de gast zijn maaltijd eten in jouw restaurant.

ResQ
Nog een app die het mogelijk maakt om de grote voorraad aan eten alsnog te verkopen. Met ResQ krijgt de consument aanbiedingen van maaltijden te zien van restaurants en lunchrooms die meedoen. De gerechten kunnen direct via de app gereserveerd en betaald worden, waarna de maaltijd alleen nog maar opgehaald hoeft te worden en thuis (of op het werk) wordt opgegeten.

Voedingscentrum
Het Voedingscentrum geeft advies over goed en gezond eten. Op de website van Het Voedingscentrum staan veel tips om voedselverspilling tegen te gaan, bijvoorbeeld hoe je kan omgaan met restjes. Ook heeft Het Voedingscentrum de Slim Koken App ontwikkeld, die helpt bij het samenstellen van recepten op basis van één of meerdere restjes.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Internationaal
EQUIPHOTEL uitgesteld naar 2022

Gezien de huidige situatie rondom de COVID-19 epidemie, die momenteel op lokaal en mondiaal niveau voortdurend verslechtert, kondigt Reed Expositions France aan dat de 2020-editie van de EQUIPHOTEL, die oorspronkelijk gepland stond van 15 t/m 19 november 2020, is uitgesteld naar 2022. De afgelope...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Nice 'n Easy
Sous-vide garen, zo werkt het

Sous-vide koken heeft de laatste jaren in de horeca flink aan populariteit gewonnen. Bij deze techniek worden in een waterbad met exact gecontroleerde lage temperatuur vacuümverpakte producten gelijkmatig gegaard. Doordat het gevacumeerd is, behoudt het smaak en structuur. Hoewel sous-vide in d...

KHN Coronacrisis
KHN: kabinet voert disproportionele maatregelen in tegen horeca

De blijvende toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: