Vijf initiatieven tegen voedselverspilling

7 juli 2017 | Roy Spijker
Vijf initiatieven tegen voedselverspilling

Als het aan het Europees Parlement ligt, wordt in 2030 voor de helft minder voedsel verspild. Op dit moment wordt in de hele Europese Unie jaarlijks 88 miljoen ton aan voedsel verspild, dat komt neer op 173 kilogram per persoon. Er zijn voldoende initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, ook voor de horeca. Wij zetten er een paar op een rijtje:

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN LUNCHROOM

No Waste Just Taste
Op de website www.nowastejusttaste.com kunnen horecagelegenheden dagaanbiedingen plaatsen tegen een flinke korting. Handig als jouw zaak bijvoorbeeld een dag heeft met weinig reserveringen, en toch een flinke voorraad waar het vanaf moet. De consument kan via de website of via de app van het platform reserveren.

Doggybag
In 2014 startte Natuur & Milieu een doggybag-campagne om voedselverspilling tegen te gaan. In samenwerking met Depa en de Rabobank deelde het platform 50.000 gratis doggybags uit. Met succes: uit een onderzoek, uitgevoerd door Motivaction, blijkt dat Nederlanders het steeds normaler vinden om naar een doggybag te vragen.

Lunchie Market
Lunchie Market is een nieuwe app die buurtbewoners op een goedkope manier kennis laat maken met exclusieve gerechten van horecazaken bij hen in de buurt. Het platform is ontworpen met het idee om voedselverspilling tegen te gaan. Via Lunchie Market kan de consument maaltijden door middel van een plattegrond; deze worden direct via de app afgerekend. Vervolgens kan de gast zijn maaltijd eten in jouw restaurant.

ResQ
Nog een app die het mogelijk maakt om de grote voorraad aan eten alsnog te verkopen. Met ResQ krijgt de consument aanbiedingen van maaltijden te zien van restaurants en lunchrooms die meedoen. De gerechten kunnen direct via de app gereserveerd en betaald worden, waarna de maaltijd alleen nog maar opgehaald hoeft te worden en thuis (of op het werk) wordt opgegeten.

Voedingscentrum
Het Voedingscentrum geeft advies over goed en gezond eten. Op de website van Het Voedingscentrum staan veel tips om voedselverspilling tegen te gaan, bijvoorbeeld hoe je kan omgaan met restjes. Ook heeft Het Voedingscentrum de Slim Koken App ontwikkeld, die helpt bij het samenstellen van recepten op basis van één of meerdere restjes.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: