Vier kandidaten door naar Nederlandse finale Bocuse d'Or

27 mei 2019 | Redactie

Op 27 mei hebben 10 geselecteerde kandidaten in het FrieslandCampina Innovation Center gestreden voor een plek in de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. In 1 uur en 25 minuten moesten de kandidaten hun gerecht op 5 borden presenteren aan de vakjury.

De vakjury stond onder leiding van SVH Meesterkok Marco Poldervaart. De kandidaten hebben gewerkt met kalfsvlees van de Van Drie Group, aardappelgarnituur en kregen ter plaatse een blackbox met groenten van het seizoen van de Makro aangeboden. Het was verplicht om te werken met deze ingrediënten en de producten van onze partners, waaronder Chef.
 
De vakjury was kritisch op de gerechten die werden gepresenteerd. Deelnemen aan de wereldfinale om de Bocuse d’Or betekent deelnemen op het hoogste internationale culinaire niveau. Wedstrijdleider Marco Poldervaart: “Vandaag hebben we gezien dat er veel culinaire ambitie in de Nederlandse keukens is. We hebben mooie presentaties gezien, maar onder druk koken en dan een goed geheel neerzetten is een uitdaging. Dat hoort bij deze wedstrijd.” De voorbereidingen voor deze wedstrijd vragen naast kennis, ervaring en creativiteit, veel energie, tijd, enthousiasme en lef. Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam wordt op maandag 23 september de Nederlandse finale gehouden op het podium World of Bocuse d’Or. Daar gaan de sterkste kandidaten uit de voorronde de strijd aan. Deze deelnemers zijn:

- Marco van der Wijngaard van ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht

- Micha van der Veen, Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag

- Kees Visser van Bij Kees in Zierikzee

- Rob Wijnen restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel


Het bestuur van Bocuse d’Or Nederland gaat één wildcard uitgeven aan een kandidaat die rechtstreeks deel mag nemen aan de finale in Rotterdam. Wie dat is, wordt over ruim een week bekendgemaakt. Dat is dan de vijfde deelnemer aan de Nederlandse finale. Na de Nederlandse finale gaat er wekelijks getraind worden voor de Europese finale in Tallinn, Estland. De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt plaats in het Franse Lyon.
 
De vakjury, die naast Poldervaart bestaat uit SVH Meesterkoks Pascal Jalhay en Marcel de Leeuw en namens FrieslandCampina André van Dongen, zag zich voor een dilemma gesteld. De uitslagen lagen extreem ver uit elkaar. Waar de een heel goed presteerde op smaak en bereiding werden er juist weer punten verspeeld op de presentatie. De top 4 wist als beste de onderdelen te combineren tot wedstrijdwaardige gerechten.

Nederlandse finale

Deze vier kandidaten hebben zich geplaatst voor de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam op maandag 23 september. Daar zal in ieder geval een visgerecht in de opdracht zitten, waarbij de vis afkomstig zal zijn van Jan van As of Delisalm. De jury in Rotterdam zal bestaan uit een groot aantal SVH Meesterkoks en sterrenchefs. Onder leiding van de nieuwe voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, wordt een imposante jury samengesteld.

Over Bocuse d’Or

De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in de Franse stad Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals de Bocuse d’Or Europe in Europa, de Copa Azteca voor Zuid Amerika en de Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Achtergronden Vega
10x vegan innovatie op Horecava 2020

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers. In deze blog zet ProVeg Nederland 10 van de meest vernieuwende ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: