Vier kandidaten door naar Nederlandse finale Bocuse d'Or

27 mei 2019 | Redactie

Op 27 mei hebben 10 geselecteerde kandidaten in het FrieslandCampina Innovation Center gestreden voor een plek in de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. In 1 uur en 25 minuten moesten de kandidaten hun gerecht op 5 borden presenteren aan de vakjury.

De vakjury stond onder leiding van SVH Meesterkok Marco Poldervaart. De kandidaten hebben gewerkt met kalfsvlees van de Van Drie Group, aardappelgarnituur en kregen ter plaatse een blackbox met groenten van het seizoen van de Makro aangeboden. Het was verplicht om te werken met deze ingrediënten en de producten van onze partners, waaronder Chef.
 
De vakjury was kritisch op de gerechten die werden gepresenteerd. Deelnemen aan de wereldfinale om de Bocuse d’Or betekent deelnemen op het hoogste internationale culinaire niveau. Wedstrijdleider Marco Poldervaart: “Vandaag hebben we gezien dat er veel culinaire ambitie in de Nederlandse keukens is. We hebben mooie presentaties gezien, maar onder druk koken en dan een goed geheel neerzetten is een uitdaging. Dat hoort bij deze wedstrijd.” De voorbereidingen voor deze wedstrijd vragen naast kennis, ervaring en creativiteit, veel energie, tijd, enthousiasme en lef. Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam wordt op maandag 23 september de Nederlandse finale gehouden op het podium World of Bocuse d’Or. Daar gaan de sterkste kandidaten uit de voorronde de strijd aan. Deze deelnemers zijn:

- Marco van der Wijngaard van ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht

- Micha van der Veen, Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag

- Kees Visser van Bij Kees in Zierikzee

- Rob Wijnen restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel


Het bestuur van Bocuse d’Or Nederland gaat één wildcard uitgeven aan een kandidaat die rechtstreeks deel mag nemen aan de finale in Rotterdam. Wie dat is, wordt over ruim een week bekendgemaakt. Dat is dan de vijfde deelnemer aan de Nederlandse finale. Na de Nederlandse finale gaat er wekelijks getraind worden voor de Europese finale in Tallinn, Estland. De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt plaats in het Franse Lyon.
 
De vakjury, die naast Poldervaart bestaat uit SVH Meesterkoks Pascal Jalhay en Marcel de Leeuw en namens FrieslandCampina André van Dongen, zag zich voor een dilemma gesteld. De uitslagen lagen extreem ver uit elkaar. Waar de een heel goed presteerde op smaak en bereiding werden er juist weer punten verspeeld op de presentatie. De top 4 wist als beste de onderdelen te combineren tot wedstrijdwaardige gerechten.

Nederlandse finale

Deze vier kandidaten hebben zich geplaatst voor de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam op maandag 23 september. Daar zal in ieder geval een visgerecht in de opdracht zitten, waarbij de vis afkomstig zal zijn van Jan van As of Delisalm. De jury in Rotterdam zal bestaan uit een groot aantal SVH Meesterkoks en sterrenchefs. Onder leiding van de nieuwe voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, wordt een imposante jury samengesteld.

Over Bocuse d’Or

De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in de Franse stad Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals de Bocuse d’Or Europe in Europa, de Copa Azteca voor Zuid Amerika en de Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Michelin
Videoportret: Mauro Colagreco, de beste chef ter wereld

Mauro Colagreco mag zich een jaar lang de beste chef ter wereld noemen. De geboren Argentijn met Italiaanse roots leerde koken van Alain Ducasse en Alain Passard, runt restaurants in China en opende in 2006 Mirazur, dat vandaag werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Het is meteen een p...

Opening Interview
Bagels & Beans opent eerste aGoGo in Hoog Catharijne Utrecht

Speciaal voor wie wel wil genieten, maar niet wil wachten, opent op donderdag 4 juli de allereerste Bagels & Beans aGoGo: de bekende belegde bagels en prijswinnende Panamese koffie, maar dan sneller. Naast dit compleet nieuwe concept krijgt winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht ook een &lsquo...

Awards Mensen
De Librije terug in mondiale top 50

De Librije is terug in de top 50 van beste restaurants ter wereld. Het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer is terug te vinden op plaats 46. De Britse uitgeverij William Reed Business Media publiceert jaarlijks een lijst met de vijftig bete restaurants ter wereld. Op nummer é&e...

Awards Duurzaamheid
Finalisten Gaia Green Awards 2019 bekend

De vakjury van de Gaia Green Awards heeft vandaag de 3 finalisten per categorie bekend gemaakt. De volgende horecabedrijven zijn doorgedrongen tot de finale van de Gaia Green Awards 2019: Strandpaviljoens - Nautilus aan Zee (Egmond aan Zee / NL) - The Shore (Scheveningen / NL) - Sjoerd (...

Restaurant
Bistro Croquant sluit zich aan bij Maastricht Culinair

Bistro Croquant in Maastricht sluit per 1 juli 2019 aan bij Maastricht Culinair. Eigenaar Roland Philipsen is verheugd dat zijn kwaliteitsbistro binnen twee jaar na de opening onderdeel uitmaakt van het samenwerkingsverband voor de betere restaurants en smaakmakers in Maastricht en omgeving. Bist...

Awards Mensen
Rosalie Theunissen winnaar Klasbak Trofee 2019

Op maandag 24 juni ontving Rosalie Theunissen tijdens het Slotdiner van Tour Culinair in sterrenrestaurant One in Roermond de Klasbak Trofee 2019. Met het jaarlijks uitreiken van de Trofee willen Tour Culinair en SVH het belang van het overdragen van vakkennis in de horeca positief onder de aandacht...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: