Vernieuwingen Koninklijke IGC geven eigentijds accent aan historisch interieur

6 september 2017 | Roy Spijker

De Koninklijke Industrieele Groote Club (IGC) op de Dam in Amsterdam kent een historie van meer dan een eeuw en beschikt over een indrukwekkend interieur. Deze zomer is een meerjarige restauratie afgerond, die het sociëteitsgebouw weer de grandeur van 1916 verleent en het up to date maakt als exclusieve eventlocatie.

De vernieuwingen zijn met respect voor traditie en stijl gerealiseerd. Het restaurant is onder handen genomen door Studio Linse, die karakteristieke details liet terugkomen in een eigentijdse versie van de oorspronkelijke Eetzaal, nu omgedoopt tot Rienstra’s Eetzaal. De klassieke Clubzaal werd voorzien van nieuwe ‘originele’ wandbekleding, waarbij een bijzonder staaltje vakmanschap kwam kijken.

De bijna 1.500 leden van de vereniging gebruiken de locatie doordeweeks als besloten businessclub en sociëteit. Van vrijdag tot en met zondag zijn het restaurant en de Clubzaal beschikbaar voor niet-leden. De zeven recent vernieuwde banquetzalen zijn zeven dagen per week voor leden én niet-leden af te huren.

Richard Francke, directeur van de Koninklijke IGC over de ingrijpende verbouwing: “Dit was hét moment voor vernieuwing. Wij zijn een actieve Club en volop in beweging, ook door exclusieve feesten en evenementen te faciliteren. Wij zijn klaar voor nieuwe ontwikkelingen die op ons afkomen met de realisatie van het Rode Loper project, de komst van de Noord-Zuidlijn en het binnenkort te openen Twenty Seven boetiekhotel boven ons, in ditzelfde pand.”

Rienstra’s Eetzaal
De titel Eetzaal is in ere hersteld en gekoppeld aan de naam van Frans Rienstra, de voormalig voorzitter van de Koninklijke IGC, die ervoor zorgde dat de horecaexploitatie na ruim 20 jaar in 2012 weer in eigen beheer van de Club kwam.

Historie, kleur en comfort stonden centraal bij de vernieuwing van het restaurant. Architecten Paul Linse en Barbara de Vries: “Het gebouw ademt sfeer en de vele authentieke elementen en details geven extra cachet. De echo van toen klinkt door in het ontwerp van nu, dat we als warme tijdloosheid willen omschrijven.”

De architecten creëerden een open, interactieve sfeer met een kleurenpalet waarbij licht jadegroen gecombineerd is met het bestaande donkere, bijna zwarte hout van de Club. Het nieuwe meubilair, de plafondhoge vitrinekasten, gerestaureerde schilderijen, zilvercollectie en spiegels passen als een maatpak. Voor de wandbekleding is het oorspronkelijke ontwerp uit 1916 van Theodoor Nieuwenhuis gehanteerd. De nieuwe bespanning is gerealiseerd in samenwerking met het Textiel Museum in Tilburg. 

Wandbespanning volgens digitaal ontwerp
De stof is gemaakt op basis van het patroon van Theodoor Nieuwenhuis die in 1916 ook de wandbekleding voor de Clubzaal en de bestuurskamer van de Koninklijke IGC heeft ontworpen. Bij de ontwikkeling van de nieuwe variant is Judith Peskens, productontwikkelaar van het TextielLab, in het depot van het museum gedoken, om de verschillende stoffen en ontwerpen van Nieuwenhuis te bestuderen. Op basis hiervan is een keuze gemaakt in kwaliteit, dessin en kleurstelling. Het gekozen patroon is in het TextielLab digitaal overgetekend op de computer. De kwaliteit van het materiaal is gebaseerd op die van de originele stoffen, zodat het zo dicht mogelijk bij het origineel komt en stevig genoeg is als wandbekleding. Het was voor het eerst dat het museum een wandbespanning volgens deze techniek creëerde. In totaal is er 100 meter bespanning geproduceerd.

Wandbespanning Clubzaal
In de zomermaanden is ook de 101-jaar oude wandbespanning in de klassieke Clubzaal vervangen. Dit meesterwerk naar een ontwerp van Theodoor Nieuwenhuis is door een weverij in België nagemaakt. De bespanning is het resultaat van een uniek staaltje vakmanschap; het ontwikkelings- en maakproces duurde vier jaar om de kwaliteit en uitstraling van de originele bespanning uit 1916 te evenaren. De fluwelen stof heeft een grote mate van verfijning waarbij op subtiele wijze een patroon is aangebracht door een speciale weeftechniek, vroeger bekend als épinglé coupé.

Blikvanger 
Blikvanger in Rienstra’s Eetzaal is de monumentale kroonluchter in art deco-stijl, daterend van rond 1930, van ontwerper Marius Ernest Sabino (1878-1961). De kroonluchter hing tot deze zomer in de entree van het pand, die nu gewijzigd is door de komst van boetiekhotel Twenty Seven.

Koninklijke IGC Pop-Up Museum voor een weekend
Het ‘IGC Pop-Up Museum’ opent op 16 en 17 september de deuren voor alle Amsterdammers en bezoekers van de stad. Beide dagen worden van 10.00 -17.00 uur rondleidingen gegeven, met speciale aandacht voor alle recent gerestaureerde schilderijen en de collectie zilverwerk die de Club in de afgelopen decennia heeft opgebouwd. De toegang is gratis. Aanmelden op de dag zelf bij de receptie van de Club, Dam 27 Amsterdam. (Tip: ruim op tijd komen i.v.m. de verwachte drukte).

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Culinair Nice 'n Easy
''Natuurlijk kopen we weleens voorgesneden uitjes in''

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Awards Vega
Restaurant Veggies On Fire wint duurzaamheidsprijs voor de horeca

Veggies On Fire, Vegan Restaurant Den Haag wint voor de tweede maal op rij de duurzaamheidsprijs voor de horeca van Nederland en België. Op dinsdag 22 september werden in Ahoy, tijdens de zwaar versoberde editie van Gastvrij Rotterdam, maar toch geheel in stijl, de Gaia Green Awards 2020 uitger...

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: