'Verboden' Spaanse blauwe wijn is hit in Amerika

15 september 2017 | Roy Spijker

Het was een fikse tegenvaller voor een aantal Spaanse studenten uit het Baskenland, toen zij te horen kregen dat hun blauw wijn verboden werd door de traditionele Spaanse wijnbouwsector. De wijn van de start-up Gïk Live mocht niet de naam 'Vino' dragen. De studenten gaven niet op, en nu is de wijn een hit in de Verenigde Staten.

De blauw gekleurde wijn van Gïk Live werd begin dit jaar in Spanje verboden. Volgens de wijnbouwsector was het geen traditionele wijn. Deze moet namelijk rood, wit, rosé of een mousserende wijn zijn. De bedenkers kregen een boete van 3.000 euro wegens blasfemie, moesten het woord 'Vino' van de etiketten halen de kleur van de wijn veranderen als ze weer als 'Vino' door het leven wilden gaan. 

Anthyocyacin

De blauwe wijn van Gïk wordt gemaakt van enkel Spaanse druiven uit diverse regio's als La Rioja, Zaragoza, León en Castilla-La Mancha. De diepe elektrische blauwe tint komt door de toevoeging van anthyocyacin, een natuurlijk pigment dat afkomstig is van de huid van druiven en indigo, een natuulijke kleurstof afkomstig van de wede plant. Die toevoeging is echter verboden door de Spaanse wijnsector, waardoor het verbod er op de blauwe wijn kwam.

De bedenkers van Gïk zijn het niet eens met het verbod en zijn hun heil ergens gaan zoeken. Er werd gezocht naar een andere makrt in tradiotonele wijnlanden. Deze werd gevonden in de Verenigde Staten, waar Gïk geen last heeft van strenge wetten. Inmiddels zijn er al 30.000 flessen besteld, die binnenkort naar de Verenigde Staten worden gevlogen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel zes; de ChristenUnie

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Achtergronden Gastronomie
Tijdelijk vegan burgerrestaurant tijdens Nationale Week Zonder Vlees 

Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch vleesch minstens net zo lekker is als dierlijk vlees. Zélfs ...

Toerisme
Impact Corona op Flevolandse gastvrijheidssector steeds groter

Onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de vrijetijdssector in Flevoland laat zien dat de sector in Flevoland flink geraakt is. In juli en december 2020 zijn onder Flevolandse ondernemers in de vrijetijdssector peilingen gehouden met vragen over – onder andere – omzetverlies, t ...

Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

KHN
Kort geding KHN tegen de Staat over TVL op 9 maart

KHN is vorige week een kort geding gestart tegen de Staat der Nederlanden voor het uitbetalen van de TVL. Dit kort geding zal a.s. dinsdag 9 februari om 14:00 dienen in de Rechtbank in Den Haag. KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk de aanvulling op de Tegemoetkoming Vaste La ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: