Veel vrouwen aan de top bij Debuut Horeca

6 maart 2020 | Thijs Jacobs

In de zakenwereld hebben nog altijd weinig vrouwen een leidinggevende functie en wordt slechts 15% van de topfuncties van de 5000 grootste bedrijven de functie bezet door een vrouw. Volgens Annette Hardeman – directiesecretaris en lid van het MT – ligt dit percentage bij horeca-organisatie Debuut een stuk hoger. Bij 33% van de vestigingen is de leiding in handen van een vrouw.

De functie van bedrijfsleider dient volgens Annette niet onderschat te worden. Als bedrijfsleider ben je namelijk verantwoordelijk voor hoge omzetcijfers, geef je leiding aan een grote groep medewerkers, ben je verantwoordelijk voor het tijdig bestellen bij diverse leveranciers, zorg je ervoor dat je locatie altijd picobello eruit ziet, adem je gastvrijheid uit en ben je het gezicht van de locatie naar de gasten.

Veel meters binnen de horeca

Sinds vier maanden is Mireille (50) bedrijfsleider bij Usine in Eindhoven. In 22 jaar tijd heeft zij na haar studie psychologie een indrukwekkende carrière in de horeca opgebouwd. Zij heeft drie verschillende zaken gehad en was naast ondernemer actief als gastvrouw en chef-kok. De grootte en uitstraling van Usine trokken haar enorm aan. Zij is vijf dagen per week bij het restaurant aanwezig, wisselend overdag en ’s avonds. Een groot deel van haar tijd brengt ze door op kantoor of in bespreking met medewerkers, maar ze is ook veel op de vloer te vinden. Ze vindt het belangrijk dat iedereen in het team zich gezien voelt en er samen voor gaat. Bij Usine bestaat het managementteam grotendeels uit vrouwen. Dit zorgt voor een interessante dynamiek, want deze vrouwen hebben allen meters gemaakt in de horeca.

Ze putten uit elkaars kracht en weten waar ze voor staan, discussies zijn to the point en leerzaam. Daar is Mireille dan ook erg trots op. Ze is nog niet zo lang bij Usine, maar heeft er haar eerste prioriteit van gemaakt dat er een sterk team ontstond. “Ik sta niet aan het hoofd van inwisselbare poppetjes. Wij staan hier met zijn allen sámen en zetten zo een topzaak neer. Ik ben hier nog lang niet klaar!” Ze kijkt uit naar het moment dat ze een jaar bij Usine aan de slag is, zodat ze weet wat er door een heel jaar heen speelt en daar het jaar erop de vruchten van kan plukken. Haar streven? De grootste en meeste bekende hotspot van Eindhoven worden.

Ook van alle allround bedrijfsleiders is 33% vrouw. De allround bedrijfsleiders bij Debuut ondersteunen een bedrijfsleider met een specifieke opdracht gedurende een bepaalde periode en moeten dan ook alle facetten van de functie van bedrijfsleider tot in de puntjes beheersen.

Na haar eerste bijbaan in de horeca op haar twaalfde, is Danique (25) niet meer gestopt. Ze ging van medewerker naar assistent teamleider en van bedrijfsleider naar allround bedrijfsleider. In al die jaren heeft zij veel kennis en kunde opgebouwd die ze nu graag en vol trots deelt met haar collega’s. In haar huidige functie steunt ze bedrijfsleiding en helpt bij processen door zich in gedachte te verplaatsen in de medewerkers en dit te vertalen naar Debuut. Ze zorgt dat alles achter de schermen klopt, eet aan het einde van de middag met haar team en draait dan operationeel mee. Ze is er voor de mensen, wil de medewerkers leren kennen en weten wat er speelt. Door aanwezig te zijn, bereik je samen meer. Dit koppelt zij terug naar de andere managers – iedereen is er voor en met elkaar. In tegenstelling tot Mireille, werkt Danique veel samen met mannen, van de directie en regiomanagers. Een interessante dynamiek, omdat zij merkt dat haar collega’s vooral naar cijfers kijken en zij daar ook voorbij wil kijken. Danique heeft zich door hard te werken en op de vloer te leren enorm opgewerkt. “Het kriebelt ook zeker om nog verder te gaan voor regiomanager. Ik heb andere ervaring dan mijn collega’s in het regiomanagement team, dus daar kan ik absoluut iets aan toevoegen:"
Zij hoopt daarnaast ook dat er in de nabije toekomst meer vrouwen deel uit gaan maken van het directieteam van Debuut, omdat die wisselwerking juist zorgt voor een krachtig bedrijf.

Debuut is trots op haar vrouwelijke leidinggevenden en zet ze op Internationale Vrouwendag dan ook graag in de spotlight. Het is de ambitie van de directie om binnen vijf jaar het percentage vrouwen in het MT dan wel op directie niveau op gelijke hoogte te brengen als het percentage (allround) bedrijfsleiders.

Over Debuut Horeca

Debuut Horeca is een organisatie die hoogkwalitatieve, onderscheidende horeca beheert en ontwikkelt in Nederland. Met 34 locaties, 20 formules, 3 miljoen gasten en een omzet in 2018 van 52 miljoen is Debuut Horeca een belangrijke speler in de horecawereld. De verrassende horecaconcepten van Debuut Horeca bevinden zich op bijzondere locaties door heel Nederland en vele zijn ware begrippen waaronder STAN&CO, Popocatepetl The Mexican, Beers & Barrels, De Vooruitgang, Breakaway en Belgian Beer Café Olivier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Laat jouw terras zien!

Het is bijna zover. Op 28 april mogen de terrassen, natuurlijk wel met de nodige beperkingen, weer open. Het is voor veel horecaondernemers het startschot voor de race naar volledige heropening van de horeca en inmiddels worden er de nodige voorbereidingen getroffen om de terrassendag woensdag tot e ...

Drinks
Recordaantal van 539 bieren in 7e Dutch Beer Challenge

Op donderdag 22 april 2021 werd voor de zevende keer de Dutch Beer Challenge gehouden. Voor deze editie van de Nederlandse biercompetitie hebben grote en kleine brouwerijen gezamenlijk een recordaantal van 539 bieren ingeschreven. Deze editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by ...

Sligro lanceert herstartcampagne voor heel horeca-Nederland

Na een bizar jaar ligt er, met de aangekondigde opening van de terrassen op 28 april, een nieuw begin in het verschiet. Dat we elkaar weer mogen ontmoeten en samen kunnen genieten. Sligro wil op een hartverwarmende manier heel horeca-Nederland laten weten dat ze er voor ze zijn en graag met ze optre ...

Achtergronden Corona
15 procent Nederlanders bezoekt minder vaak horeca vanwege contactformulieren

Nu de terrassen weer gedeeltelijk heropend worden, zullen horecaondernemers hun bezoekers ook opnieuw moeten vragen om contactgegevens voor bron- en contactonderzoek. 14,9 procent van de Nederlanders bezoekt echter minder horeca vanwege de vraag om contactgegevens achter te laten. Dit en meer blijkt ...

Corona
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt d ...

Drinks Corona
Grote bierbrouwers klaar voor herstart

Mocht vanavond bekend worden gemaakt dat de horeca de terrassen vanaf 28 april mag openen, zijn de grote bierleveranciers klaar om de horeca te voorzien van bier. Heineken laat tegenover persbureau ANP weten dat de brouwer ongeveer 8000 klanten heeft met een terras. Veel horecabedrijven spelen a ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: