Veel starters in de horeca

12 maart 2013 |
Veel starters in de horeca

Van alle sectoren in Nederland kende de horeca, op transport en logistiek na, de meeste groei van het aantal starters. Dit blijkt uit het Kwartaalbericht Starters van het ING Economisch Bureau.
In de horeca nam vorig jaar het aantal starters toe met 8 procent ten opzichte van 2011. In de transportbranche was dat 12 procent. De overige sectoren kenden een daling.

Niet vreemd
De stijging van het aantal starters in de horeca is niet vreemd, aldus het ING Economisch Bureau. De hardste klappen om de horeca zijn al tussen 2008 en 2010 gevallen. De meeste starters in de horeca beginnen een café of restaurant. Daarnaast is er een toename van het aantal starters dat een bed & breakfast begint.

Meer zzp'ers
Per saldo startten er in 2012 evenveel personen voor zichzelf als in het jaar daarvoor. Het aantal starters lag vorig jaar rond de 121.000, en was daarmee vergelijkbaar met 2011.
Voor dit jaar verwacht de bank opnieuw een stabilisatie van het aantal starters. Het aantal starters dat als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag gaat zal dit jaar verder toenemen, terwijl het aantal ‘klassieke’ starters dit jaar, mede door de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden, verder zal afnemen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: