Veel overtredingen schoonmaak fastfoodsector

17 februari 2016 |
Veel overtredingen schoonmaak fastfoodsector<

Schoonmaakbedrijven die werken in de fastfoodsector maakten in 2015 veel overtredingen. Te lange werkdagen, onderbetaling,
uitkeringsfraude, geen werkvergunning, zijn overtredingen die vorig jaar zijn aangetroffen. Gerichte controles van de Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV en IND, hebben deze misstanden blootgelegd.

Controles
Het afgelopen jaar zijn er bij 50 vestigingen van bedrijven in de fastfoodsector controles geweest naar de schoonmaakwerkzaamheden. Zowel bij franchise ondernemingen (het merendeel van de onderzochte bedrijven) als bij eigen ondernemingen. In alle gevallen wordt er een schoonmaakbedrijf ingehuurd. Bij deze 50 vestigingen zijn tien verschillende schoonmaakbedrijven actief. Bij deze tien schoonmaakbedrijven werkten 102 schoonmakers. Maar bij één schoonmaakbedrijf zijn geen overtredingen geconstateerd.

Positieve ontwikkelingen
De Inspectie SZW ziet het afgelopen jaar wel positieve ontwikkelingen. Het aantal overtredingen vermindert. De opdrachtgevers hebben stappen ondernomen zoals het weren van schoonmaakbedrijven die overtredingen begaan of het weer in eigen beheer nemen van schoonmaakwerkzaamheden. De Inspectie ziet dat de problematiek zich hoofdzakelijk nog bij een aantal schoonmaakbedrijven, die werken voor franchise ondernemingen, voordoet.

Overtredingen
Bij negen van de tien schoonmaakbedrijven die werkten in fastfoodsector zijn overtredingen geconstateerd. Zo zeiden verschillende schoonmakers dat zij zeven nachten per week werken en dat gedurende al een geruime tijd. Ook worden volgens de schoonmakers niet alle gewerkte uren uitbetaald en krijgen ze geen vakantiegeld. Schoonmakers moeten soms na hun nachtelijk werk wachten totdat er in de ochtend fastfoodpersoneel komt om het werk te controleren. Die wachturen worden ook niet uitbetaald zeggen de schoonmakers.

De Inspectie SZW trof bij twee schoonmaakbedrijven schoonmakers aan die niet in Nederland mogen werken. Een overtreding van de Wet arbeidvreemdelingen. Zowel het schoonmaakbedrijf als de opdrachtgever krijgen hiervoor een boete. Daarnaast hebben acht schoonmaakbedrijven vermoedelijk de Arbeidstijdenwet overtreden en zes bedrijven de Wet minimumloon. In al deze gevallen verricht de Inspectie SZW nader onderzoek.

Uitkeringsfraude
Daarnaast zijn er 41 schoonmakers aangetroffen die vermoedelijk een uitkering kregen van de gemeente of van het UWV. UWV en de desbetreffende gemeenten doen nader onderzoek naar mogelijke uitkeringsfraude.

De IND is n.a.v. deze inspecties twaalf onderzoeken gestart naar fictieve dienstverbanden. Bij de schoonmaakbedrijven werden contracten op een bepaalde naam aangetroffen, maar deze persoon was niet werkzaam. Zo’n fictief dienstverband wordt door de betrokkene gebruikt om bijvoorbeeld een partner uit het buitenland naar Nederland te krijgen. Voor het schoonmaakbedrijf kan daarnaast een fictief dienstverband de mogelijkheid geven om een werknemer zwart te laten werken.

Contact met opdrachtgevers
Voorafgaand aan de controle hebben de betrokken handhavingspartners de noodzakelijke informatie gewisseld. Dit leidde tot een integrale risicoanalyse, waarbij sommige schoonmaakbedrijven hoog scoorden. Uit de controle bleek uiteindelijk dat deze risicoanalyse van de samenwerkingspartners een goede was. Immers bij negen van de tien geïnspecteerde schoonmaakbedrijven werden overtredingen geconstateerd.

Ook zijn er afgelopen jaar gesprekken geweest met de opdrachtgevers. Het zijn immers de bedrijven die de schoonmaakbedrijven inhuren. De constatering is dat binnen de keten wel stappen worden gezet, maar nog niet voldoende. Bij één fastfoodketen ziet de Inspectie echter dat de frachisenemers nauwelijks stappen zetten en nog steeds schoonmaakbedrijven inhuren die zich niet aan de wet houden.

Ook zijn er gesprekken geweest met de brancheorganisaties van schoonmaakbedrijven. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor het geven van een keurmerk aan de schoonmaakbedrijven.

Zowel de controles bij de schoonmaakbedrijven als de gesprekken met de opdrachtgevers worden voortgezet. Volgens de Inspectie SZW is dit nodig om te zorgen dat de werknemers in de schoonmaakbedrijven eerlijk, gezond en veilig kunnen werken.
Daarnaast zullen het komend jaar ook schoonmaakbedrijven die onder andere actief zijn in hotels, openbaar vervoer, vakantieparken, voedselindustrie en kantoorpanden, gecontroleerd worden.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: