Veel overtredingen schoonmaak fastfoodsector

17 februari 2016 |
Veel overtredingen schoonmaak fastfoodsector<

Schoonmaakbedrijven die werken in de fastfoodsector maakten in 2015 veel overtredingen. Te lange werkdagen, onderbetaling,
uitkeringsfraude, geen werkvergunning, zijn overtredingen die vorig jaar zijn aangetroffen. Gerichte controles van de Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV en IND, hebben deze misstanden blootgelegd.

Controles
Het afgelopen jaar zijn er bij 50 vestigingen van bedrijven in de fastfoodsector controles geweest naar de schoonmaakwerkzaamheden. Zowel bij franchise ondernemingen (het merendeel van de onderzochte bedrijven) als bij eigen ondernemingen. In alle gevallen wordt er een schoonmaakbedrijf ingehuurd. Bij deze 50 vestigingen zijn tien verschillende schoonmaakbedrijven actief. Bij deze tien schoonmaakbedrijven werkten 102 schoonmakers. Maar bij één schoonmaakbedrijf zijn geen overtredingen geconstateerd.

Positieve ontwikkelingen
De Inspectie SZW ziet het afgelopen jaar wel positieve ontwikkelingen. Het aantal overtredingen vermindert. De opdrachtgevers hebben stappen ondernomen zoals het weren van schoonmaakbedrijven die overtredingen begaan of het weer in eigen beheer nemen van schoonmaakwerkzaamheden. De Inspectie ziet dat de problematiek zich hoofdzakelijk nog bij een aantal schoonmaakbedrijven, die werken voor franchise ondernemingen, voordoet.

Overtredingen
Bij negen van de tien schoonmaakbedrijven die werkten in fastfoodsector zijn overtredingen geconstateerd. Zo zeiden verschillende schoonmakers dat zij zeven nachten per week werken en dat gedurende al een geruime tijd. Ook worden volgens de schoonmakers niet alle gewerkte uren uitbetaald en krijgen ze geen vakantiegeld. Schoonmakers moeten soms na hun nachtelijk werk wachten totdat er in de ochtend fastfoodpersoneel komt om het werk te controleren. Die wachturen worden ook niet uitbetaald zeggen de schoonmakers.

De Inspectie SZW trof bij twee schoonmaakbedrijven schoonmakers aan die niet in Nederland mogen werken. Een overtreding van de Wet arbeidvreemdelingen. Zowel het schoonmaakbedrijf als de opdrachtgever krijgen hiervoor een boete. Daarnaast hebben acht schoonmaakbedrijven vermoedelijk de Arbeidstijdenwet overtreden en zes bedrijven de Wet minimumloon. In al deze gevallen verricht de Inspectie SZW nader onderzoek.

Uitkeringsfraude
Daarnaast zijn er 41 schoonmakers aangetroffen die vermoedelijk een uitkering kregen van de gemeente of van het UWV. UWV en de desbetreffende gemeenten doen nader onderzoek naar mogelijke uitkeringsfraude.

De IND is n.a.v. deze inspecties twaalf onderzoeken gestart naar fictieve dienstverbanden. Bij de schoonmaakbedrijven werden contracten op een bepaalde naam aangetroffen, maar deze persoon was niet werkzaam. Zo’n fictief dienstverband wordt door de betrokkene gebruikt om bijvoorbeeld een partner uit het buitenland naar Nederland te krijgen. Voor het schoonmaakbedrijf kan daarnaast een fictief dienstverband de mogelijkheid geven om een werknemer zwart te laten werken.

Contact met opdrachtgevers
Voorafgaand aan de controle hebben de betrokken handhavingspartners de noodzakelijke informatie gewisseld. Dit leidde tot een integrale risicoanalyse, waarbij sommige schoonmaakbedrijven hoog scoorden. Uit de controle bleek uiteindelijk dat deze risicoanalyse van de samenwerkingspartners een goede was. Immers bij negen van de tien geïnspecteerde schoonmaakbedrijven werden overtredingen geconstateerd.

Ook zijn er afgelopen jaar gesprekken geweest met de opdrachtgevers. Het zijn immers de bedrijven die de schoonmaakbedrijven inhuren. De constatering is dat binnen de keten wel stappen worden gezet, maar nog niet voldoende. Bij één fastfoodketen ziet de Inspectie echter dat de frachisenemers nauwelijks stappen zetten en nog steeds schoonmaakbedrijven inhuren die zich niet aan de wet houden.

Ook zijn er gesprekken geweest met de brancheorganisaties van schoonmaakbedrijven. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor het geven van een keurmerk aan de schoonmaakbedrijven.

Zowel de controles bij de schoonmaakbedrijven als de gesprekken met de opdrachtgevers worden voortgezet. Volgens de Inspectie SZW is dit nodig om te zorgen dat de werknemers in de schoonmaakbedrijven eerlijk, gezond en veilig kunnen werken.
Daarnaast zullen het komend jaar ook schoonmaakbedrijven die onder andere actief zijn in hotels, openbaar vervoer, vakantieparken, voedselindustrie en kantoorpanden, gecontroleerd worden.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Amsterdam
PRESSROOM Amsterdam wint drie World Luxury Restaurant Awards

PRESSROOM Amsterdam, het restaurant van INK Hotel Amsterdam - MGallery, valt in de prijzen en wint maar liefst drie World Luxury Restaurant Awards. Het restaurant staat onder leiding van F&B Manager Ruth Engels-Siegers, vorig jaar door de vakjury van AF&BM benoemd tot 'F&B profession...

Economie Bezorgen
Thuisbezorgd laat restaurants opbieden om een hogere ranking te krijgen

Thuisbezorgd past haar verdienmodel aan en gaat restaurants een hogere plek op de ranglijst laten kopen. De horecaondernemer moet hiervoor tussen de vijftig cent tot negen euro per order neertellen. Ondernemers spreken al voorzichtig over machtsmisbruik. Het 'opbieden' is nog in de testfase,...

Columns Blog
Column Sico de Moel: cadeaukaart

Meneer wilde afrekenen met een stapeltje van 6 cadeaukaarten. Bij mij kun je betalen met een cadeaukaart, maar niet met zes. Gasten met een cadeaukaart zijn soms wat angstig, ze melden het atijd al bij hun reservering, bij aankomst vragen ze nog een keer of ze echt wel met hun cadeaukaart kunnen ...

trends Bier
Nationaal bieronderzoek: foodpairing steeds populairder

De Nederlandse consument staat open voor het groeiende aantal nieuwe biersoorten dat verkrijgbaar is in de horeca en supermarkt. Maar als men dan kiest, zijn een bekende smaak en een al eerder gedronken merk doorslaggevend. De bierdrinker zoekt vanuit die zekerheid naar nieuwe ervaringen. Ook foodpa...

Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

Internationaal Michelin
Le Jules Verne toegetreden tot Relais & Châteaux

Het wereldberoemde restaurant op de tweede verdieping van de Eiffeltoren ‘Le Jules Verne’ is per 1 juli toegetreden tot Relais & Châteaux, de wereldwijde vereniging van exclusieve hotels en restaurants. Het restaurant wordt geleid door de Franse topchef Fre?de?ric Anton, die ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: