Van reclamestunt tot klassieker: Arretjescake

6 oktober 2015
Van reclamestunt tot klassieker: Arretjescake

Je kent het of je kent het niet: Arretjescake. Deze koude cake wordt gemaakt met onder andere kaakjes, boter, en (veel) cacaopoeder
en is een echte chocoladebom. Verrassend is dat je bij deze cake geen bloem nodig hebt. Bovendien plaats je Arretjescake in de koelkast in plaats van de oven, omdat de boter moet uitharden.

*Arretje Nof*
Het recept voor Arretjescake, ook wel Arretjenofcake of pletskeskoek genoemd, komt oorspronkelijk uit een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft dat waarschijnlijk tussen 1920 en 1960 is verschenen. Calvé verkocht in die tijd twee soorten vet. De eerste was Delfia, een soort frituurvet van kokosolie, en de tweede was Delfrite, een soort margarine. Voor de reclame van deze twee producten werd het stripfiguurtje Arretje Nof gebruikt. In het promotieboekje stonden allerlei recepten met de soorten vet en recept nummer 100 was Arretje’s cake. Hier dankt de typisch Nederlandse chocoladecake zijn naam dus aan.

*Ingrediënten*
300 gram mariakaakjes of theebiscuit
250 gram witte of bruine basterdsuiker
250 gram ongezouten boter
2 eieren
5 eetlepels cacaopoeder
Hagelslag

*Bereiding*
Bekleed een cakeblik met bakpapier. Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur en breek ondertussen de kaakjes in kleine stukjes. Klop de eieren los en voeg deze bij de kaakjes. Voeg hierna de suiker, de boter en het cacaopoeder toe en meng alles goed door elkaar tot alle stukjes biscuit omhuld zijn met een laagje cacaomengsel. Giet het mengsel in het cakeblik en druk dit goed aan. Bestrooi de cake met hagelslag en laat hem minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

~Mirte Bouman~

Overig nieuws