Update: Bocuse d'Or

29 mei 2015 |
Update: Bocuse d'Or<

Met de voorronde (juni) en de Nederlandse finale (september) in zicht, spraken we vandaag met Fenny Straat, Bocuse d'Or Nederland bestuurslid
van het eerste uur. De voorronde, de Nederlandse finale én de mogelijkheid dat Nederland gastland wordt van de Europese finale in 2018 waren onderwerp van gesprek.

Foto: Jan Smink deed in januari namens Nederland mee aan de wereldfinale in Lyon. Hij werd negende.

Voorronde
Op maandag 15 juni vindt bij het Friesland Campina Innovation Centre in Wageningen de voorronde van de Bocuse d'Or plaats. Fenny: "In totaal hebben nu 8 jonge chefs zich aangemeld om mee te doen. Eén van hen is Kees Visser van restaurant Bij Kees uit Zierikzee. Ook "Marco van der Wijngaard":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/marco-van-der-wijngaard-beste-leerling-kok-18500/, die eerder met de Nederlandse delegatie meeging naar Lyon en daar de lunch verzorgde in het Holland Culinary House, is één van de kandidaten. Uit deze voorronde gaan er twee deelnemers door naar de Nederlandse finale."
Nederlandse finale
Fenny: "De Nederlandse finale gaan we dit jaar op een nieuwe manier neerzetten. Samen met Gastvrij Rotterdam gaan we iets heel moois presenteren. We werken met verschillende Rotterdamse partners samen om er tijdens en rond de wedstrijd een breed gastronomisch evenement van te maken. Tijdens de finale koken 5 chefs in de wedstrijdkeukens, die worden ingericht door onze partner Bakker Vakkeuken uit het Friese Berlikum. De opdracht bestaat uit het maken van een vlees (kalf) en een vis (vermoedelijk schol) gerecht. Deze opdracht maken we binnenkort bekend. Net als bij de wereldfinale in Lyon hebben de chefs 5,5 uur om de gerechten te bereiden." Het wedstrijdterrein wordt volgens Fenny een soort 'Lyon in het klein'. "We willen er echt iets moois van maken. Zo komt er een heuse wedstrijdarena met een kleine tribune, is er een VIP-deck voor onze partners en hebben we ook een business lounge. Ook voor de opening van Gastvrij Rotterdam, de presentatoren bij de wedstrijd en een aansluitend avondprogramma, hebben we ideeën."
Europese finale 2018 in Nederland
Tussen alle hectiek rondom de voorronde en de Nederlandse finale op 21 september bij Gastvrij Rotterdam door, is het bestuur van de Bocuse d'Or druk met het bekijken van de mogelijkheden om de Europese finale in 2018 tijdens Gastvrij Rotterdam te kunnen organiseren. Fenny: "We hebben contact gehad met de Zweden die de Europese finale in 2014 in Stockholm verzorgden. Hier hebben we veel van geleerd, vooral dat we de wedstrijd kunnen gebruiken om Gastvrij Rotterdam, de stad Rotterdam en natuurlijk de hele Nederlandse horeca (nog) meer op de kaart te zetten. Ook voor onze export zou een Europese finale geweldig zijn."

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Achtergronden Coronacrisis
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal zoeken restaurants die het zwaar hebben

De horeca heeft nog nooit in zo zwaar weer verkeerd als nu. Maandenlang dicht. Geen gast in de zaak. Sommige restaurants hebben in de crisistijd wel een afhaal- of brengservice gehad, maar daarmee konden ze nauwelijks hun hoofd boven water houden. Nu zijn ze eindelijk weer open, maar alles is anders...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: