Uitzonderlijke situatie Nederlands team

28 januari 2015
Uitzonderlijke situatie Nederlands team

Op 27 januari gingen de eerste twaalf teams van start in de wereldfinale van de beroemde Bocuse d’Or wedstrijd. Op 28 januari starten de volgende
twaalf teams van de totaal 24 landen die deelnemen aan deze prestigieuze vakwedstrijd, waaronder Nederland. Het Nederlandse team heeft op het laatst een nieuwe commis ingezet, nadat de commis Lars Aukema geblesseerd raakte. Christel Tuin, redactrice van De RestaurantKrant, is bij de Bocuse d'Or finale aanwezig en houdt je op de hoogte.

*Uitzonderlijke situatie*
In de gezamenlijke vergadering van de 24 internationale juryleden vroeg coach Leendert Klaassens toestemming om de gewonde commis Lars Aukema te laten aansluiten bij het Nederlandse team in de wedstrijd. Klaassens schetste de situatie van de gewond geraakte commis Lars Aukema een week voor de wedstrijd. Hij legde zijn collega's uit dat een nieuwe commis was gevonden: Rogier Peeters.

Klaassens benadrukte dat de 20-jarige Peeters in een week Lars Aukema nauwelijks kon vervangen, Leendert vroeg zijn collega's om toestemming om Aukema naast zich te plaatsen voor het op afstand coachen van de invallende commis.

*Stemming*
Voorzitter van de jury, Jerome Bocuse, bracht het verzoek van de coach Klaassens in stemming. Van de 24 juryleden stemde 80% voor. Coach Leendert Klaassen: “Het was een bijzonder moment toen de juryleden zo massaal de handen in de lucht staken en dat was echt een kippenvel-moment. Het steunt mij en het hele team enorm dat commis Lars Aukema erbij kan zijn”. Lars Aukema was dolgelukkig: ”Het is toch ook mijn wedstrijd. We hebben er vele maanden zo hard voor getraind. Rogier is een geweldige vervanger. Ik ben erg blij dat ik hem op afstand mag coachen. Doe ik toch nog mee."

*Volop begrip*
“Ze hadden begrip voor onze situatie," aldus de voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, Jonnie Boer: “We weten allemaal wat het betekent wanneer een essentiële speler in een keuken plotseling uitvalt. Ik heb bewondering voor het besluit van mijn collega juryleden en ben ze dankbaar dat ze dit besluit hebben genomen."

*Rond 18:00uur is de uitslag bekend*

*Venkel is de verplichte groente voor het visgerecht*
Het Nederlandse team hoorde vandaag aan het eind van de middag welke groente in het visgerecht moet worden verwerkt, namelijk venkel. Het visgerecht moet voor 50% bestaan uit groente en voor 50% uit vis. De andere groenten die het team mag gebruiken zijn gisteren op de speciale markt ingekocht.

“Met venkel kunnen we wel wat”, was de reactie van Jan Smink en zijn team Het team heeft er zin in; wat hen betreft mag de wedstrijd beginnen. Ze zijn nu bezig om hun keuken in te richten voor de wedstrijd van morgen.

Overig nieuws