Uitzonderlijke situatie Nederlands team

28 januari 2015 |
Uitzonderlijke situatie Nederlands team<

Op 27 januari gingen de eerste twaalf teams van start in de wereldfinale van de beroemde Bocuse d’Or wedstrijd. Op 28 januari starten de volgende
twaalf teams van de totaal 24 landen die deelnemen aan deze prestigieuze vakwedstrijd, waaronder Nederland. Het Nederlandse team heeft op het laatst een nieuwe commis ingezet, nadat de commis Lars Aukema geblesseerd raakte. Christel Tuin, redactrice van De RestaurantKrant, is bij de Bocuse d'Or finale aanwezig en houdt je op de hoogte.

Uitzonderlijke situatie
In de gezamenlijke vergadering van de 24 internationale juryleden vroeg coach Leendert Klaassens toestemming om de gewonde commis Lars Aukema te laten aansluiten bij het Nederlandse team in de wedstrijd. Klaassens schetste de situatie van de gewond geraakte commis Lars Aukema een week voor de wedstrijd. Hij legde zijn collega's uit dat een nieuwe commis was gevonden: Rogier Peeters.

Klaassens benadrukte dat de 20-jarige Peeters in een week Lars Aukema nauwelijks kon vervangen, Leendert vroeg zijn collega's om toestemming om Aukema naast zich te plaatsen voor het op afstand coachen van de invallende commis.

Stemming
Voorzitter van de jury, Jerome Bocuse, bracht het verzoek van de coach Klaassens in stemming. Van de 24 juryleden stemde 80% voor. Coach Leendert Klaassen: “Het was een bijzonder moment toen de juryleden zo massaal de handen in de lucht staken en dat was echt een kippenvel-moment. Het steunt mij en het hele team enorm dat commis Lars Aukema erbij kan zijn”. Lars Aukema was dolgelukkig: ”Het is toch ook mijn wedstrijd. We hebben er vele maanden zo hard voor getraind. Rogier is een geweldige vervanger. Ik ben erg blij dat ik hem op afstand mag coachen. Doe ik toch nog mee."

Volop begrip
“Ze hadden begrip voor onze situatie," aldus de voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, Jonnie Boer: “We weten allemaal wat het betekent wanneer een essentiële speler in een keuken plotseling uitvalt. Ik heb bewondering voor het besluit van mijn collega juryleden en ben ze dankbaar dat ze dit besluit hebben genomen."

Rond 18:00uur is de uitslag bekend

Venkel is de verplichte groente voor het visgerecht
Het Nederlandse team hoorde vandaag aan het eind van de middag welke groente in het visgerecht moet worden verwerkt, namelijk venkel. Het visgerecht moet voor 50% bestaan uit groente en voor 50% uit vis. De andere groenten die het team mag gebruiken zijn gisteren op de speciale markt ingekocht.

“Met venkel kunnen we wel wat”, was de reactie van Jan Smink en zijn team Het team heeft er zin in; wat hen betreft mag de wedstrijd beginnen. Ze zijn nu bezig om hun keuken in te richten voor de wedstrijd van morgen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Achtergronden Coronacrisis
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal zoeken restaurants die het zwaar hebben

De horeca heeft nog nooit in zo zwaar weer verkeerd als nu. Maandenlang dicht. Geen gast in de zaak. Sommige restaurants hebben in de crisistijd wel een afhaal- of brengservice gehad, maar daarmee konden ze nauwelijks hun hoofd boven water houden. Nu zijn ze eindelijk weer open, maar alles is anders...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: