Nederland 9e in Bocuse d'Or Finale

28 januari 2015 |
Nederland 9e in Bocuse d'Or Finale<

Het Nederlandse team heeft de wereldfinale van de Bocuse d'Or 2015 afgesloten met een negende plaats. Een ongekende prestatie, aangezien dit het beste
resultaat is dat een Nederlands team ooit heeft behaald. Het team kreeg aardig wat tegenslagen te verwerken, maar herpakte zich formidabel. Vooraf werd een plek bij de eerste tien als doelstelling gepresenteerd; de doelstelling is dus ruimschoots behaald.

Op de video zie je chef Jan Smink, die feestelijk wordt onthaald in het Holland Culinary House, direct na de wereldfinale


Unieke prestatie
Vlak voor de wereldfinale in Lyon raakte commis Lars Aukema gewond aan zijn hand en moest hij in het gips. Rogier Peeters, leerling-kok bij de Librije, heeft hem in Lyon vervangen. En met succes! Al met al een prestatie van wereldformaat. De wedstrijd is extra moeilijk, aangezien er gisteren pas bekend werd gemaakt met welke groente het team moest werken als garnering van het visgerecht. Tijdens de slopende finale moesten de deelnemers met parelhoen en beekforel twee sublieme gerechten bereiden, waarmee de twaalfkoppige jury overtuigd moest worden. In de jury hebben grote twee- en driesterrenchefs zitting. Voor Nederland is Jonnie Boer aanwezig. Nederland presenteerde een geraamte van parelhoen als showstuk bij het vleesgerecht, wat op zich een al even gewaagde als succesvolle keuze was. Gevoel voor show mag Smink niet ontzegd worden.

Scandinavisch podium
Het team van Noorwegen werd eerste en was vooraf al als grote kanshebber getipt. Op de tweede plek vinden we de Verenigde Staten terug (een culinair topland in opkomst!) en de derde plek wordt bezet door Zweden. Zoals verwacht een top drie met een Scandinavisch tintje.

In tranen
Na de bekendmaking was Jan Smink in tranen. Dit resultaat is een kroon op de geleverde arbeid en een unieke prestatie; zeer zeker met de op zijn minst aparte voorbereiding in het achterhoofd. Gefeliciteerd!

De definitieve ranking:


Unieke ervaring
Deze wedstrijd is het hoogst haalbare internationale podium voor iedere chef. Om je zenuwen gedurende vijf uur en vijfendertig minuten in bedwang te houden tijdens het bereiden van de gerechten en met het gejoel van een uitzinnige menigte op de achtergrond, is een prestatie op zich. Het Nederlandse team heeft zich formidabel voorbereid en wist zich gesteund door fantastische sponsoren, waaronder de Makro. De wedstrijd wordt iedere twee jaar gehouden.

Meer info volgt! In de komende uitgave van De RestaurantKrant brengen we een volledig sfeerverslag en lees je meer over de wedstrijd en de voorbereiding. Onze redactrice Christel Tuin heeft de finale bijgewoond en zal uitvoerig berichten over de sfeer, de tranen, de gerechten, de voorbereiding en de natuurlijk de emoties die deze wedstrijd kenmerken.

Thijs Jacobs

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Culinair
Masterclass Talenten Academie in kookstudio Hotel Okura Amsterdam

Deze week vond in de kookstudio van Hotel Okura Amsterdam de eerste editie van ‘Masterclass Talenten Academie’ plaats. Dit is een trainingsprogramma voor achttien talenten vanaf het niveau zelfstandig werkend kok tot beginnend chef, die samen met gerenommeerde chefs uit het vak het traje...

Achtergronden
Konijn gevonden in Chinees restaurant

In een Chinees restaurant in Amstelveen is gisteren een hangoorkonijntje gevonden. Het beestje werd aangetroffen door het personeel, terwijl het knabbelde aan wat blaadjes sla. De politie Amstelveen deelde een foto van het dier om zodoende de eigenaar te vinden. Eigenaar gevonden Konijntje Boe...

Culinair Michelin
’t Nonnetje in Harderwijk volledig vernieuwd

Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk is volledig gerestyled. Het door Michelin met twee sterren bekroonde restaurant aan de Vischmarkt is lichter van kleur en heeft een exclusievere sfeer, zonder het informele karakter van het restaurant te verliezen. Lichtere kleuren, exclusievere stoffen,...

Restaurant Biologisch
Restaurant Veldzicht aangesloten bij Euro-Toque

Restaurant Veldzicht uit Oosterwijtwerd is toegetreden tot Euro-Toques. Euro-Toques Nederland is een vereniging van professionele koks en restaurateurs die staan voor gezonde voeding die ambachtelijk wordt bereid met natuurzuivere producten van goede kwaliteit, zonder kunstmatige additieven. Burg...

trends Restaurant
De foodtrends van 2018 voor restaurants

De wereld van de gastronomie staat nooit stil; ook 2017 was een jaar vol foodtrends en inspirerende restaurantervaringen. Uit onderzoek blijkt dat de online restaurantreserveringen op IENS in het laatste kwartaal van 2017 maar liefst met 200% zijn gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2...

Amsterdam Culinair
Sofitel Legend The Grand Amsterdam opent pop-up restaurant

Van 22 januari tot 12 maart tovert Sofitel Legend The Grand Amsterdam haar lobby en Library ‘Or’ om tot een Italiaans pop-up restaurant genaamd La Gita. La Gita wordt een all-day dining concept met van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat de meest heerlijke Italiaanse bites en ge...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: