Nederland 9e in Bocuse d'Or Finale

28 januari 2015 |
Nederland 9e in Bocuse d'Or Finale<

Het Nederlandse team heeft de wereldfinale van de Bocuse d'Or 2015 afgesloten met een negende plaats. Een ongekende prestatie, aangezien dit het beste
resultaat is dat een Nederlands team ooit heeft behaald. Het team kreeg aardig wat tegenslagen te verwerken, maar herpakte zich formidabel. Vooraf werd een plek bij de eerste tien als doelstelling gepresenteerd; de doelstelling is dus ruimschoots behaald.

Op de video zie je chef Jan Smink, die feestelijk wordt onthaald in het Holland Culinary House, direct na de wereldfinale


Unieke prestatie
Vlak voor de wereldfinale in Lyon raakte commis Lars Aukema gewond aan zijn hand en moest hij in het gips. Rogier Peeters, leerling-kok bij de Librije, heeft hem in Lyon vervangen. En met succes! Al met al een prestatie van wereldformaat. De wedstrijd is extra moeilijk, aangezien er gisteren pas bekend werd gemaakt met welke groente het team moest werken als garnering van het visgerecht. Tijdens de slopende finale moesten de deelnemers met parelhoen en beekforel twee sublieme gerechten bereiden, waarmee de twaalfkoppige jury overtuigd moest worden. In de jury hebben grote twee- en driesterrenchefs zitting. Voor Nederland is Jonnie Boer aanwezig. Nederland presenteerde een geraamte van parelhoen als showstuk bij het vleesgerecht, wat op zich een al even gewaagde als succesvolle keuze was. Gevoel voor show mag Smink niet ontzegd worden.

Scandinavisch podium
Het team van Noorwegen werd eerste en was vooraf al als grote kanshebber getipt. Op de tweede plek vinden we de Verenigde Staten terug (een culinair topland in opkomst!) en de derde plek wordt bezet door Zweden. Zoals verwacht een top drie met een Scandinavisch tintje.

In tranen
Na de bekendmaking was Jan Smink in tranen. Dit resultaat is een kroon op de geleverde arbeid en een unieke prestatie; zeer zeker met de op zijn minst aparte voorbereiding in het achterhoofd. Gefeliciteerd!

De definitieve ranking:


Unieke ervaring
Deze wedstrijd is het hoogst haalbare internationale podium voor iedere chef. Om je zenuwen gedurende vijf uur en vijfendertig minuten in bedwang te houden tijdens het bereiden van de gerechten en met het gejoel van een uitzinnige menigte op de achtergrond, is een prestatie op zich. Het Nederlandse team heeft zich formidabel voorbereid en wist zich gesteund door fantastische sponsoren, waaronder de Makro. De wedstrijd wordt iedere twee jaar gehouden.

Meer info volgt! In de komende uitgave van De RestaurantKrant brengen we een volledig sfeerverslag en lees je meer over de wedstrijd en de voorbereiding. Onze redactrice Christel Tuin heeft de finale bijgewoond en zal uitvoerig berichten over de sfeer, de tranen, de gerechten, de voorbereiding en de natuurlijk de emoties die deze wedstrijd kenmerken.

Thijs Jacobs

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Food
Ministers: voedselveiligheid verder versterken urgent

De Commissie Sorgdrager heeft een grondige analyse gemaakt van de wijze waarop de fipronilcrisis is afgehandeld en spreekt alle relevante actoren –het bedrijfsleven, de toezichthouders en departementen– aan op hun functioneren. Het beeld dat het rapport schetst is niet fraai. De pluimvee...

Michelin Bocuse d'Or
Lars Drost en de pijn van Turijn

Ruim een week geleden wurmde hij zijn witte koksmuts van zijn bezwete voorhoofd. Trots, voldaan en zelfverzekerd zocht hij een stoel op. De Europese finale van de Bocuse d'Or zat er op voor Lars Drost. De afgelopen vijf uur en vijfendertig minuten koken was een explosie van de energie die de afg...

Food Advertorial
GRATIS Aviko Oerfriet Proefpakket!

Oerfriet van Aviko smaakt als zelfgemaakt, is heerlijk knapperig en bakt goudbruin. Precies wat je gasten het allerliefst willen. Proef zelf het verschil en vraag een GRATIS proefpakket aan. Ambachtelijke, verse frietjes met de juiste ‘bite’, een goudbruine kleur en een volle aardappe...

Groenten Duurzaamheid
10 jaar De RestaurantKrant: de opkomst van bio-groenten

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Ruim acht jaar geleden schreven we een artikel over de kwestie of je groenten nou wel of niet i...

Tech Advertorial
De Lindenhof Giethoorn kiest voor Micros en Suite8

De Lindenhof prijkt al jaren achtereen hoog op de ranglijsten van beste restaurants in Nederland. Maar de patron-cuisinier Martin Kruithof telt ook internationaal mee. Dat bewijzen de twee Michelinsterren die een kroon op zijn creatieve talent betekenen. Dat zijn naam als topkok stevig verankerd is,...

Events Culinair
Gault&Millau Theater op Folie Culinaire 2018

Gault&Millau krijgt een eigen bezoekerspaviljoen op Folie Culinaire 2018, waar Limburgse chefs gerechten koken met producten van exposanten en die combineren met mooie wijnen. Folie Culinaire vindt plaats tijdens horecavakbeurs BBB Maastricht (8 t/m 10 oktober) en wordt gezien als hét int...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: