Uitbuiting en diefstal van Chinese kok door restauranthouders

29 juli 2016 | Linda Groothuijse

Een Amsterdams echtpaar met een restaurant is vrijdag in hoger beroep veroordeeld wegens uitbuiting van een kok, de vrouw bovendien van diefstal van zijn geld. Twee Arnhemse restauranthouders, een moeder en zoon, zijn alleen veroordeeld wegens diefstal van diezelfde kok. Zij zijn vrijgesproken van uitbuiting.

De Arnhemse verdachten zijn veroordeeld tot taakstraffen. De Amsterdamse vrouw kreeg een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Aan de Amsterdamse man werd een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Alle verdachten moeten bovendien het gestolen geld terugbetalen aan het slachtoffer. Het hof heeft een vijfde verdachte vrijgesproken.

De rechtbank had de vijf verdachten wegens uitbuiting veroordeeld tot deels voorwaardelijke en deels onvoorwaardelijke gevangenisstraffen en werkstraffen.
De verdachten hebben allen hoger beroep ingesteld; de officier van justitie heeft dat gedaan in vier van de vijf zaken. 

Het slachtoffer is eind 2007 naar Nederland gehaald om te gaan werken als kok. Hij was officieel in dienst bij een Chinees/ Nederlands detacheringsbureau, dat ook zijn salaris betaalde. Hij werkte in het restaurant van de Arnhemse verdachten maar ontving nooit salaris. Hij moest leven van zakgeld. Deze verdachten hielden zijn bankpas en pincode achter en haalden zijn rekening leeg na zijn vertrek. Daarna werkte de kok in Amsterdam, waar hij na verloop van tijd werd ondergebracht in een vies hok in een kelder. Hij moest steeds langere werkdagen maken. Toen hij gezondheidsklachten kreeg, mocht hij niet naar een arts of tandarts. Uiteindelijk zorgden collega’s ervoor dat hij een arts bezocht. Daarna werd hij direct in het ziekenhuis opgenomen.

Slecht werkgeverschap 

De advocaat-generaal eiste onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Het hof heeft andere en lagere straffen opgelegd, omdat het minder bewezen acht dan het openbaar ministerie. Daarnaast spelen bij de strafoplegging het tijdsverloop van acht jaar en de persoonlijke omstandigheden van de verdachten een rol.

Het hof vindt dat de vier veroordeelde verdachten misbruik hebben gemaakt van de kwetsbaarheid van het slachtoffer, die geen Nederlands of Engels sprak. Hij was afhankelijk van hen voor legaal verblijf in Nederland.  Het hof vindt dat slecht werkgeverschap niet hetzelfde is als uitbuiting. Daarvoor is nodig dat een ernstige inbreuk wordt gemaakt op iemands geestelijke en lichamelijke integriteit of persoonlijke vrijheid. Anders gezegd: dat sprake is van moderne slavernij.

De rechtbank had beslist dat in de Arnhemse zaak daarvan sprake was, maar het hof is het daarmee niet eens. Het hof acht niet bewezen dat de kok in Arnhem extreem lange werktijden maakte en te weinig vrije dagen had. Daarom zijn de Arnhemse verdachten vrijgesproken van mensenhandel. Het hof heeft de moeder en zoon wel veroordeeld voor diefstal, een minder ernstig feit. Zij zijn veroordeeld tot een taakstraf van 180 uren. Daarnaast moesten zij het geld dat zij van de bankrekening van de kok hebben gestolen aan hem terug betalen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Food Amsterdam
Amsterdams hamburgerrestaurant Lombardo’s ondersteunt Villa Joep met speciale burger

Restaurant Lombardo’s, het Amsterdamse hamburgerrestaurant van chefkok Martijn Verdonk, geeft aan de decembermaand een speciaal tintje door vanaf vandaag tijdelijk een speciale burger voor het goede doel op de menukaart te zetten. De helft van de opbrengst van deze burger, die ontwikkeld werd ...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: