TripAdvisor ontmaskerd door neprestaurant

6 juli 2015 |
TripAdvisor ontmaskerd door neprestaurant<

De Italiaanse website Italia a Tavola ging aan het werk om aan te tonen dat TripAdvisor een uiterst onbetrouwbaar medium is. De redacteuren maakten
een profiel van een niet-bestaand restaurant aan en namen de proef op de som.

Helemaal nep!
Het fictieve restaurant 'La Scaletta' was vervolgens een maand lang het 'beste restaurant' van het plaatsje Moniga del Garda. Nadat het profiel was opgetuigd, kwamen er enkel positieve recensies binnen (uiteraard ook allemaal 'fake'). TripAdvisor beloonde dit en zette het restaurant in the spotlights. Het werd zelfs boven een echt bestaand en veel ouder restaurant geplaatst dat al 3000 recensies kreeg!

Valse profielen
Met valse profielen deelden de redacteuren lovende recensies uit. TripAdvisor claimt dat normaal gesproken de valse recensies eruit worden gefilterd, en dat het systeem waterdicht is. Dat blijkt dus geheel niet waar te zijn. De redacteuren tipten TripAdvisor op een gegeven moment over het valse profiel en prompt werd de listing verwijderd. Zonder reactie; zelfs niet tegenover Italia a Tavola.

Lachwekkende reactie
Tegenover de Britse krant The Independent werd wel een (bespottelijke) reactie afgegeven:
"Het is echt wel een nutteloos experiment om een vals profiel of valse recensies aan te maken, aangezien dat iets compleet anders is dan de fraude die wij dagelijks zien en kunnen onderscheppen. We weten wanneer fraudeurs proberen om rankings te manipuleren, omdat zij sporen achterlaten. Ons systeem kijkt nu reeds een decennium lang recensies na, dus we weten heus wel wat een normale recensie is en wat niet. Dit is hoe wij fraude aanpakken."

In december kreeg TripAdvisor al een boete van 500.000 euro van een Italiaanse rechtbank omdat bezoekers valse recensies te zien kregen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: