Tour Culinair zet horecaopleiding in het zonnetje

Auteur: Redactie
Events Onderwijs 21 juni 2023
Tour Culinair zet horecaopleiding in het zonnetje V.l.n.r. Richard Francke, voorzitter Tour Culinair, Gerda Dekker (directeur Noorderpoort), Jan Bas van Aalderen (bestuurslid KHN)

Van 17 tot en met 20 juni organiseerde horecanetwerk Tour Culinair haar 41-ste editie in Groningen en Drenthe. Het evenement stond in het teken van bezoeken aan inspirerende horecaconcepten in beide provincies, gecombineerd met twee fietsritten van ieder 120 kilometer en een kort rondje met de tandem op Schiermonnikoog. Tijdens het slotdiner werd onderwijsdirecteur Gerda Dekker verrast met de klasbaktrofee.

Na de jubileumeditie van vorig jaar op het Spaanse eiland Mallorca, heeft de organisatie alles in het werk gesteld om ook deze editie memorabel te maken. De fietstochten werden gecombineerd met bezoeken aan onder meer het brouwerijhotel Parkzicht in Veendam, een barbecue en quiz bij café de Toeter in Groningen, een boottocht naar Schiermonnikoog inclusief bezoek aan Hotel Graaf Bernstorff, een vijfgangenlunch aan boord van de Dolfijn, een ijsstop bij Garnwerd aan Zee en het slotdiner bij het Pomphuis in Groningen.

Klasbaktrofee voor Gerda Dekker

Tijdens het slotdiner werd Gerda Dekker, directeur School voor Gastvrijheid en Toerisme Noorderpoort, door Tour Culinair in het zonnetje gezet. Zij heeft zich de afgelopen jaren ingezet om van Generation Hospitality een succes te maken. Het gaat hierbij om een samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en politiek. Jan Bas van Aalderen, landelijk bestuurslid Koninklijke Horeca Nederland: “Vaak lopen nieuwe onderwijs initiatieven tegen weerstand, doordat bedrijfsleven en onderwijs geen goede aansluiting met elkaar kunnen vinden. Gerda is het toonbeeld van een onderwijsbestuurder die juist in oplossingen denkt. Ze gaat met studenten én ondernemers in gesprek, kijkt waar behoeftes zijn en hoe zij hier als horecaonderwijs maatwerk kan leveren.”

Sportief én zakelijk rendement

Met 41 jaar is Tour Culinair is een van de oudste netwerkplatforms in de horeca. De leden van Tour Culinair zijn beslissers in de gastvrijheidsbranche, die elkaar al fietsend inspireren. Volgens voorzitter Richard Francke is sporten cruciaal voor ondernemers om binnen het eigen bedrijf tot goede prestaties te komen. "Sporten en ondernemen zijn in mijn ogen onlosmakelijk met elkaar verbonden, zeker in onze hectische bedrijfstak. In dit vak moet je lichamelijk en geestelijk fit zijn."

Een ander belangrijk doel van de Tour Culinair is het uitwisselen van kennis. Francke: "Wij zijn een fietsende studieclub. Ondernemers nemen dagelijks talloze beslissingen: over investeringen, personeel, overnames, financiering, contracten, noem maar op. En dan hebben ze ook nog eens te maken met ingewikkelde regelgeving. Het helpt ontzettend als je hoort hoe een ander het doet. Een ritje op de fiets kan je zomaar wat opleveren."

Fotografie: Jasper Bolderdijk

Overig nieuws